Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα υπερδεκαπλασιάστηκε μέσα σε 20 χρόνια, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», και προφανώς θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο δεν μπαίνει μια τελεία από το πολιτικό σύστημα στον λαϊκισμό.

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις χρωστούν στην Εφορία και στα Ταμεία πάνω από 110 δισ. ευρώ(!) αν προστεθούν και τα (φρέσκα) χρέη της πανδημίας. Το κυριότερο όμως είναι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ακόμη και στους «έχοντες»… Κανείς δεν αισθάνεται την ανάγκη να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του όταν παρακολουθεί την πολιτική σκηνή.

Για παράδειγμα, βλέπει όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν ανέξοδη αντιπολίτευση υποσχόμενοι κούρεμα των οφειλών της πανδημίας όχι μόνο προς το Δημόσιο αλλά ακόμη και προς τις τράπεζες, θέσεις τις οποίες υιοθετούν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων και επαγγελματικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η κυβέρνηση υπό την πολιτική πίεση και με την… πολυφωνία που τη διακρίνει, φαίνεται ότι δεν θέλει να στενοχωρήσει κανέναν.

Ετσι, παρακολουθούμε τον υπουργό των Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στα πρωινά τηλεοπτικά παράθυρα, να μιλάει για ευκολίες πληρωμής, να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών σε 240 δόσεις(!), δηλαδή σε μια εικοσαετία, και να δηλώνει ότι παλεύει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καλύτερη δυνατή ρύθμιση.

Στο απέναντι παράθυρο ο αναπληρωτής του, υπεύθυνος για τον προϋπολογισμό, Θεόδωρος Σκυλακάκης δηλώνει την άλλη μέρα ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» οφειλών στο Δημόσιο, ούτε θα χαριστούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές πέραν των όσων προβλέπονται, αλλά κι αυτός αφήνει ανοιχτό σε πόσα χρόνια θα αποπληρωθούν τα χρέη.

Ολες αυτές οι «ειδήσεις» τρέχουν πλέον με την ταχύτητα του Διαδικτύου, μεγεθύνονται στα δελτία των 8, μέχρι το επόμενο πρωί που επανέρχονται από τους αναλυτές του κυβερνητικού έργου ως η οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας.

Μόνο που αυτό το πανηγύρι οδηγεί ακόμη κι αυτούς που είναι σε θέση και θέλουν να είναι συνεπείς να σκέφτονται: «Μήπως είμαι βλάκας που πληρώνω;»…

Κάπως έτσι ξαναφουντώνει το κίνημα «δεν πληρώνω» που κάμφθηκε τα χρόνια των μνημονίων από την τρόικα με τις δεσμεύσεις καταθέσεων και τραπεζικών λογαριασμών και τους πλειστηριασμούς ακινήτων που ξαναρχίζουν την 1η Ιουνίου.

Κάπως έτσι μπορεί τα δημόσια οικονομικά να εκτροχιαστούν και πάλι, κάτι που ασφαλώς θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι στο γύρισμα του πολιτικού κύκλου.