Σήμερα θα αρχίσω με θετικές ειδήσεις που δεν ακούτε συχνά στις ενημερώσεις των 6 το απόγευμα. Σας πληροφορώ ότι οι κλίνες covid σε όλα τα νοσοκομεία της Επικράτειας σιγά σιγά αδειάζουν. Οπως με πληροφορεί η καθηγήτρια Εντατικολογίας  Αναστασία Κοτανίδου, συνολικά σε όλη την χώρα νοσηλεύονται αυτή την στιγμή 3.000 ασθενείς με covid. Σημαντική είδηση εάν λάβει κανείς υπόψη το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα νοσηλεύονταν 7.000. Επίσης σταθεροποιούνται τα κρούσματα (πολύ πιο κάτω από τα 2.000) αποκλιμακώνεται σταθερά ο αριθμός των δισωληνωμένων και κρεβάτια που χρησιμοποιούνταν έως τώρα για covid, δίνονται και για άλλες παθήσεις Ενθαρρυντικό νέο είναι ότι αυξάνει ο αριθμός των εμβολιασθέντων ιατρών και καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί και ο αριθμός των νοσηλευτών που θέλουν να εμβολιασθούν.

Η επιτροπή για τον κορωνοϊό έδωσε το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με αυστηρούς κανόνες, όπως και των ανοιχτών γηπέδων μπάσκετ και 5×5. Και κάτι ακόμα: Πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά από 12 ετών και άνω έδωσε την Παρασκευή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανοίγοντας και επίσημα τον δρόμο για την εκκίνηση των εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα 12 – 15 ετών στην Ε.Ε.

***

Ο Χαρδαλιάς, η μουσική και οι λογικές αντάρτικου

Λογικές «αντάρτικου» είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τις πληροφορίες ότι πολλοί επιχειρηματίες της εστίασης ετοιμάζονται να ανοίξουν τη μουσική στα μαγαζιά τους, παρά τη σχετική απαγόρευση «Υπάρχουν νόμοι οι οποίοι θα εφαρμοστούν» τόνισε. Η  μουσική «προφανώς δεν κολλάει», εξήγησες αλλά, όπως σημείωσε, αυξάνει το ρίσκο μετάδοσης του ιού. Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτό έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες, καθώς η μουσική συνδυάζεται με τραγούδι (άρα περισσότερα σταγονίδια στον αέρα), χορό και αλκοόλ. Ανέφερε, επίσης, πως η μουσική θα επανέλθει ανάλογα με την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

***

Κουστωδία δημοσιογράφων φέρνει ο Τσαβούσογλου

Σας έχω φρέσκα νέα για την αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου στην Ελλάδα. Πρώτα από όλα πρέπει να σας πω ότι περισσότερο ενδιαφέρον για αυτήν την επίσκεψη δείχνουν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι, που έσπευσαν να δηλώσουν  συμμετοχή στην επίσκεψη τον Τσαβούσογλου και στη Θράκη και στην Αθήνα. Οι αιτήσεις των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών καναλιών  για διαπίστευση πέφτουν σαν βροχή, αναγκάζοντας τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να χρησιμοποιήσει για το ταξίδι του στην Ελλάδα το μεγάλο κρατικό αεροπλάνο για να τους χωρέσει όλους.

Στην Αθήνα  ρόκειται (όπως έχει ανακοινωθεί) να φθάσει το βράδυ της Κυριακής για το ιδιωτικό δείπνο που θα του παραθέσει ο Νίκος Δένδιας. Το πρωί της Δευτέρας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα επισκεφθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση αυτή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουν την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

***

Τι είδε ο Μισέλ στην Ακρόπολη

Περισσότερο από 90 λεπτά διήρκησε, την Παρασκευή η συνάντηση Μισέλ- Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συζήτηση συνεχίστηκε με γεύμα στο σπίτι του κ. Μητσοτάκη. Έφαγαν, μαθαίνω ψάρι με λαχανικά και για επιδόρπιο σκαλτσούνια. Μετά το γεύμα ο κ. Μισέλ ζήτησε να επισκεφθεί την Ακρόπολη. Πήγε λοιπόν στην Ακρόπολη, αλλά και στο Μουσείο της Ακρόπολης. Τον ξενάγησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Θαύμασε τον Παρθενώνα Σε κάποια στιγμή ευρισκόμενος στον Ιερό Βράχο, λέει: «Καταπληκτικό περιβάλλον. Όπου και να κοιτάξεις  κάνει το ένα σημείο πιο όμορφο από το άλλο». Ήταν, βλέπετε, η πρώτη του φορά, στην Ακρόπολη

