Μια νέα μεταρρύθμιση που θα αναμορφώσει πλήρως τα πανεπιστήμια της χώρας ξεκινά από τις 14 του Ιουνίου και με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων που εφέτος θα οδηγήσουν σε δύο αποτελέσματα: μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ αλλά καλύτερη αξιολόγησή τους και περιορισμός των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.

Την ανάγκη θεμελίωσής της δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία: Ενα ποσοστό 30% των εισακτέων σε πολλά τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης δεν αποφοιτά ποτέ, καθώς εισάγεται με χαμηλές βαθμολογίες σε Σχολές μειωμένου ενδιαφέροντος και αμφίβολης επαγγελματικής αποκατάστασης. Χρόνια χαμένα, ψευδαισθήσεις ενός πτυχίου που δεν θα έρθει ποτέ για χιλιάδες νέους και νέες, άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι απογοητευμένοι πολίτες.

Η ανάγκη για αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ, με τις στρεβλώσεις ενός εξεταστικού συστήματος που για χρόνια ταλαιπώρησε τη χώρα να φαντάζουν πλέον δυσθεώρητες. Η εφαρμογή της θα είναι εύκολη; Σίγουρα όχι, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να επενδύσουμε σε μια μεταρρύθμιση που θα διαρκέσει και δεν θα ανατραπεί και πάλι μέσα σε 2-3 χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί