Σε δίκη ενώπιον του Εφετείου Πλημμελημάτων οδηγούνται –στις αρχες Σεπτεμβρίου- δέκα πρώην στελέχη της ΕΛΑΣ , νομικοί κι άλλοι ιδιώτες που μνημονεύονται στην πολυσυζητημένη δικογραφία της ΕΥΠ για την διαφθορά στις διωκτικές αρχές που δημοσιοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο!

Πρόκειται για την πρώτη ακροαματική διαδικασία για την εν λόγω υπόθεση για την οποία είχαν κληθεί να δώσουν αρχικά έγγραφες εξηγήσεις 27 άτομα. Ανάμεσα σε αυτά στα περιλαμβάνονταν -πέρα από δικηγόρους και πρώην στελέχη της ΕΛΑΣ- κι ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων , λεσχών όπως και ποινικοί. Τέσσερα από τα αναφερόμενα άτομα στην εν λόγω δικογραφία έχουν δολοφονηθεί την τελευταία τριετία.

Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα δέκα πρόσωπα που θα οδηγηθούν σε δίκη είναι για δωροδοκία κρατικού υπαλλήλου (αρθρο 236 του Ποινικού Κώδικα) κι οδηγούνται απευθείας σε δίκη λόγω του κινδύνου παραγραφής του συγκεκριμένου αδικήματος , αφού η σχετική έρευνα φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί το 2016. Με πολλούς από τους κατηγορουμένους να μιλούν για «έωλες κι αναπόδεικτες κατηγορίες κι ημιτελή έρευνα των μυστικών υπηρεσιών που εξαντλήθηκε σε αποσπασματικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις»

Στο 70σελιδο έγγραφο της ΕΥΠ που συντάχθηκε μετά από την διετή έρευνα σημειωνόταν ότι «κύκλωμα αποτελούμενο από δικηγόρους πολίτες εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας διευκολύνει και παρέχει την απαραίτητη κάλυψη για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων κι έχει έσοδα περίπου 1.000.000 ευρώ μηνιαίως . Εχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας την απαραίτητη «κάλυψη» σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς, με τη βοήθεια αποστράτων αξιωματικών. Κατά την έρευνά μας στα προγράμματα κάλυψης συμμετέχουν περίπου 350 οίκοι ανοχής, 250 studio 300 παράνομα καζίνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής».