Διαβάζω πως έχουν φτάσει ως την Αττική οι καπνοί από τη Μεγαρίδα που καίγεται: «κλείστε τα παράθυρα και μην κυκλοφορείτε» άρχισαν να διαδίδουν κάποιοι – στο Αρχιπέλαγός μας δεν νιώθω καπνό· μήπως ήδη έχω πεθάνει και δεν το ξέρω; Με έκαψε άραγε η πυρκαγιά ή έχω πεθάνει από ασφυξία; Ή μήπως είμαι θύμα της θεμελιώδους αρχής «για να γίνετε γνωστοί, πείτε ακρότητες»;

Ομως το ότι ξεκίνησαν από νωρίς οι πυρκαγιές εφέτος δεν είναι λεκτική ακρότητα αλλά πραγματική. Στον Μάιο είμαστε ακόμα και τέτοιας έκτασης πυρκαγιά, που ξεκινάει από τον Κορινθιακό και κατευθύνεται προς τον Σαρωνικό, μου θυμίζει την καταστροφή της Κινέτας του 2018, τις ημέρες και ώρες που καιγόταν το Μάτι.

Ούτε οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για την εποχή ούτε οι άνεμοι σφοδροί, αλλά ήταν ο χειμώνας ήπιος, η άνοιξη σχεδόν καλοκαιρινή, έβρεξε πολύ λίγο, έτοιμα ήταν τα δάση να φουντώσουν – και έγινε.

Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ελπίζω να ελεγχθεί η κατάσταση, να μην έχουμε θύματα και μεγάλες καταστροφές – και να μην ακούμε μετά πως φταίει η κλιματική αλλαγή, τη δικαιολογία κάθε άχρηστου πολιτικού, πυροσβέστη, δασικού.

Μετά την κρίση του 2010, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το Μάτι, την πανδημία, δεν αντέχουμε άλλη καταστροφή, ημερολόγιό μου.

Συνεπιμελείς κακοποιήσεις

Και είχα χαρεί για την είδηση πως ενώνεται ηλεκτρικά η Κρήτη με την Πελοπόννησο, Νεάπολη Λακωνίας – Χανιά Μητσοτακαίων. Δεν είμαστε μίζεροι Ρουμελιώτες εμείς, που αρνούνται να δώσουν λίγο από το νερό του Αχελώου στους Θεσσαλούς: με περίσσια γενναιοδωρία στέλνουμε το ρεύμα της Μεγαλόπολης στους Κρήτες.

Φοβάμαι λίγο βέβαια μην πάθουμε ό,τι και η Ελλάδα, που έδωσε τα φώτα στη Δύση και έμεινε με τα λυχνάρια.

Για κάθε βρωμερό πετρελαιοεργοστάσιο που κλείνει, ανοίγουν μια παραλία και ένα ορεινό μονοπάτι, ημερολόγιό μου· για κάθε ανεμογεννήτρια που υψώνεται, μειώνεται ο πλούτος σκοτεινού σεΐχη που χρηματοδοτεί ισλαμιστές τρομοκράτες – αυτές είναι οι απλές εξισώσεις.

l Υπάρχουν και οι πολύπλοκες εξισώσεις, άλυτες ενίοτε, πολιτικές πάντα: «Καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εμπλέκει τη Βουλή στην κομματική αντιπαράθεση» διάβασα δήλωση του Προέδρου της Βουλής – και απόρησα: αν δεν εμπλέκεται η Βουλή στην κομματική αντιπαράθεση, τότε ποιος να εμπλέκεται; Η μητρόπολη Αθηνών; Η Ακαδημία; Οι πλατείες; Οι δρόμοι;

Μετά κατάλαβα πως το θέμα ήταν καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για μη ανανέωση σύμβασης φιλο-συριζαίας υπαλλήλου και η πρόσληψη στη θέση της φιλο-ΝΔ υπαλλήλου – και επομένως κατάλαβα πως έχει απόλυτο δίκιο ο Πρόεδρος: οι κομματικοί διορισμοί στη Βουλή πρέπει να γίνονται με πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίας εξυπηρέτησης, να μη γινόμαστε βούκινο στους ψηφοφόρους.

l Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ήταν πολύ γλαφυρός και επίκαιρος, σαν να διάβαζα άρθρο καλλιεπούς δημοσιογράφου: σε «συνεπιμέλεια και κακοποίηση της δημοκρατίας» αναφέρθηκε στη Βουλή. Το δεύτερο στο πλαίσιο του #ΜeΤoo, που όταν το λένε πολιτικοί εννοούν ότι «#ΜeΤoo την κακοποίησα».

Οσο για τη «συνεπιμέλεια της δημοκρατίας», δεν την κατανοούν με τρόπο καλύτερο από γονείς που πήραν διαζύγιο ύστερα από πολυετείς δικαστικές διαμάχες: εννοούν πως τη θέλουν καταδική τους τη δημοκρατία, να τη στρέφουν κατά του άλλου.

Και μετά την απομάκρυνση του ίδιου από τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ και του Προκόπη Παυλόπουλου από την Προεδρία της Δημοκρατίας, θυμήθηκε ότι η σημερινή κυβερνητική πολιτική «δεν είναι μόνο κακοποίηση της δημοκρατίας, αλλά και μια θλιβερή, ολισθηρή επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2009».

Πρέπει να μείνει χρόνια πολλά στην αντιπολίτευση· να θυμάται, να μας λέει τις αλήθειες που έκρυβε ο Αλέξης Τσίπρας.

l Η κυβέρνηση, πάλι, εξισώνει με «καταστάσεις παρακράτους» τα όσα μαρτυρεί ο Χρήστος Καλογρίτσας στην Προανακριτική – νόμιζα όμως το «παρακράτος» είναι πολιτική κατηγορία και πως για ποινική «δωροληψία» ερευνά η Προανακριτική· αθωώθηκε κιόλας ο Νίκος Παππάς;

l Τούνελ που ήταν «πόλη κάτω από την πόλη» περηφανεύεται ότι κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός – το «έχτιζαν δέκα χρόνια, το καταστρέψαμε σε πέντε ημέρες» ήταν η κορωνίδα της υπερηφάνειας. Πόλη ολόκληρη και θαυμαστή κάτω από την πόλη έχω δει στο Μόντρεαλ, ημερολόγιό μου – για να επικοινωνούν οι άνθρωποι τις μεγάλες σκοτεινές και παγωμένες νύχτες του καναδικού χειμώνα.

Υπόγειο έργο ειρήνης: για περίπατο, χάζεμα, ψώνια. Εργο πολέμου στη Γάζα, για να κρύβονται μαχητές, να ρίχνονται πύραυλοι, να μετακινούνται όπλα.

l Ηταν η «Γη της Επαγγελίας» εκείνα τα μέρη – γιατί έχουν γίνει τόσο δυστοπικά;

Τι νόημα έχουν τέτοια ερωτήματα; Πάνε 3.000 χρόνια από τότε. Αλλοι εκείνοι, άλλοι οι σημερινοί – όχι ότι τότε περνούσαν καλύτερα: ο Σολομών έκανε πολέμους να στέλνει στρατηγούς να σκοτώνονται, να παίρνει τις γυναίκες τους στο χαρέμι του. Αλλά σήμερα υπάρχει ΜeΤoo, o Νετανιάχου κάνει πόλεμο για να κρατήσει την εξουσία και να μην πάει φυλακή.

Κάτι μου λείπει

«Γράφετε Ιστορία με τα αιματοβαμμένα χέρια σας» κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν· ο ίδιος στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ γράφει Ιστορία με ρόδα – αίμα τρέχει μόνο αν τον τσιμπήσει κάνα αγκάθι τους.

l Κοντά στους 250 οι νεκροί ως τώρα, 12 Ισραηλινοί, 230 Παλαιστίνιοι, 1 προς 20 η αναλογία – αυτό δεν σημαίνει πως ο Νετανιάχου είναι αξιότερος από τον ηγέτη της Χαμάς, δεν ξέρω ποιος είναι. Αλλά ότι ο Χαματζής υπολογίζει λιγότερο τη ζωή αυτών που εξουσιάζει γιατί δεν έχει ανάγκη να τον ψηφίσουν.

Α, να που βρίσκω και τούρκους πολιτικούς να συμφωνούν μαζί μου: «Ο Νετανιάχου, που είναι κάπως η ισραηλινή εκδοχή του Ερντογάν, δεν δίστασε να στοχοθετήσει αμάχους και παιδιά για να σαμποτάρει τους πολιτικούς αντιπάλους του και να κρατήσει με αυτόν τον τρόπο τη θέση του» δήλωσε η Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του Καλού Κόμματος. Και αυτός της έκανε αγωγή και ζητεί 250.000 τουρκικές λίρες, μόλις 25.000 ευρώ, έτσι που την έχει καταντήσει τη λίρα.

Τι φθήνια: ο Αλέξης Τσίπρας ζητεί 1.000.000 όταν κάνει αγωγές· 25.000 σου ζητεί αν του πεις «καλημέρα».

Και ως προς τα προσωπικά μου, καλή παρέα ο Μπούφος και η Κανέλλα, δεν λέω· αλλά κάτι μου λείπει, ημερολόγιό μου.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Ενώ κοντεύει μισός αιώνας από το περίφημο «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια», ακόμη και ισοβίτες στυγεροί δολοφόνοι κάθε άλλο παρά «σαπίζουν στη φυλακή» χάρη σε αλυσιδωτά «παραθυράκια»· τα οποία όμως – όσο παραμένουν ορθάνοιχτα – προκαλούν βαριά πνευμονία στο αίσθημα ασφαλείας του πολίτη.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΠΟΙΝΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ

Διόδωρε, η έκκλησή μας να απαλλαγεί η Ελενα από τους άχαρους μαντραχαλάδες που την πλαισίωναν εισακούστηκε! Τα σχόλια από τη σελίδα του Επταήμερου αποκτούν παγκόσμια εγκυρότητα, ιδιαίτερα σε θέματα υψηλής αισθητικής όπως αυτό. Με τους αντάξιους αγγέλους που τώρα την πλαισιώνουν η Τσαγκρινού καλπάζει – και αν δεν ενσκήψει αιφνίδια καταιγίδα προτεσταντικής ηθικής, η νίκη είναι δική μας!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΞ ΑΝΔΡΟΥ

Την ανοσία αντιμάχονται η ανοησία, η αμνησία και η αμεριμνησία. Είναι εφικτό να τις αποφύγουμε μέσω της υπευθυνότητας στη μετα-lockdown εποχή.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΝΤΟΣ, ΚΟΖΑΝΗ

Εάν σκοτώσεις σκύλο, πας φυλακή 10 χρόνια (και καλά θα πάθεις). Εάν δολοφονήσεις άνθρωπο, πας φυλακή 6-7 χρόνια. Ηθικό δίδαγμα: την επόμενη φορά που θα απειληθεί η ζωή οποιουδήποτε, καλό θα ήταν να πέσει στα τέσσερα και να γαβγίζει.
ΠΑΝΟΣ ΑΡΓΥΡΗΣ, ΕΝΤΑΥΘΑ

Το κράτος του Ισραήλ προκαλεί θαυμασμό (εμβολιασμός), αλλά δεν του αξίζει σεβασμός πλέον.
ΔΕΣΠΩ ΦΡΑΓΚΑΚΗ, ΑΘΗΝΑ

Η κερδοφόρα αίσθηση για την κλήρωση του λαχείου, που γίνεται από το ευνομούμενο κράτος μας, συγκρούεται με την υπέρτατη αίσθηση της διαφάνειας: Πώς θα κληρωθείς αν υπάρχει νόμος Παππά και δεν είσαι Καλογρίτσας;
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΒΟΛΗΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ

Μια ακόμη από τις επιπλέον αισθήσεις θα ήταν αναγκαία για να μας πληροφορεί ποιος πολιτικός καταχράται τα κοινά αγαθά υπέρ των ιδιωτικών του.
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει τη φθορά της κυβέρνησης είναι θέμα «ιατρικό» και όχι πολιτικό: επειδή κυβέρνησε, έχει δημιουργηθεί ομπρέλα ανοσίας έναντι των επιχειρημάτων του.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΑΝΟΣΙΟΛΟΓΟΣ

Εκτός από την πατέντα των εμβολίων, να μας δώσουν και την πατέντα πώς αυτό περνάει από το καπάκι στη βελόνα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