«Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη αποτελεί κορυφαία μάχη ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητη η κατάργησή του από την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μιλά για «αναχρονιστικό» νομοσχέδιο που «νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα, θα φέρει μειώσεις μισθών και ένα νέο κύμα εξόδου νέων επιστημόνων προς την Ευρώπη».

Αναφέρει πως στη βιομηχανία, λόγω αύξησης των υπερωριών, «κινδυνεύουμε να δούμε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων», ενώ προσθέτει ότι όλα αυτά δρομολογούνται «στις συνθήκες των ήδη διαλυμένων ελεγκτικών μηχανισμών».

Ως προς αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το 2017 συστημική τράπεζα αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο για παράνομες υπερωρίες 1,6 εκ.», ενώ «σήμερα για την ίδια παράβαση θα πλήρωνε μόλις 109.000 ευρώ». Ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι αυξήσεις – πρώτα από όλα – στο βασικό μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Σχετικά με τους πόρους που ετοιμάζεται να πάρει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζει ότι «το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν οι πόροι θα φθάσουν στην κοινωνία ή θα τους εκμεταλλευτούν ξανά λίγοι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι». Σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο πρόγραμμά του μιλά «για ένα μεγάλο πρόγραμμα για την δημιουργία θέσεων εργασίας για 50.000 νέους επιστήμονες» και ότι «θα πρέπει γενναία να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι», κάτι που θα προστατεύσει θέσεις εργασίας οι οποίες κινδυνεύουν λόγω των λουκέτων, όπως επισημαίνει, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχύσει και τα δημόσια έσοδα.

«Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται ως ντίλερ των κολεγίων»

Στο μέτωπο της Παιδείας ο κ. Ηλιόπουλος κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «δεν συμπεριφέρεται ως πρωθυπουργός, αλλά ως ντίλερ των κολεγίων», καθώς, όπως λέει, με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ αφήνει εκτός δημόσιου πανεπιστημίου σχεδόν 30.000 μαθητές. Παράλληλα επικρίνει την κυβέρνηση για την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής εν μέσω πανδημίας ενώ «τα παιδιά βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση κλεισμένα μέσα στο σπίτι τους ένα χρόνο». «Ζητάμε από την κυβέρνηση να σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή την εφαρμογή του νέου νόμου», υπογραμμίζει.

Κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, ο κ. Ηλιόπουλος δηλώνει ότι «με τον τρόπο που ανοίγουν τον τουρισμό, ήδη η κατάσταση ξεφεύγει σε κάποια συγκεκριμένα νησιά και αυτό προκαλεί εύλογες ανησυχίες ότι το καλοκαίρι για πολλούς τουριστικούς προορισμούς δεν θα είναι εύκολο». «Ήδη υπάρχουν καταγγελίες από γιατρούς και νοσηλευτές σε νησιά ότι δεν επαρκεί το υπάρχον προσωπικό για να αντιμετωπίσει τυχόν δύσκολες καταστάσεις», αναφέρει.

Κατηγορεί δε την κυβέρνηση ότι «επαναπαύεται στην τακτική των self test τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι αποτελούν ένα εργαλείο που δεν μας λέει πάντα την αλήθεια». Τα self test, συνεχίζει, «δεν δημιουργούν ένα τείχος προστασίας στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ που παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος συνωστισμός» και σημειώνει την αναγκαιότητα παροχής δωρεάν μοριακών test μέσω συνταγογράφησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