Από το 2018 όταν τον συναντήσαμε για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα και παρά τις δυσκολίες στον χώρο της τέχνης, ο Θεσσαλονικιός συνθέτης και στιχουργός Δημήτρης Τσιβούλας, συνεχίζει αδιάκοπα να δημιουργεί, να διδάσκει και να μας μεταφέρει τη θετική του ενέργεια «Με ένα χαμόγελο», σε ερμηνεία της Χριστίνας Κακαλιάντη, για να ακολουθήσει ακόμη ένα το «Σε Ποιο Τραγούδι Να Σε Ψάξω». Με αφορμή αυτά τα δύο σινγκλ, ο δημιουργός μιλά στο vima.gr για τα νέα του σχέδια

Πως βιώνεις την καλλιτεχνική σου εξέλιξη από την προηγούμενη συνάντησή μας;

« Δύο χρόνια που για όλους μας ήταν χρόνια ας το πω…περίεργα. Χρόνια προσαρμογής, αλλαγών, δυσκολιών. Μέσα σε αυτά τα χρόνια όμως είχα την ευκαιρία να κάνω κάποιες καινούργιες συνεργασίες με κυριότερη αυτή με τη Χριστίνα Κακαλιάντη όπου κυκλοφορήσαμε δύο τραγούδια. Το “Ένα Χαμόγελο” , το οποίο είχε μια πολύ καλή αποδοχή από το κοινό, και το “Σε Ποιο Τραγούδι Να Σε Ψάξω”. Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ και στη μεγάλη τιμή που είχα, να μου δοθεί άδεια για να κυκλοφορήσει η μελοποίησή μου πάνω στο ποίημα του μεγάλου ποιητή μας Νίκου Καββαδία, “Ένας Δόκιμος Στη Γέφυρα Εν Ώρα Κινδύνου” που ερμήνευσε ο Λάππας Νικόλας. Καθώς επίσης και στο ζεϊμπέκικο που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2020 το “Σταμάτησε Ο Χρόνος” που ερμήνευσε η Ασημοπούλου Ειρήνη.»

Σε αγχώνει η κρίση που επηρεάζει και τον πολιτισμό; Νιώθεις να έρχονται ριζικές αλλαγές που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τους καλλιτέχνες;

« Η υγειονομική κρίση, χτύπησε πολύ δυνατά το πολιτισμό σε κάθε μορφή του. Όμως όχι μόνο το πολιτισμό. Χτύπησε τη καθημερινότητά μας, τις αξίες μας. Μας μαθαίνει πώς να ζούμε σε απόσταση, πώς να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως. Πώς να χτίζουμε μια ατομική ή οικογενειακή πραγματικότητα και να ζούμε, να υπάρχουμε μέσα εκεί. Οι αλλαγές που φέρνει είναι πολλές. Κάποιες μπορούμε, σιγά σιγά να τις διακρίνουμε. Κάποιες τις φανταζόμαστε αλλά δεν τολμούμε ακόμα να τις προφέρουμε. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο όμως σε λίγα χρόνια. Όλα θα αλλάξουν. Και πάντα το καινούργιο τρομάζει. Φοβίζει. Οι αγέννητοι καιροί θα φέρουν ακριβά δώρα, περιτυλιγμένα όμως με δάκρυ και πόνο. Με δουλειά και γνώση. Με πρόοδο και θλίψη. Τα δεδομένα θα αλλάξουν. Ήδη άρχισαν να αλλάζουν. Και είναι μόνο η αρχή…»

Πως βίωσες αυτό το μακρύ διάστημα καραντίνας, απαγόρευσης μουσικών εκδηλώσεων, επαφής με το κοινό;

«Προσπαθώ να τηρώ τα μέτρα. Όμως σε αυτό βοηθάει ότι είμαι από τους τυχερούς που έχουν πολλά πράγματα να κάνουν στο σπίτι τους. Περνάω πολλές ώρες στο home studio μου, είτε γράφοντας καινούργια πράγματα, είτε μελετώντας, είτε κάνοντας διαδικτυακά μαθήματα. Γενικά από χαρακτήρα, προσπαθώ να μετατρέψω μια δύσκολη στιγμή, σε ευκαιρία. Όμως πάντα λείπει η επαφή με το κοινό. Εκείνη η αίσθηση όπου παίζεις τα τραγούδια σου και εισπράττεις το χειροκρότημα. Όμως όλα θα ξανάρθουν πάλι. Ίσως τα ίδια, ίσως λίγο διαφορετικά. Όπως και να έχει εμείς είμαστε εδώ και συνεχίζουμε.»

Παρατηρούμε ότι τελευταία η δισκογραφία άρχισε να παράγει και πάλι. Είναι η ανάγκη των καλλιτεχνών να εκφραστούν ή του κοινού να ακούσει και κάτι άλλο εκτός από «Lockdown» και «κορωνοϊός»;

«Πιστεύω ότι είναι και τα δύο. Η δημιουργία δε μπορεί να σταματήσει. Και όταν ολοκληρωθεί πρέπει να βρει διέξοδο. Πρέπει να φτάσει στο κοινό. Και το κοινό έχει ανάγκη το νέο. Τη νέα πρόταση, το νέο ήχο, το νέο λόγο. Είναι μια αμφίδρομη σχέση λοιπόν, αυτή μεταξύ του κοινού και των καλλιτεχνών.»

Κάποτε ρωτούσαμε για επόμενα σχέδια. Μπορούμε άραγε να συνεχίσουμε να κάνουμε την ίδια ερώτηση;

«Σαφέστατα ναι. Η γη δε θα σταματήσει να γυρίζει. Η ζωή συνεχίζεται. Είναι μια δύσκολη περίοδος όμως ας μη ξεχνάμε ότι η ανθρωπότητα έχει περάσει από πολύ πιο δύσκολες περιόδους και όμως είμαστε ακόμα εδώ. Αν σταματήσουμε να σχεδιάζουμε, να δημιουργούμε και να ελπίζουμε, είναι σα να γινόμαστε αυτόχειρες. Ως εκ τούτου λοιπόν, δηλώνω, δυναμικά παρόν. Νέα τραγούδια ετοιμάζονται. Σε κάποια αναμένεται σχετικά γρήγορα η κυκλοφορία τους. Κάποια άλλα θα βρουν το δρόμο τους αργότερα. Συζητήσεις γίνονται για live, διαδικτυακά στην αρχή, δια ζώσης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ. Μπορεί αυτή η παύση στη μουσική μας να είχε μεγάλη διάρκεια όμως η συναυλία της ζωής μας είναι εν πλήρη εξελίξει και τα καλύτερα είναι μπροστά !!»