***

Το διπλό μενού

Δεν ξέρω ποιανού ήταν η ιδέα αλλά ενθουσίασε. Στα τραπέζια του επίσημου δείπνου στο Προεδρικό, υπήρχαν δύο μενού. Το μενού με το αγριοκάτσικο που σερβιρίστηκε από τον σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη και ένα μενού που προσφέρθηκε πριν από 40 χρόνια. Ήταν το μενού με το οποίο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέθεσε δείπνο στο Προεδρικό όταν η Ελλάδα έγινε μέλος της τότε ΕΟΚ (της μετέπειτα Ευρωπαϊκής Ένωσης).

***

Στο Ζάππειο οι πρώην πρωθυπουργοί

Στο Ζάππειο στην επίσημη εκδήλωση για τα 40 χρόνια, πρόσεξα ένα εγκάρδιο χαιρετισμό (με… αγκωνιά) ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Πρόσεξα ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί αν και είχαν κληθεί δεν πήγαν. Ο ένας ήταν ο Κώστας Καραμανλής ειδοποίησε ανεπισήμως ότι δεν πρόκειται να προσέρχεται σε μαζικές εκδηλώσεις όσο η πανδημία διαρκεί και ο έτερος ο Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης ακύρωσε την τελευταία στιγμή, ακριβώς στις 6 το απόγευμα ειδοποίησε τον διοργανωτής της εκδήλωσης Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ότι λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας δεν μπορούσε να παραστεί.

***

Η τραγουδοποιός Monika

Η Μόνικα (Λεμονιά Χριστοδούλου) ή Monika ήταν εκείνη που τραγούδησε στο Ζάππειο, στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νεαρή τραγουδίστρια έπαιξε  πιάνο, αλλά εντυπωσίασε και με την εμφάνισή της καθώς επέλεξε ένα λευκό, κοντό σορτς με ασορτί σακάκι, λαμέ τοπ, μποτάκια και μωβ καλτσάκια. Μου λένε πως η επιλογή της Μόνικα να εμφανιστεί σε επίσημη εκδήλωση στο Ζάππειο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού ήταν  του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που είχε και την ευθύνη της επετειακής εκδήλωσης. Εάν θυμάστε, ανήμερα της εθνικής επετείου η Μόνικα με ανάρτησή της στα social media  «μοιράστηκε», όπως είπε,  ένα τραγούδι για την Ελλάδα, εμπνευσμένο από την Επανάσταση του 1821. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορώ να εκφραστώ… Με ένα τραγούδι για την Ελλάδα μου!» σημείωσε χαρακτηριστικά,. Βεβαίως όσοι παρακολουθούν τη δραστηριότητά της δεν ξεχνούν την περιπέτειά της έξω από την Τζια όταν το φουσκωτό στο οποίο επέβαινε με τους φίλους της έπιασε φωτιά και τις επτά ώρες που πάλευε με τα κύματα για να σωθεί..

***

Η Ελλάδα λανσάρει πράσινο πιστοποιητικό

Το πράσινο πιστοποιητικό για το οποίο, όπως ενθυμείστε, πολλά ειπώθηκαν διεθνώς αλλά και εγχωρίως όχι μόνο γίνεται πραγματικότητα, αλλά παρουσιάστηκε  και μάλιστα στην Αθήνα παρουσία του προέδρου Σαρλ Μισέλ, του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά, του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του αρμόδιου υπουργού που το επιμελήθηκε, Κυριάκου Πιερρακάκη. Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Ό,τι έχουμε το νομικό πλαίσιο και «ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να λανσάρουμε το πιστοποιητικό πριν την 1η Ιουλίου. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια υπενθύμιση πως η ΕΕ μπορεί να είναι βρει λύσεις που θα μας οδηγήσουν σε μία γοργή αλλαγή» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Πιερρακάκης είπε πως το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για όσους, έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR test, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό.

***

Το ΚΚΕ, το βρέφος και το λάβαρο του αγώνα

Ξεχωριστές «πινελιές» είχε αυτή τη φορά (με την χαλάρωση των μέτρων) η συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος και η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα για το εργασιακό νομοσχέδιο. Εντύπωση προκάλεσαν ο μερακλίδικος διάκοσμος της εξέδρας με τα φρέσκα πολύχρωμα λουλούδια και οι περιποιημένες ολοκαίνουργιες  «κόκκινες σημαίες» των διαδηλωτών. Έφτιαξε καινούργιες σημαίες, το ΚΚΕ, όπως φάνηκε από το ζωηρό κόκκινο χρώμα που είχαν. Το ενδιαφέρον πάντως ήταν επικεντρωμένο στην ομιλία του γραμματέα τα πλαίσια της οποίας οριοθέτησε και κατηύθυνε εξ΄ αρχής με το σύνθημα:  «Τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς».

Οι συγκεντρωμένοι επανέλαβαν προσθέτοντας κάποια… όρια. Δηλαδή το πάλαι ποτέ: «αγώνας ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή» που έσειε τείχη κι αφύπνιζε συνειδήσεις, άλλαξε στην  κατάληξη του ως εξής: « … η ιστορία γράφεται με πάλη ταξική”. Φυσικά, ο πόλεμος δεν τελειώνει ποτέ κι όσο το κεφάλαιο θα γεννιέται από το μέρος της δουλειάς του εργάτη που μένει απλήρωτο, τόσο  θα δυναμώνει η πάλη για το «ξεδόντιασμα» αυτής της «νόμιμης κλοπής που αποκάλυψε ο Μαρξ». Κι επειδή όλα αυτά περνούν από γενιά στο ΚΚΕ, κάποια οικογένεια έφερε στην εκδήλωση το βρέφος με το «λάβαρο του αγώνα» κρεμασμένο στο καροτσάκι. Την ώρα που μιλούσε ο Δ. Κουτσούμπας κάνει την εμφάνισή της και πιάνει στασίδι μπροστά στην εξέδρα μια κυρία με στολή… ΠαΣοΚ: «Ένστολη πρασινοφρουρού», όπως την ονόμασαν οι Κνίτες της διαδήλωσης.

***

Ανακύκλωση στις φυλακές Κορυδαλλού

Ξεκίνησε, μαθαίνω πριν από μερικές ημέρες στις φυλακές Κορυδαλλού το πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών που χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι. Ουσιαστικά χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια νερού θα μπορούν να ανακυκλωθούν και να φέρουν και… έσοδα. Μου λένε ότι οι κρατούμενοι υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό το πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι στους οποίους θα εναποτίθενται τα μπουκάλια, θα συλλέγονται και θα ανακυκλώνονται από την εταιρεία «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και θα δίνεται ανταποδοτικό τίμημα 0,03 ευρώ στο «Φιλόπτωχο Ταμείο» κάθε φυλακής.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και θα επεκταθεί σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

***

Η βασίλισσα Σοφία και τα δελφίνια στους Λειψούς

Το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου που δημιουργείται στους Λειψούς πρόκειται να επισκεφθεί η  Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας καθώς και κυβερνητικοί παράγοντες της Ελλάδας και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πρεσβείας της Ισπανίας, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία του έργου.  Να σημειώσω εδώ ότι όταν το έργο ολοκληρωθεί θα λειτουργεί παράλληλα ως κέντρο περίθαλψης για θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες, ως χώρος μόνιμης φιλοξενίας για δελφίνια που ελευθερώνονται από την αιχμαλωσία, καθώς και ως ερευνητικό κέντρο παράκτιας οικολογίας για ερευνητικές δραστηριότητες. Το καινοτόμο αυτό έργο που στηρίζεται ενεργά και από τον Δήμο Λειψών υλοποιεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην οικολογική θωράκιση του Αιγαίου