Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ. κ. Γιώργος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αλλά και το τι θα γίνει με τον εμβολιασμό των παιδιών.

«Είμαστε επιφυλακτικοί για τον εμβολιασμό των παιδιών»

Αναφερόμενος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών με το σκεύασμα της Pfizer, ο κ. Χρούσος σημείωσε ότι «Στις μελέτες για τα παιδιά τα αποτελέσματα είναι καλά. Στην Αμερική έχει ήδη επιτραπεί η χρήση του εμβολίου για τα παιδιά 12-15 ετών, και το ίδιο και στον Καναδά.

Στην επιτροπή είμαστε επιφυλακτικοί με τους εμβολιασμούς των παιδιών, πιστεύουμε ότι θα είναι το τελευταίο που θα γίνει. Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό των ενηλίκων, να φτιάξουμε το τείχος της ανοσίας, και μετά θα σκεφτούμε αν θα εμβολιάσουμε τα παιδιά. Γενικά είμαστε επιφυλακτικοί με τα παιδιά, για οποιοδήποτε φάρμακο και οποιοδήποτε εμβόλιο. Αν χρειαστεί όμως να το κάνουν, θα το κάνουν. Δε θα είναι υποχρεωτικό, οι γονείς θα αποφασίσουν αν θα το κάνουν».

«Στις ηλικίες άνω των 60 ο εμβολιασμός πρέπει να φτάσει στο 90%»

Σχετικά με τη δυσπιστία που εμφανίζεται απέναντι στον εμβολιασμό στις ηλικίες 60 και άνω η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι «Είναι απαραίτητο, για να έρθουν και εκατομμύρια τουρίστες στη χώρας μας, να είμαστε εμβολιασμένοι, το ίδιο και σε όλα τα νησιά μας. Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, χρειαζόμαστε ο εμβολιασμός να φτάσει στο 90%. Κάθε μέρα το 90-95% των θανάτων είναι σε ηλικίες άνω των 60-65 ετών και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Βλέπουμε από τις κλινικές μελέτες ότι έχουμε πολύ καλό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε αυτές τις ηλικίες. Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι ηλικίες άνω των 60 ετών».

Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

«Αν κάποιος έχει νοσήσει μπορεί και με μία δόση να θεωρηθεί ότι έχει κάνει τον πλήρη εμβολιασμό. Αυτό αποφασίστηκε σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε. Αν κάποιος που έχει νοσήσει αλλά δεν το ξέρει, κάνει και τις δύο δόσεις, δε θα πάθει κάτι. Τη μία δόση τη λέμε για την οικονομία των εμβολίων και δεδομένης της αποτελεσματικότητας που έχει για όσους έχουν νοσήσει.

Μπορεί να μάθει κάποιος αν έχει νοσήσει, αν ήταν ασυμπτωματικός, μόνο από τα αντισώματά του», εξήγησε η κ. Ψαλτοπούλου σχετικά με τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει.

Ανησυχία για τις παρενέργειες των εμβολίων

Σχετικά με το θέμα των παρενεργειών των εμβολίων και τον προβληματισμό που έχει δημιουργήσει, ο κ. Χρούσος ξεκαθάρισε ότι «Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Ευτυχώς τα εμβόλια που έχουμε δεν έχουν πολλές παρενέργειες. Έχουμε 12.000 θανάτους από τον κορωνοϊό στη χώρα. Το όφελος του εμβολιασμού σε σχέση με το κόστος, είναι πολύ μεγαλύτερο. Η διόρθωση που συζητείται για το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μια θεωρία μέχρι στιγμής».

Ο ίδιος ανέφερε ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το αν θα χρειαστεί να γίνει τρίτη δόση του εμβολίου. «Αν κάποιος κρατάει καλή ανοσία, δε θα χρειαστεί τρίτος εμβολιασμός. Υπάρχει πιθανότητα, και υπάρχουν και τα εμβόλια, αλλά πιθανόν να μη τα χρειαστούμε, ιδιαίτερα αν έχουμε δαμάσει την πανδημία με τους εμβολιασμούς που κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην ύφεση του τρίτου κύματος»

«Πηγαίνουμε κάθε μέρα σε καλύτερα νούμερα, σε αυτό παίζει ρόλο και ο εμβολιασμός, αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στην ύφεση του επιδημικού κύματος και στα νούμερα αυτά που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε καλά σε ό,τι αφορά στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας. Χρειαζόμαστε ακόμα αρκετή προσπάθεια και με τους εμβολιασμούς, ώστε να φτάσουν τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό, να πάρουμε και το πράσινο φως για τον τουρισμό από τις άλλες χώρες», είπε η κ. Ψαλτοπούλου σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Πολύ μικρή η πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό οι εμβολιασμένοι

Μιλώντας, τέλος, για την πιθανότητα να νοσήσει και να μεταδώσει τον ιό κάποιος που έχει εμβολιαστεί, ο κ. Χρούσος τόνισε ότι «Όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις η πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, είναι πολύ μικρή. Ακόμα και αυτοί που έχουν κάνει μία δόση. Καλό όμως θα είναι μέχρι να δαμάσουμε την πανδημία να προσέχουμε. Ήδη έχουμε ένα εκατομμύριο που έχουν περάσει τη νόσο, άσχετα με το αν το ξέρουν. Όταν φτάσουμε στα 5 εκατ. ανοσοποιημένους, τότε θα αρχίσει να δαμάζεται η πανδημία. Οι μεταλλάξεις μέχρι στιγμής επηρεάζουν ελάχιστα. Ευτυχώς τα εμβόλια δουλεύουν και στον μεταλλαγμένο ιό. Όχι 100%, αλλά δουλεύουν».