Λίγες μέρες πριν από την εκπνοή της εντολής που έλαβε από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρουβλίν για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού συνέβη αυτό που ο νυν πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου φοβόταν. Χθες βράδυ ο Ναφτάλι Μπένετ, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Jamina ανακοίνωσε στην Ιερουσαλήμ ότι θα κάνει ό, τι περνά από το χέρι του για να συνασπιστεί με τον αρχηγό. της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ από το «Κόμμα του Μέλλοντος».

Μπένετ: «Θα επιστρέψουμε στο εμείς»

Ναφτάλι Μπένετ: Πρώην σύμβουλός του, πέντε φορές υπουργός και τώρα ίσως και πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ: Πρώην σύμβουλός του, πέντε φορές υπουργός και τώρα ίσως και πρωθυπουργός

Στόχος του, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, είναι να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας με εκ περιτροπής εναλλαγή προσώπου στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Τα δύο πρώτα χρόνια τα καθήκοντα του πρωθυπουργού θα ασκήσει ο ίδιος και τα άλλα δύο ο εταίρος του Γιαΐρ Λαπίντ. «Μια τέτοια κυβέρνηση θα επιτύχει μόνο εάν εργαστεί μαζί ως μια ομάδα» τόνισε ο Μπένετ. «Όχι εγώ, αλλά εμείς. Θα επιστρέψουμε στο εμείς, που ήταν το κρυφό όπλο του Ισραήλ από την ημέρα που ιδρύθηκε. Προσκαλώ όλα τα κόμματα να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Για την επιτυχία της χρειαζόμαστε στις διαπραγματεύσεις όλα τα κόμματα και στη συνέχεια να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Σε κανέναν δεν θα ζητηθεί να εγκαταλείψει την ιδεολογία του. Αλλά όλοι θα χρειαστεί να αναβάλουμε την υλοποίηση των ονείρων μας. Θα εστιάσουμε σε αυτό που είναι εφικτό, αντί να δίνουμε καθημερινές μάχες για το αδύνατο».

Η ανακοίνωση Μπένετ προκάλεσε την μήνη του Νετανιάχου, ο οποίος από το 2009 μονοπωλεί τον πρωθυπουργικό θώκο ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας.Διότι ως απλό πολίτη τον περιμένει η δικαιοσύνη για σκάνδαλα διαφθοράς. Μιλώντας χθες βράδυ κάλεσε τα μέλη της Κνέσετ να μην ψηφίσουν «μια ακροαριστερή κυβέρνηση» κατηγορώντας τον Μπένετ, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και σύμβουλός τους, ότι ψεύδεται.

Και πέμπτες εκλογές θέλει ο Νατανιάχου

Προεκλογική αφίσα του κόμματός του JasmineΠροεκλογική αφίσα του κόμματός του Jasmine

«Άκουσα τα λεγόμενα του Ναφτάλι Μπένετ. Δυστυχώς για άλλη μια φορά απογοητεύει. Λέει τα ίδια ψέματα και τα κούφια σλόγκαν που διαιρούν και διχάζουν. Και θα πρέπει να πω ότι κάνει την απάτη του αιώνα. Γιατί μια ημέρα πριν τις εκλογές δεσμεύτηκε ζωντανά στην τηλεόραση, όλοι το είδατε, ότι δεν θα επιτρέψει στον Λάπιντ να γίνει πρωθυπουργός, ούτε με το εκ περιτροπής σύστημα». Ο Νετανιάχου κάλεσε τα μέλη της Βουλής να μην εγκρίνουν μια τέτοια κυβέρνηση. Οι εξελίξεις ωστόσο τρέχουν. Η πολιτική κρίση στο Ισραήλ έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και νέα προσφυγή στις κάλπες, η πέμπτη σε διάστημα δύο χρόνων, δεν θα άλλαζε το πολωμένο πολιτικό τοπίο.

Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Ο Γιαΐρ Λάπιντ, που στις τελευταίες εκλογές ήρθε δεύτερος μετά τον κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, θα πρεπει να ενημερώσει τον πρόεδρος Ριβλίν. Και μετά έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση και να ορκιστεί στο Κοινοβούλιο. Σε αυτήν την περίπτωση αρκεί απλή πλειοψηφία των 120 βουλευτών.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/APTN/ RTR/ dpa