«Τα σχέδιά μας γι’ αυτό το όμορφο νησί είναι φιλόδοξα. Η Αστυπάλαια θα είναι το μοντέλο υλοποίησης ολιστικών συστημάτων μεταφορών και ενέργειας, και θα μας διδάξει πως μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά σχέδια στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη εκδήλωση «Astypalea: smart & sustainable island – Progress Report, from vision to action».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την απολιγνιτοποίηση και την δημιουργία νέων πράσινων θέσεων εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι καταναλώνονται κιλοβατόρες που προέχονται από τις ΑΠΕ, παρέχεται ενέργεια για την αποφυγή της χρήσης των κλιματιστικών των καλοκαίρι κλπ και σημείωσε: «Όλα αυτά είναι η Ελλάδα 2.0. Είναι μέτρα και μεταρρυθμίσεις που επιταχύνουν τη μετάβασή μας σε μια πράσινη Ελλάδα».

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της σύμπραξης κράτους και ιδιωτικών φορέων για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες και επεσήμανε ότι τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της VolksWagen θα χρησιμοποιηθούν για τις δημόσιες μεταφορές, την αστυνομία, το λιμενικό ενώ σύντομα θα υπάρξει και το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα εγκατασταθούν νέοι σταθμοί φόρτισης από τους 12 που λειτουργούν σήμερα και η πρόσβαση στους μισούς από αυτούς θα είναι ελεύθερη.

«Έχουμε δρομολογήσει την πλατφόρμα e-astypalea καλώντας τους κατοίκους να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για γεναιόδωρες επιδοτήσεις που θα επιτρέπει στους κατοίκους και στις επιχειρήσεις να αντικαταστήσουν τα οχήματά τους με ηλεκτρικά οχήματα όπως και για απόσυρση και αγορά ηλεκτρικών δικύκλων.