Άνιση εμφανίζεται η ανάκαμψη της αγορά, καθώς μετά το άνοιγμα και την άρση των lockdown, τα άτομα νεαρής ηλικίας φαίνεται να επιστρέφουν στους δουλειές τους, όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τα άτομα άνω των 55 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα που ανέδειξαν οι New York Times, η επιστροφή στην εργασία έχει καθυστερήσει για τις Ισπανίδες και τις Αφροαμερικάνες, ενώ παρατηρείται μεταβολή στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων πριν από την πανδημία, ανά φυλή, εθνικότητα και φύλο.


Καθώς οι Αμερικανοί ανακτούν θέσεις εργασίας σε μια οικονομία που ανακάμπτει, ορισμένες ομάδες σημειώνουν ταχύτερη πρόοδο από άλλες, σε αντίθεση με τις Ισπανίδες και τις Αφροαμερικάνες:

  • Περίπου 741.000 λιγότερες Αφροαμερικάνες απασχολούνταν το Μάιο από ό, τι τον Φεβρουάριο του 2020, σημειώνοντας μείωση κατά 7%.
  • Περίπου 890.000 λιγότερες ισπανικές γυναίκες απασχολούνταν το Μάιο από ό, τι τον Φεβρουάριο του 2020, σημειώνοντας μείωση κατά 7,2%

Παρόλο που οι θέσεις εργασίας στην Αμερική όλο και ανοίγουν και ενώ οι γυναίκες σημείωσαν μεγαλύτερα κέρδη από τους άνδρες τον Μάιο, αυτές οι επίμονες ελλείψεις υπογραμμίζουν ότι παραμένει ένας μακρύς δρόμος πριν η αγορά εργασίας επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα.

Οι γυναίκες αντιμετώπισαν ιδιαίτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της ασυνήθιστης ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κοροναϊού. Καθώς τα lockdown έκλεισαν τα σχολεία, οι γυναίκες επιβαρυνθήκαν σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες όσον αφορά τη φροντίδα των παιδιών. Οι γυναίκες, και ιδίως εκείνες των μειονοτικών ομάδων, είναι επίσης πιο πιθανό να εργαστούν σε πολλές δουλειές οι οποίες χρειάζονταν φυσική παρουσία, οι εξαφανίστηκαν εν μέσω των lockdown, όπως αναφέρουν οι NYT.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το άγχος για τη φροντίδα των παιδιών και η ανησυχία για θέματα υγείας, θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πόσο γρήγορα οι ενήλικες επιστρέφουν στη δουλειά.

Η ασφάλεια των ανέργων, τα κρατικά επιδόματα και οι αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια του lockdown, επέτρεψαν άλλωστε ορισμένους εργαζόμενους να είναι επιλεκτικοί καθώς αναζητούν νέες θέσεις εργασίας.