Ο Δένδιας, το casus belli και τα 12 μίλια
Έβγαλε ειδήσεις ο Νίκος Δένδιας στη συζήτηση για την ελληνική εξωτερική πολιτική στο πλαίσιο της διεθνούς διάσκεψης περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference» τις οποίες ευθύς αμέσως σας μεταφέρω:  Πρώτα απ΄όλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι ήσυχο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Είπε μάλιστα ότι δεν θα ήθελε στη ζωή του να ξαναζήσει όπως έζησε  πέρυσι το καλοκαίρι: Δεύτερον έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς την Άγκυρα, λέγοντας πως είναι εθνικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Δεν θα το συζητήσουμε, είπε, ούτε με την Τουρκία, ούτε με καμία άλλη χώρα. Βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και της UNCLOS, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι εθνικό κυριαρχικό μας δικαίωμα. Θα το κάνει η χώρα μας όταν νομίζει, όταν το κρίνει, όταν αυτό υπηρετεί το εθνικό συμφέρον». Τρίτον χαρακτήρισε ως εντελώς απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκπέμψει  το casus belli έναντι της χώρας μας.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως που έχει απειλήσει με πόλεμο, εφόσον, η Ελλάδα ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Τέταρτον συνέστησε στην Τουρκία να είναι το ίδιο προσεκτική όσον αφορά και τα ζητήματα γύρω από το Κυπριακό και τέλος, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του και την αντίθεσή του για την μη πρόσκληση της Ελλάδας από τη Γερμανία στη συνάντηση εντός του μήνα ενώ, ζήτησε άμεση αποχώρηση στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη χώρα.
***
Talk of the town ο ανασχηματισμός
Στο χωριό μου το λένε… talk of the town ή αλλιώς… ο κόσμος το χει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Περί ανασχηματισμού ο λόγος, ένα θέμα που πάντα ιντριγκάρει τους πάντες, και πάντα η εκάστοτε κυβέρνηση το διαψεύδει. Αλλά πως να το κάνουμε άρχισε πάλι να κυκλοφορεί ευρέως στα δημοσιογραφικά (αλλά και σε ορισμένα υπουργικά) γραφεία. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί υποστήριζαν ότι ένας ανασχηματισμός σε ουδέτερο χρόνο αλλά με κάποιο αφήγημα, θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση. «Για Σεπτέμβριο, ίσως και πριν από τη ΔΕΘ», έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες. Όμως, μια σειρά από προβλήματα, όπως π.χ. τα θέματα ασφάλειας ή το τι θα γίνει με την οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης, δείχνουν πως ο ανασχηματισμός θα μπορούσε να γίνει σύντομα.

Ίσως, κοντά στην επέτειο από τα 2 χρόνια της εκλογικής νίκης της ΝΔ, αρχές Ιουλίου δηλαδή. Μάλιστα κάποιοι συνδέουν τις κυβερνητικές αλλαγές με την ψήφιση των Μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, όπου ο πρωθυπουργός θα τεστάρει τις αντιδράσεις των βουλευτών του. Απ’ ότι ακούγεται, πάντως, τρεις ή τέσσερις υπουργοί θα μπορούσαν να πάνε σπίτι τους ή να αλλάξουν χαρτοφυλάκιο, μια «σφαγή» υφυπουργών και γενικών γραμματέων θα πρέπει να την περιμένουμε, όπως και την αξιοποίηση βουλευτών της ΝΔ από κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες που θα παίξουν ρόλο στις επόμενες εκλογές.

Μην απορήσετε, πάντως, μου λένε, αν ο πρωθυπουργός προχωρήσεις σε στοχευμένες προσθαφαιρέσεις και σε αξιοποίηση στελεχών από το… κάτω ράφι που βοήθησαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Και «φωτογράφιζαν» γενικούς γραμματείς υπουργείων που ήταν στην επικαιρότητα λόγω της δουλειάς που έκαναν, περισσότερης από των υπουργών τους…
Σε ονοματολογία όμως δεν πρόκειται να εισέλθω, όχι για κανένα λόγο, αλλά επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έως την τελευταία στιγμή σβήνονται και γράφονται ονόματα. Αφήστε που υπάρχουν και οι… καραμπόλες.  Ούτε βεβαίως θα αναφερθώ στις εκτιμήσεις ορισμένων μελών του κυβερνητικού επιτελείου που αποκλείουν τον ανασχηματισμό εν μέσω θέρους ή τον περιμένουν μόλις ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Στο Μέγαρο Μαξίμου τηρούν σιγή ιχθύος και το μόνο που λένε είναι πως δεν πρόκειται να γίνουν πρόωρες εκλογές και ας προηγείται η ΝΔ με διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.. Εκτός κι αν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει αλλιώς.
***
Ο Τσίπρας, το ποδαρικό και η φθορά της εξουσίας
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος καλεσμένος της Όλγας Τρέμη, στη νέα της διαδικτυακή εκπομπή με τίτλο Meeting Point, ο οποίος δεν παρέλειψε, κατά την έναρξη της συζήτησής τους, να σχολιάσει αυτή την επιλογή κάνοντας ένα χιουμοριστικό σχόλιο. Αφού ευχήθηκε «καλορίζικη» την εκπομπή έσπευσε (με το «καλησπέρα») να επιτεθεί στον κ. Μητσοτάκη κάνοντας εμμέσως πλην σαφώς σχόλιο για το… ποδαρικό του.

Και είπε: “Πάντως ήταν ευφυής η σκέψη σας να μην κάνει ο κ. Μητσοτάκης ποδαρικό, αλλά να κάνω εγώ, διότι σε αυτή τη χώρα καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα. Ελπίζω να είναι τυχερό πάντως», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειώσω εδώ ότι το ίδιο βράδυ εμφανίστηκε μια άλλη δημοσκόπηση που έδειξε τη ΝΔ, μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, όχι μόνον χωρίς φθορά, αλλά να αυξάνει και τη δύναμή της. Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στις 14 ποσοστιαίες μονάδες.
***
Δεν έχω εισιτήριο διαρκείας στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
Η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα  επεφύλασσε και εσωκομματικές «βόμβες» (ας τις ονομάσω έτσι) αλλά και απαντήσεις που μοιάζουν με χρησμούς και σίγουρα θα συζητηθούν, ενισχύοντας ενδεχομένως και ένα κλίμα περαιτέρω εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά δηλώνει ευθέως ότι είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί και να μην αναλάβει ο ίδιος προσωπικά την πρωθυπουργία αλλά ένα τρίτο πρόσωπο, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ αν τυχόν έχει πρωτιά στις εκλογές να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ. Θα αποχωρήσει από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εκλογές;  Αποφεύγει να απαντήσει ευθέως, αλλά είπε: «Κανένας από μας δε διαθέτει εισιτήριο διαρκείας, ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη…»
***
Σταθερά, αλλά αργά γίνεται η αποκλιμάκωση
Για μια ακόμη ημέρα επιβεβαιώνεται η αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα, καθώς σε σύνολο 46.000 περίπου τεστ κορωνοϊού, διαπιστώθηκαν 1.239 περιστατικά. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.184 θάνατοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 145 (ημερήσια μεταβολή -26.77%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 186 ασθενείς. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.473 ασθενείς. Αυτό τώρα που προβληματίζει είναι οι μεταλλάξεις του ιού. Εκεί στρέφεται η προσοχή των ειδικών
***
Οι αμετάκλητα καταδικασμένοι χρυσαυγίτες
Εφεξής οι αμετάκλητα καταδικασμένοι για σοβαρά κακουργήματα, δεν θα μπορούν πλέον να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Ενώ κόμματα που έχουν ηγέτες καταδικασμένους για τέτοια εγκλήματα δεν συμμετέχουν σε εκλογές και δεν δικαιούνται ούτε χρηματοδότηση ούτε άλλη ενίσχυση. Η ρύθμιση αυτή, για την οποία ο Πρωθυπουργός με ανάρτησή  του αναφέρει ότι «το πολίτευμά μας αποδεικνύει ότι στέκεται πιστό στις αρχές του, ακριβώς γιατί αντιστέκεται σε όσους τις επιβουλεύονται» και ότι η «Δημοκρατία οφείλει  συνεχώς να διευρύνεται», πέρασε ήδη στη Βουλή με τροπολογία που κατέθεσε ο Μάκης Βορίδης. Υπάρχει όμως ένα ακόμα θέμα που ο κ. Βορίδης επιδιώκει να λύση:

