Τα τελευταία χρόνια, οι νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) βρίσκονται στο επίκεντρο της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Η καινοτομία στις λύσεις που προτείνουν αλλά και στα μοντέλα που αναπτύσσουν για την εφαρμογή τους, έχουν ανανεώσει το επιχειρηματικό τοπίο με τη γέννηση νέων πρωτοπόρων προϊόντων και υπηρεσιών σε διαφορετικούς κλάδους.

Το ελληνικό οικοσύστημα των startups έχει να παρουσιάσει σημαντικά success stories, τα οποία αναδεικνύουν τη δυναμική, την επιμονή και το όραμα των νέων επιχειρηματιών αλλά και την ανάγκη υποστήριξης τους για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων τους. Αυτό αποτελεί και τον βασικό σκοπό του προγράμματος Ignite Ideas που υλοποιεί για δεύτερη χρονιά  η Nestlé Ελλάς σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο φετινός δεύτερος κύκλος του προγράμματος, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν αφιερωμένος στη βιώσιμη ανάπτυξη με θεματικούς τομείς που εκτείνονται από την κυκλική οικονομία στη συσκευασία προϊόντων και τη μείωση σπατάλης τροφίμων, μέχρι την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση της ρύπανσης και τη βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα.  Κατά τη διάρκεια του οκτάμηνου προγράμματος, οι συμμετέχουσες ομάδες, συνεργάστηκαν στενά με τη Nestlé Ελλάς, λαμβάνοντας πολύτιμη τεχνογνωσία, εστιασμένη στις ανάγκες τους, αλλά και εργαλεία ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την επιχειρηματική τους ιδέα. Παράλληλα, το πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα υλοποίησης της ιδέας τους σε πραγματικό περιβάλλον.

Το Ignite Ideas ανέδειξε το υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, τη στρατηγική τους σκέψη αλλά και τη ρηξικέλευθη προσέγγιση τους. Κυρίως όμως ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι επιχειρηματικές ομάδες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω των καινοτόμων προτάσεων τους.

Από τις 36 ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στο οκτάμηνο πρόγραμμα, ξεχώρισαν οι 4 πιο ώριμες που έφτασαν στην τελική φάση. Οι λύσεις που αναδείχθηκαν, ανήκουν στην Cyclefi, μια καινοτόμα web & mobile εφαρμογή για την επιτυχή ιχνηλασία και παρακολούθηση όλου του κύκλου ζωής των προϊόντων συσκευασίας, από την παραγωγή έως την τελική απόρριψή τους, την Evotropia, που ειδικεύεται στις μεθόδους τιμολόγησης φυσικού κεφαλαίου, στις ψηφιακές εφαρμογές για τις συναλλαγές αποβλήτων και στα εργαλεία οικολογικής χρηματοδότησης για την Κυκλική Οικονομία, την Chatzilia Food Innovation, εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Αγροδιατροφικό τομέα και σχεδιάζει καινοτόμες εφαρμογές, καθώς και το έργο PREDIVIS, μια συνεργασία του Εργαστηρίου Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με την εταιρεία Plegma Labs, με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων Βιομηχανίας 4.0 για παρακολούθηση βιομηχανικού εξοπλισμού και υποστήριξη αποφάσεων προβλεπτικής συντήρησης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, επεσήμανε: «Στόχος του προγράμματος Ignite Ideas είναι η ενίσχυση και ανάδειξη της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, των ιδεών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να προσφέρουν λύσεις. Ειδικά όταν αυτές οι λύσεις αφορούν παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό φέτος επιλέξαμε το πρόγραμμα να είναι αφιερωμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Στην πορεία προς την επίτευξη των στόχων μας χρειαζόμαστε συνοδοιπόρους που μοιράζονται το όραμά μας και το δείχνουν μέσα από την εξαιρετική δουλειά που κάνουν και αποτελεί έμπνευση για εμάς. Στη Nestlé Ελλάς θα συνεχίσουμε να κρατάμε αναμμένη τη σπίθα της καινοτομίας, να ενισχύουμε και να ενθαρρύνουμε τους νέους και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που μας αποδεικνύει τις δυνατότητες της και μας δείχνει ότι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον στη χώρα μας με απόλυτη και δικαιολογημένη αισιοδοξία».

Αρωγός στην υλοποίηση του προγράμματος είναι το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η Κατερίνα Πραματάρη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου ACEin, αναφέρει: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ολοκληρώθηκε ο δεύτερος κύκλος του Ignite Ideas. Ως πανεπιστήμιο στόχο έχουμε μέσα από τα προγράμματα ανοικτής καινοτομίας να φέρουμε τις εδραιωμένες επιχειρήσεις όπως είναι η Nestlé κοντά στο οικοσύστημα της καινοτομίας δηλαδή σε startups, σε ερευνητικές και επιχειρηματικές ομάδες και να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης πιλοτικών εφαρμογών».

Η ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική για το σύνολο της κοινωνίας. Συμβάλλουν ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ προσφέρουν πολύτιμες λύσεις σε μια σειρά από διαφορετικούς κλάδους, όπως η τεχνολογία, το περιβάλλον και η υγεία.

Η επιτυχία μιας startup όμως, απαιτεί πολλά περισσότερα από μία καινοτόμο ιδέα. Χρειάζεται τόλμη, υπομονή και επιμονή για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που μια νεοφυής επιχείρηση καλείται να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, πάνω από όλα, χρειάζεται μια ισχυρή ομάδα και πολύτιμους συνεργάτες.