Είναι πλέον σαφής η εικόνα της αποκλιμάκωσης της πανδημίας, τη στιγμή όπως με βεβαιώνουν οι ειδικοί, μειώνονται τα κρούσματα, μειώνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων, μειώνεται ο αριθμός των συνανθρώπων μας που έχουν χάσει τη ζωή τους. Τα περισσότερα νοσοκομεία, μου λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου vid διατίθενται για άλλες παθήσεις και ο εμβολιασμός προχωρεί. Όλο και περισσότερες ηλικιακές πλατφόρμες ανοίγουν. Ίσως θα μπορούσε να πάει καλύτερα ο εμβολιασμός εάν το εμβόλιο της J&J ήταν συνεπές στις παραδόσεις του κάτι όμως που δεν πρόκειται να γίνει, γιατί όπως μου αποκάλυψε ο Μάριος Θεμιστοκλέους οι Αμερικάνοι έχουν μπλοκάρει μεγάλες παρτίδες εμβολίων. Τι απομένει λοιπόν;  Τα… κορωνοπάρτι!
Αλλά και για αυτά φρόντισε ο Nick Hard. Ο Νίκος Χαρδαλιάς ενεργοποιεί ειδική μονάδα ελέγχων και συγκεκριμένο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για έλεγχο των κορωνοπάρτι όχι μόνο για τη Μύκονο. Παράνομα πάρτι σημαίνει διασπορά και διασπορά σημαίνει αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει συρροές, που σημαίνουν μέτρα, που σημαίνουν ζημιά στις τοπικές οικονομίες… Είναι ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.
***
 Στη Μύκονο αναφέρθηκε και ο Αμερικανός πρεσβευτής  Τζέφρι Πάιατ. Επιβεβαιώνοντας κατά ένα τρόπο την εκτίμηση του Νίκου Δένδια στα ελληνοτουρκικά ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, τουλάχιστον πιο ήσυχο από το περυσινό, ο κ. Πάιατ είπε ότι όντως θα υπάρξει ένα ήσυχο καλοκαίρι εκτός από τη… Μύκονο. Κάτι θα ξέρει ο Αμερικανός
***
Έρχεται το ζεύγος Εμμανουέλ Μακρόν και Μπριζίτ στην Ελλάδα.
Έρχεται ο Εμμανουέλ Μακρόν στην Ελλάδα. Και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο (μετά την ΔΕΘ) η Σύνοδος Κορυφής των επτά Μεσογειακών χωρών. Αυτή τη φορά πιστεύεται πως δεν θα υπάρξει κανένα εμπόδιο  για να  μην έρθει ο Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ στην χώρα μας, όπως συνέβη στις 25 Μαρτίου που ακύρωσε το ταξίδι του στην Ελλάδα λόγω έξαρσης της πανδημίας στην Γαλλία (και παντού).
Ο Εμμανουέλ Μακρόν έρχεται στα Χανιά για να μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των  Μεσογειακών Χωρών (MED7), την προεδρία της οποίας έχει η χώρα μας. Υπενθυμίζω ότι πέρυσι η σύνοδος των MED7 έγινε στην Κορσική με οικοδεσπότη τον Μακρόν, μεσούσης της κρίσεως με το Oruc Reis. Μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας αναμένονται στα Χανιά ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα,  της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Μάλτας Ρόμπερ Αμπέλα, και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
***
Η προετοιμασία τη Συνόδου αυτής που η χώρα μας την θεωρεί εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο, ήδη έχει αρχίσει. Χθες σε παραλιακό ξενοδοχείο της Αττικής συναντήθηκαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών υπό την προεδρία του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
***
Διασωληνώθηκε ο Εφραίμ
Διασωληνώθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος, Εφραίμ, έπειτα από επιδείνωση της υγείας του. Οι θεράποντες ιατροί της Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού έκριναν αναγκαία τη διασωλήνωσή σε κλίνη ΜΕΘ. Υπενθυμίζω ότι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή όταν είχε βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Έχει αρκετά υποκείμενα νοσήματα και δεν έχει εμβολιασθεί.
***
 Φήμες και ψίθυροι για ανασχηματισμό στις 7 Ιουλίου
Στις 7 Ιουλίου η κυβέρνηση συμπληρώνει δύο έτη στην εξουσία και οι συζητήσεις για πιθανό ανασχηματισμό πέριξ της συγκεκριμένης ημερομηνίας δίνουν και παίρνουν. Εντάθηκαν μάλιστα με μια φράση του Γιώργου Γεραπετρίτη ότι «ποτέ  δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία και οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο». Η κυβερνητική εκπρόσωπος,  Αριστοτελία Πελώνη, όταν ρωτήθηκε είπε απλώς ότι ο πρωθυπουργός αξιολογεί διαρκώς όλους τους υπουργούς του. Άλλωστε τίποτα άλλο δεν θα μπορούσε να πει. Το ερώτημα είναι πότε ο κ. Μητσοτάκης θα κρίνει ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος ώστε να ανασχηματίσει την κυβέρνησή του. Και τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει; Θα αλλάξει ή θα αντικαταστήσει υπουργούς που κατά την κρίση του δεν απέδωσαν;
***
Η Βασίλισσα Σοφία, το γαϊδουράκι και ο Αγγελής
Το ότι η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την προστασία των ζώων πιθανόν να το γνωρίζετε. Όπως γνωρίζετε ότι στις συναντήσεις που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κυριάρχησαν στις συζητήσεις θέματα περιβάλλοντος. Εκείνο όμως δεν γνωρίζετε είναι ότι  η Βασίλισσα (Βασιλομήτωρ) της Ισπανίας πέρα από τα δελφίνια λατρεύει και τα γαϊδουράκια. Όχι όλα τα γαϊδουράκια, αλλά τα ελληνικά. Έτσι όταν βρέθηκε στους Λειψούς (για το καταφύγιο δελφινιών) εξέφρασε την επιθυμία της στον δήμαρχο Φώτη Μάγγο να δει ένα ελληνικό γαϊδουράκι. Σε λίγα λεπτά εμφανίζεται ένα χαριτωμένο γαϊδουράκι που το έφερε στη Βασίλισσα ο Αγγελής. Ποιος είναι ο Αγγελής; Κατά σύμπτωση ο Αγγελής ήταν, όπως είχε συστηθεί, «σειρά» του τ. Βασιλιά Κωνσταντίνου όταν υπηρετούσε στις ειδικές δυνάμεις. Ξύπνησαν μνήμες εκείνη την ώρα μπροστά στο γαϊδουράκι.
***
Τσάκισε το τζατζίκι
Ωστόσο υπήρχε κάτι ακόμα  που είχε πεθυμήσει η Βασίλισσα Σοφία: Το… τζατζίκι. Το οποίο το «τσάκισε» όταν της προσφέρθηκε στην ταβέρνα «Καλυψώ», μαζί με την αδελφή της Ειρήνη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά. Μάλιστα προέτρεψε και τον Ισπανό πρεσβευτή που ήταν εκεί να το δοκιμάσει «και δεν θα χάσει». Στην ταβέρνα τίμησαν εκτός από το τζατζίκι, τις κουτσομούρες, τους κολοκυθοανθούς με ρύζι, τους ντολμάδες, την φάβα (και αυτή την απόλαυσαν γιατί τέτοια δεν έχουν στην Ισπανία) και τις  σαλάτες.
***
Η δεύτερη φορά στο Προεδρικό
Στο Προεδρικό Μέγαρο η Βασίλισσα Σοφία το επισκέφθηκε για δεύτερη φορά από τότε που είχε παντρευτεί τον Χουάν Κάρλο και πήγε στην Ισπανία και από τότε που διεξήχθη  το δημοψήφισμα για την κατάργηση της Βασιλείας. Η πρώτη φορά ήταν όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος  την είχε προσκαλέσει στο Προεδρικό και η δεύτερη χθες για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
***
Ο Πρωθυπουργός προσφέρθηκε να ξεναγήσει την Βασίλισσα στο Τατόι
 Στο Μαξίμου όπου πήγε μαζί με την αδελφή της πριγκίπισσα Ειρήνη, την υποδέχθηκαν ο Πρωθυπουργός και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, ενώ στη συνάντηση ήταν και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Ισπανός πρεσβευτής στην Αθήνα. Έγινε συζήτηση για την πανδημία με την Βασίλισσα Σοφία να λέει στον Κυριάκο Μητσοτάκη : «Πρέπει να πω, σας θαυμάζει ο κόσμος όλος». Αλλά το θέμα που κυριάρχησε ήταν το Τατόι. Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στην Βασίλισσα Σοφία, όταν πάλι επισκεφθεί την Αθήνα, να πάνε μαζί στο Τατόι και να την ξεναγήσει, αλλά και να του μεταφέρει τις δικές της αναμνήσεις από το Τατόι. Της είπε ακόμα πως γίνεται μια σημαντική δουλειά για ανάδειξη του χώρου (που ήταν τόσο παραμελημένος). Της αποκάλυψε μάλιστα πως έχει γίνει μια μελέτη για ήπια ανάπτυξη, ότι θα ξαναδοθεί ζωή στο αγρόκτημα, ότι  θα γίνεται παραγωγή αγροτικών προϊόντων και θα γίνει το Τατόι πόλος επισκέψεων.
