Η συνάντηση των δύο ηγετών στις 16 Ιουνίου έχει στραμμένα πάνω της τα φώτα της διεθνούς κοινότητας, καθώς τόσο η Αμερική όσο και η Ρωσία προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία σε μία περίοδο που τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και οι ανταγωνισμοί οξύνονται. Ενώ η πολυαναμενόμενη συνάντηση έχει γίνει δεκτή με θετικά μηνύματα, και θετικές δηλώσεις εκατέρωθεν, δεν λείπουν οι υψηλοί τόνοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύθηκε σήμερα ότι θα πει στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια της αμερικανορωσικής συνάντησης κορυφής της Γενεύης την 16η Ιουνίου, ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στην Ρωσία να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Θα συναντήσω τον πρόεδρο Πούτιν σε δύο εβδομάδες στην Γενεύη και θα πω ξεκάθαρα ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όσο εκείνοι θα παραβιάζουν αυτά τα δικαιώματα», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά την ομιλία του την παραμονή της Ημέρας των Πεσόντων, εθνικής εορτής των ΗΠΑ, αφιερωμένης στην μνήμη των πεσόντων για την πατρίδα στρατιωτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στο γεγονός ότι είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία τον Φεβρουάριο με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ. «Του είπα ξεκάθαρα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε άλλο από το να υπερασπισθούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο, γιατί αυτό είμαστε».

«Η Αμερική είναι μοναδική. Είναι ιδέα…Για μας, το γεγονός ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες γεννιούνται ίσοι είναι προφανές».

Ο Τζο Μπάιντεν προφανώς θέλει να δείξει ότι θα κρατήσει αυστηρή στάση απέναντι στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας έτσι και τη ρήξη με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα όμως, ο αμερικανικός πρόεδρος επιμένει στην βούλησή του για διάλογο. Αν και δεσμεύεται ότι θα τιμωρήσει την Ρωσία «αν συνεχίσει να αναμειγνύεται στην δημοκρατία μας», διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει «να πυροδοτήσει έναν κύκλο κλιμάκωσης και σύγκρουσης».

Μένει να δούμε πότε και με ποιον τρόπο θα απαντήσει το Κρεμλίνο στις συγκεκριμένες δηλώσεις και το κλίμα που θα διαμορφωθεί μέχρι και το ραντεβού της Γενεύης.