Ο Έβρος έχει μετατραπεί σε «δοκιμαστικό πεδίο για τη στρατιωτικοποίηση της συνοριακής πολιτικής της ΕΕ», υποστηρίζει η ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) Κορνέλια Ερνστ. Το δίκτυο επιτήρησης των συνόρων με πύργους παρακολούθησης, φράχτες, θερμικές κάμερες και ντρόουνς καθιστά αδύνατο σε ανθρώπους που κινδυνεύουν να βρουν προστασία, δηλώνει η ίδια σε εκπομπή της δημόσιας γερμανικής ραδιοτηλεόρασης ARD. Κριτική ασκεί στην ίδια εκπομπή και ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Έρικ Μάρκβαρντ – ειδικά σε ό,τι αφορά το «κανόνι ήχου» που δοκιμάζεται στον Έβρο.

Το «κανόνι ήχου» δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει ο ευρωπβουλευτής των Πρασίνων ΜάρκβαρντΤο «κανόνι ήχου» δεν έχει καμία σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζει ο ευρωπβουλευτής των Πρασίνων Μάρκβαρντ

Πρόκειται για μια συσκευή σε θωρακισμένο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας, που μπορεί να φτάσει σε ηχητική ένταση ενός κινητήρα αεροπλάνου. Σκοπός του «κανονιού» είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάρκβαρντ, να αποτρέψει ανθρώπους που θέλουν να ζητήσουν άσυλο να περάσουν τα σύνορα. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, για να κατηγορήσει στη συνέχεια την Κομισιόν ότι στηρίζει με εκατομμύρια ευρώ το σχετικό πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνταλμπερτ Γαντζ, διέψευσε πάντως ότι η ΕΕ χρηματοδότησε το εν λόγω πρόγραμμα.

Γερμανική συμμετοχή

Κέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου των συνόρων στον ΈβροΚέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου των συνόρων στον Έβρο

Γεγονός είναι ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η ΕΕ δαπάνησε περισσότερα από 3 δις ευρω σε έρευνα και τεχνολογία για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. Περισσότερα από 12 σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν δοκιμαστεί ή δοκιμάζονται ακόμη στα ελληνικά σύνορα. Την τεχνολογία έχουν αναπτύξει ερευνητές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, δημόσια ερευνητικά κέντρα και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Από τη Γερμανία συμμετέχει η Frauenhofer-Gesellschaft, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Στο πλαίσιο του προγράμματος ROBORDER αεροπλάνο της Frauenhofer επιτηρεί με ραντάρ και θερμικές κάμερες τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας. Η δε γερμανική εταιρεία Elettronica, με έδρα την πόλη Μέκενχαϊμ κοντά στη Βόννη, έχει αναπτύξει κέντρο για την καθοδήγηση των ντρόουνς.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο