Το υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου έγινε στόχος μιας «προηγμένης» κυβερνοεπίθεσης, όμως οι χάκερ δεν κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα, ανακοίνωσε απόψε ένας εκπρόσωπος, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTBF.

Ο διευθυντής επικοινωνίας του υπουργείου, Ολιβιέ Μάρενς, έκανε λόγο για επιχείρηση «κυβερνοκατασκοπείας». Διαβεβαίωσε όμως ότι οι δράστες δεν απέκτησαν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα που φυλάσσονται σε «καλά προστατευμένους» διακομιστές.

Την υπόθεση ερευνά η ομοσπονδιακή εισαγγελία, ώστε να καθορίσει ποια δεδομένα κλάπηκαν και αν εμπλέκεται στην επίθεση κάποιο ξένο κράτος.

Βέλγοι ειδικοί εξήγησαν ότι η επίθεση αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο, όμως είχε ήδη ξεκινήσει από το 2019.

Στις αρχές Μαΐου έγινε μια μεγάλη κυβερνοεπίθεση άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS) στο δίκτυο Belnet που συνδέει τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης με τα πανεπιστήμια, τα κέντρα ερευνών και τις δημόσιες υπηρεσίες. Όμως η επίθεση εναντίον του δικτύου του υπουργείου Εσωτερικών δεν είχε ως στόχο τον κορεσμό των ιστοσελίδων, ούτε την απόσπαση λύτρων. «Ήταν πιο σύνθετη, καλά στοχευμένη, κάτι που μας κάνει να σκεφτόμαστε την κατασκοπεία», είπαν οι ειδικοί στη δημόσια τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