***
Ο Τζο, ο Νίκος και η Τζιλ
Η επιστολή του Προέδρου Μπάιντεν προς τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη είναι μια απαντητική επιστολή που έστειλε ο κ. Αναστασιάδης στις 14 Μαΐου. Το εντυπωσιακό στην επιστολή του πλανητάρχη, δεν είναι μόνον ότι αποκαλεί τον Πρόεδρο της Κύπρο «Νίκο», αλλά κάνει ιδιαίτερη μνεία στις όμορφες αναμνήσεις τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του, από την επίσκεψή του στην Κύπρο το 2014: «Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας στις 14 Μαΐου και για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες σας για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των λαών μας.

Η Τζιλ και εγώ θυμόμαστε με αγάπη την επίσκεψή μας στην Κύπρο το 2014 και πιστεύω πως οι πολλές μας συζητήσεις κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Αντιπροέδρου αποτελούν ένα ισχυρό θεμέλιο για τη συνεχιζόμενη συνεργασίας μας», γράφει ανάμεσα στα άλλα στην επιστολή του προς τον Κύπριο Πρόεδρο ο Αμερικανός Πρόεδρος. Να σημειώσω εδώ ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του στη Λεμεσό τον Αμερικανό (τότε αντιπρόεδρο) και έτσι είναι ο μοναδικός ηγέτης στην Ευρώπη που είχε την τύχη να φιλοξενήσει τον Μπάιντεν στο σπίτι του. Κάτι παρόμοιο που είχε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τον Τζωρτζ (πρεσβύτερο) και την Μπάρμπαρα Μπους που τους φιλοξένησε στα Χανιά και τους δώρισε και κρητικό λάδι. Αλλά τότε ο Τζωρτζ Μπους ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ.
***
Βουλεύτρια, βουλευτής ή βουλευτίνα
Οι περισσότερες γυναίκες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (της παρούσης αλλά και της προηγούμενης Βουλή) χρησιμοποιούσαν τον όρο «βουλεύτρια», αντί άλλου «βουλευτής». Το ίδιο συνέβη με ορισμένες γυναίκες  που εξελέγησαν βουλευτές στην Κύπρο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Έτσι ρωτήθηκε ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γιώργος Μπαμπινιώτης ποιο είναι το σωστό; Βουλεύτρια; Βουλευτής; Ή βουλευτίνα;
Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο της Κύπρου ο καθηγητής επεσήμανε ότι ο τυπικός όρος είναι «η βουλευτής». Ωστόσο, όπως ανέφερε διευκρίνισε ότι »όταν θέλουμε να κάνουμε τ διάκριση μπορούμε να έχουμε τον όρο «βουλεύτρια», καθώς ως όρος είναι αποδεκτός γλωσσολογικά και γλωσσικά. Ο όρος «η βουλευτής» έχει ένα πρόβλημα στη γενική και για αυτό γίνεται της βουλευτού. Πρέπει να αποφεύγουμε το «βουλευτίνα» γιατί έχει συνδεθεί περισσότερο με τη σύζυγο του βουλευτή.
***
Το θηριώδες αμερικανικό βομβαρδιστικό και τα ελληνικά F-16
Ήρθε πάλι. Αυτό το γιγαντιαίο αμερικανικό βομβαρδιστικό (που μπορεί να μεταφέρει και πυρηνικές βόμβες)  της Bomber Task Force τύπου Β – 52 βρέθηκε στο FIR Αθηνών. Κατά την πτήση του στο πλαίσιο της Επιχείρησης «ALLIED SKY», συνοδεύτηκε από ζεύγος αεροσκαφών F-16, κατόπιν αιτήματος της US European Command. Αυτή τη φορά όμως συνέβη και το εξής.
Το αμερικανικό B-52 πέρασε και από τη Βόρεια Μακεδονία (που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ). Και τι είδους μαχητικά το συνόδευσαν εκεί; Πάλι τα ελληνικά F-16 αφού η χώρα μας έχει αναλάβει την αεροπορική αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Το Αμερικανικό Στρατηγικό Βομβαρδιστικό κατά την πτήση του άνωθεν της Ευρώπης συνοδεύτηκε από αεροσκάφη του Βελγίου, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κροατίας, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας ,της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασίλειου.