Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος επέλεξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματος για τον «Βιώσιμο Μετασχηματισμό της Περιοχής»του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

«Επιλέξαμε να έρθουμε εδώ, στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σε αυτή την περιοχή που υποφέρει και δοκιμάζεται, για να ολοκληρώσουμε τις δράσεις μας για την Πράσινη Εβδομάδα», εξήγησε η Φώφη Γεννηματά.

Και επεσήμανε πως το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τους πολίτες του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, στηρίζει «την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής», ενώ υπενθύμισε «ότι η παράταση του χρόνου λειτουργείας τους έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεύρυνε μάλιστα το αντικείμενο».

«Η κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία για την μετεγκατάσταση της επιχείρησης»

Η κυρία Γεννηματά κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, «ώστε να μετεγκατασταθεί η επιχείρηση αλλού», μακριά από τον αστικό ιστό της πόλης.

Επιπλέον, όπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι αδιανόητο να συζητιούνται νέες σχεδιαζόμενες περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις».

Και αναφέρθηκε στα εξής:

«Για παράδειγμα, ακούγεται πως θέλουν να μετατρέψουν τον σημερινό σταθμό μεταφόρτωσης σε εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποβλήτων – κερκόπορτα που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει εκτός από την OIL ONE, η COSCO, το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια, η Ρεβυθούσα κ.λπ. Η περιοχή δεν μπορεί να αντέξει άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Είναι ώρα να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο, με  έμφαση στο περιβάλλον και στον άνθρωπο».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως είναι απαραίτητη η εύρεση των σχετικών κονδυλίων από όλες τις πιθανές πηγές, «με έμφαση στο Ταμείο Ανάκαμψης» – «που έχουν ήδη μπει αστικές αναπλάσεις σε πολλές περιοχές και καμία για την περιοχή σας», όπως τόνισε – τα διαρθρωτικά ταμεία (το νέο ΕΣΠΑ και ο αναπτυξιακός), καθώς και να διερευνηθούν δράσεις σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και να διεκδικηθούν απ’ ευθείας χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι θα επεξεργαστούμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναβάθμιση της περιοχής και σήμερα είμαστε εδώ, για να μιλήσουμε μαζί σας για την πρόταση μας», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας πως στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι «να γίνει εδώ η μεγαλύτερη ανάπλαση της Μεσογείου, που θα αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο της περιοχής, καθιστώντας την πρωτοπόρα στη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα».

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ:

  • «Για τη βιομηχανική ζώνη, προτείνουμε τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου (του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου) στη συνολική έκταση των «λιπασμάτων». Που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, θα αποτελεί το «παράθυρο» της πόλης στον Αργοσαρωνικό. Με βιοκλιματικές εγκαταστάσεις μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Τα Λιπάσματα θα αποτελούν πρότυπο κλιματικής ουδετερότητας.

Στις εγκαταστάσεις τους, θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί χώροι, κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία.

Χώροι πρασίνου, γήπεδα και ανοιχτοί χώροι άθλησης, για να δώσουν πραγματική ανάσα στην πόλη.

Η πρόταση περιέχει την αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, καθώς και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, όπως αυτής εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, με την ανάδειξη του ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή.

  • Περιβαλλοντική αναβάθμιση του Όρους Αιγάλεω, με δενδροφυτεύσεις και χώρους πρασίνου, για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος της περιοχής.

Η ανάπλαση αυτή μπορεί να αξιοποιήσει και το νερό από τη μονάδα επεξεργασίας της Ψυττάλειας για την άρδευση των χώρων πρασίνου. Να μελετηθεί η πιθανότητα απομάκρυνσης ραδιενεργών στοιχείων και μετάλλων από το υπέδαφός του.

  • Επιπλέον, ο παλιός χώρος της ΔΕΗ, 40 στρεμμάτων, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Cosco, προτείνουμε να αποδοθεί στον Δήμο και στους κατοίκους τους και να αποτελέσει, στο πλαίσιο της ανάπλασης που προτείνουμε, έναν αμιγή χώρο πολιτισμού, με μουσείο ιστορίας εθνικής αντίστασης.
  • Τέλος, προτείνεται ο Δήμος να συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταικά. Μέρος αυτής θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτικών καταναλώσεων, συνεισφέροντας στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγεται, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες της, που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο

«Η Πράσινη ανάπτυξη είναι μια πρόκληση που δίνει σημαντικές ευκαιρίες», τόνισε η Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι, μπροστά μας, ανοίγονται δυο δρόμοι:

«Είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης», όπως είπε, «είτε θα σφυρηλατήσουμε όλοι μαζί ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής».

Αυτό είναι το αφήγημα του ΚΙΝΑΛ, όπως είπε, καταλήγοντας ότι το αύριο μετά την πανδημία «πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους».

Η πανδημία είναι ακόμη εδώ

«Η πανδημία είναι εδώ και παρά την εικόνα που δημιουργεί η κυβέρνηση, τα προβλήματα παραμένουν», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση, με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη, που δεν είχε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, εξάντλησε την υπομονή της ελληνικής κοινωνίας και την αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό άνοιξαν τις οικονομικές δραστηριότητες, με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα από όταν τις έκλεισαν.

Ο εφησυχασμός δεν βοηθά. Είναι ακόμα χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων στην Ελλάδα και είμαστε από τον Φεβρουάριο σταθερά στις 20 χώρες με τους περισσότερους θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Για να φθάσουμε στην «ελευθερία» χρειάζεται προσοχή, συστηματική επιτήρηση, βάρος στον εμβολιασμό του πληθυσμού, στους ηλικιωμένους, στους υγειονομικούς και ιδιαίτερα στις περιοχές με τουρισμό.

Να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς που οδήγησαν στην έξαρση της πανδημίας».

Κίνδυνοι για λουκέτα και μαζική ανεργία

«Η κυβέρνηση, στη σκιά της πανδημίας, προωθεί τις συντηρητικές της πολιτικές», ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Όπως περιέγραψε: «Δεν στήριξε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Δεν φρόντισε να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία χωρίς συνωστισμό, με αποτέλεσμα να μεγαλώσουν οι εκπαιδευτικές ανισότητες.

Στήριξε μόνο τους ισχυρούς επιχειρηματίες, εγκατέλειψε τη μικρή και μεσαία ελληνική επιχείρηση και τώρα ισοπεδώνει τα εργασιακά δικαιώματα.

Σήμερα, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στην αγορά, επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε εκφράσει.

Τους κινδύνους για φτωχούς εργαζόμενους, λουκέτα και μαζική ανεργία.

Οι επιπτώσεις της δίδυμης κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής, σε συνδυασμό με τις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης, οδηγούν σε κοινωνική κρίση και νέα αδιέξοδα», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.