Σε κλάματα ξέσπασε ο αντιφρονούντας δημοσιογράφος και ακτιβιστής, Ρομάν Προτάσεβιτς, που συνελήφθη στην περιβόητη πτήση της Ryanair με την «κρατική αεροπειρατεία» στο Μινσκ της Λευκορωσίας, σε συνέντευξη που έδωσε στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας.

Στη συνέντευξη ομολόγησε με δάκρυα στα μάτια ότι διοργάνωσε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και επαίνεσε τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Συγκεκριμένα, ο Προτάσεβιτς παραδέχτηκε ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, ότι είχε επικρίνει τον Λουκασένκο, αλλά τελικά «άρχισε να καταλαβαίνει ότι έκανε το σωστό και σίγουρα τον σέβεται».

Σύμφωνα με την οικογένειά του, η συνέντευξη, όπως και το βίντεο-ομολογία, διεξήχθησαν υπό πίεση. «Γνωρίζω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον “έσπασαν” και τον ανάγκασαν να πει ό,τι χρειάζεται», είπε ο πατέρας του του 26χρονου στο AFP.

Η κρατική αεροπειρατεία

Ο Ρομάν Προτάσεβιτς συνελήθφη στο Μινσκ πριν δύο εβδομάδες, έπειτα από την «κρατική αεροπειρατεία» στο αεροσκάφος της Ryanair.

Αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες καθώς πέρυσι μπήκε στον κατάλογο των «ατόμων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες» επειδή ήταν συντάκτης του αντιπολιτευόμενου διαδικτυακού καναλιού Nexta στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και κάλυπτε τις μαζικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε ολόκληρη τη Λευκορωσία όταν ο επί χρόνια ηγέτης Αλεξάντρ Λουκασένκο ισχυρίστηκε ότι κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Η κατηγορία της πρόκλησης μαζικής αναταραχής μπορεί να τιμωρηθεί έως και 15 χρόνια φυλάκισης. Όμως, τα αδικήματα τρομοκρατίας έχουν υψηλότερες ποινές και ο ίδιος ανέφερε μέσα στο αεροπλάνο, λίγο πριν τον συλλάβουν, ότι «εδώ αντιμετωπίζω τη θανατική ποινή».

«Τον έσπασαν»

Ο πατέρας του Προτάσεβιτς είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι του ήταν πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει τη συνέντευξη.

«Γνωρίζω τον γιο μου πολύ καλά και πιστεύω ότι δεν θα έλεγε ποτέ τέτοια πράγματα. Τον έσπασαν και τον ανάγκασαν να πει ο,τι χρειάζεται», είπε.

«Είναι φρικτό να σκεφτόμαστε τη βαρβαρότητα που πρέπει να χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας για να αναγκάσουν τον να κάνει αυτό το βίντεο», δήλωσε ο Kenneth Roth από την ομάδα υπεράσπισης του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.