«Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις δηλώσεις τής υπουργού Παιδείας, επαναφέρει την πρόθεσή της να επιβάλει ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές, επιχειρώντας ευθεία παρέμβαση στην ίδια τη λειτουργία και τη δράση των φοιτητικών συλλόγων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.

Η διαδικασία εκλογής στους συλλόγους των φοιτητών – συνεχίζει η ΚΝΕ – «δεν ορίζεται διά νόμου και με χουντικά διατάγματα, όπως προωθεί η ΝΔ, αλλά από τα καταστατικά των ίδιων των συλλόγων, δίνοντας τη δυνατότητα σε κάθε φοιτητή να κατέβει και ως μεμονωμένος υποψήφιος, κάτι που υποτίθεται ότι έρχεται να κάνει πράξη η υπουργός με το ενιαίο ψηφοδέλτιο».

Αυτό που επιχειρούν να απαγορεύσουν, τονίζει, με την επιβολή του ενιαίου ψηφοδελτίου, «είναι το δικαίωμα πολλών φοιτητών να συγκροτούν παράταξη, να κατέβουν όλοι μαζί στο ψηφοδέλτιο που τους εκφράζει, να διεκδικούν την ψήφο των συμφοιτητών τους από κοινού, προβάλλοντας κοινά αιτήματα, διεκδικήσεις, αξίες και προτάσεις για όσα αφορούν τους νέους που σπουδάζουν», αναφέρει η ΚΝΕ στην ανακοίνωση και προσθέτει:

«Επιδιώκουν να μετατρέψουν την πολιτική συζήτηση, την αντιπαράθεση θέσεων και προτάσεων, σε αντιπαράθεση «προσώπων» – «παραγόντων», σε ατομική συνδιαλλαγή εκπροσώπων των φοιτητών με διοικήσεις και υπουργεία. Τα στελέχη της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ θα μπορούν μια χαρά να κουκουλώνουν τις ευθύνες τους πίσω από το προσωπείο των «ανεξάρτητων υποψήφιων», διατηρώντας ακέραια την προσήλωσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Μέσα στα ενιαία ψηφοδέλτια μπορούν να κρυφτούν ακόμα και οι σβάστικες, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν στα ψηφοδέλτια της κυβερνητικής παράταξης», κατηλήγει χαρακτηριστικά η ΚΝΕ.

«Η συζήτηση για το ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν είναι καινούρια. Εδώ και δέκα χρόνια αυτό έχει επιβληθεί για την εκλογή των εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ», επισημαίνει.

Και διευκρινίζει: «Η αντιδημοκρατική λογική τού «έξω τα κόμματα», που γίνεται προσπάθεια να κυριαρχήσει παντού (βλ. συνδικάτα, φορείς κ.λπ.) δε στρέφεται σε καμία περίπτωση ενάντια στα κόμματα της κυρίαρχης πολιτικής, αλλά ενάντια στις δυνάμεις της αμφισβήτησης. Αυτό που ντρέπεται να ομολογήσει ανοιχτά η κυβέρνηση, το παραδέχτηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σε ρόλο λαγού κάλεσε το ΚΚΕ «να καταργήσει την Πανσπουδαστική», το ψηφοδέλτιο που στηρίζει η ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια! «Ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται»», αναφέρει η ΚΝΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή της:

«Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση θα φάει τα μούτρα της! Οι φοιτητές πάλεψαν για το δικαίωμά τους να οργανώνονται, να συζητούν, να συναποφασίζουν και να διεκδικούν, όπως εκείνοι θέλουν, ακόμα και απέναντι στη χούντα. Όσα διατάγματα κι αν βγάλουν, για να βάλουν χέρι στους φοιτητικούς συλλόγους, όσες φορές κι αν επιχειρήσουν να βάλουν την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα πειθαρχικά συμβούλια στις σχολές, δεν θα καταφέρουν να εμποδίσουν την οργάνωση και την πολιτική συζήτηση των νέων. Η δύναμη των φοιτητών βρίσκεται σε αυτό ακριβώς που φοβούνται οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του συστήματος, όπως έδειξαν οι πρόσφατες μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις: Στην οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους και στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους στις σπουδές, τη δουλειά και τη ζωή».

Τι είχε δηλώσει η Νίκη Κεραμέως

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον realfm 97,8, τόνισε πρόσφατα πως «είχαμε συζητήσει και προεκλογικά και είχαμε μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο. Να το πούμε πολύ απλά: αυτό σημαίνει ότι κατεβαίνει ο Γιάννης, η Μαρία, ο Κώστας κ.ο.κ. ανεξαρτήτως κομματικών παρατάξεων».

«Αυτό πιστεύουμε», όπως είπε, «ότι θα είναι μια σημαντική βελτίωση στο Πανεπιστήμιο και ό,τι ακριβώς είχαμε πει προεκλογικά, σε αυτό προχωρούμε και στην υλοποίηση μετεκλογικά».

Ωστόσο, «αυτό δεν θα είναι στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο», όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, διευκρινίζοντας ότι «στο επόμενο νομοσχέδιο, θα είναι θέματα που αφορούν στο σχολείο περισσότερο.