***
Ενα λαθάκι που άλλαξε το νόημα
Τα θαλάσσωσαν  κάπως, όπως αποδείχθηκε, στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας κάποια σύγχυση σχετικά με τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Όλγα Τρέμη. Είτε από αβλεψία, είτε από βιασύνη (ποιος ξέρει;) έκαναν λάθος στην απομαγνητοφώνηση δίνοντας άλλο νόημα στα λεγόμενα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι την αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα ότι «αν αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί με την κρίση του ελληνικού λαού σε θέση διακυβέρνησης, μπορεί να είναι και άλλα τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν», την απομαγνητοφώνησαν και ανάρτησαν αρχικά στο επίσημο σάιτ του κόμματος τη λάθος εκδοχή ότι «μπορεί να είναι και άλλο το πρόσωπο που θα κυβερνήσει».
***
 Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, στάθηκε αρκετό για να δημιουργήσει την εντύπωση μέσα στο πλαίσιο των συμφραζόμενων της συνέντευξης για βεβαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ ότι ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει άλλον πρωθυπουργό για να επιτευχθεί η συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ για την «προοδευτική διακυβέρνηση”. Τελικά, στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με μια σχετική καθυστέρηση αντιλήφθηκαν τη γκάφα τους και τη διόρθωσαν αναρτώντας τη σωστή εκδοχή της απομαγνητοφώνησης των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν ένα μήνυμα προς νυν τομεάρχες και πρώην υπουργούς ότι δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη την εκ νέου υπουργοποίησή τους.
***
Όταν τα πεντοχίλιαρα γίνονται πετσετάκια
Νέες πινελιές ακτιβιστικής δράσης  – κατά τη σύγχρονη  φρασεολογία – βάζουν  ενίοτε στις διαμαρτυρίες τους συνδικάτα και οργανώσεις  που αγανακτούν και αναζητούν νέους τρόπους  για να το εκφράσουν, επικοινωνιακώς πάντα. Την Πέμπτη το απόγευμα λοιπόν, οι διαδηλωτές  που εναντιώνονταν στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  περνώντας από το υπουργείο  Εργασίας  πέταξαν πλήθος πλαστών χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ, προφανώς εννοώντας ότι με τις επικείμενες αλλαγές  θα εκμηδενιστούν δικαιώματα και εισοδήματα.
Εκ του αποτελέσματος  όμως, το συμπέρασμα διέφερε από την πρόθεση καθώς τα χιλιάδες «ψεύτικα λεφτά» που ρίχτηκαν εν είδη φέιγ βολάν, εξαφανίστηκαν! Περαστικοί έσπευσαν να τα μαζέψουν μόλις η πορεία συνέχισε προς το Σύνταγμα  «απαντώντας» στην ουσία στο ερώτημα που έχει θέσει  η λαοφιλής ερμηνεύτρια  Γλυκερία, από τη δεκαετία του  ’80: «Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια;».   Γιατί  όταν διοχετεύονται στην αγορά ως  … πετσετάκια,  γίνονται ανάρπαστα!  Πάντως οι   εμπνευστές φρόντισαν να παραγγείλουν το τύπωμα των  χαρτονομισμάτων σε μεγαλύτερο σχήμα και γυαλιστερό χαρτί ώστε να γίνεται αντιληπτή  η  πλαστότητα τους. Τη μέρα, όχι τη νύχτα…