Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, μετά την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, αναφέρθηκε αναλυτικά στο μεταναστευτικό και στην αντιμετώπισή του.

«Αποσιωπώντας το πρόβλημα των μεταναστών, δεν λύνεται. Οι τελευταίες εικόνες παιδιών (σ.σ. με τα πτώματα ανηλίκων σε παραλία της Λιβύης)  είναι απαράδεκτες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «όπως είχε ήδη αναγγείλει, αναφέρθηκε (σ.σ. στη Σύνοδο) στο μεταναστευτικό και στους αριθμούς του» και πως «ιδίως από μέρους της Γαλλίας και της Γερμανίας – αλλά όχι μόνον – υπάρχει επίγνωση του προβλήματος».

«Χρειάζεται μια αλληλέγγυα απάντηση, όχι αδιαφορία», είπε ο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε να τεθεί το μεταναστευτικό στην ημερήσια διάταξη της επόμενης Συνόδου Κορυφής.

«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε τη στήριξη της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Μέχρι την επόμενη Σύνοδο, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας το όλο πρόβλημα. Στη συνέχεια, η Σύνοδος Κορυφής θα πρέπει να βρει μια αποτελεσματική και αλληλέγγυα λύση», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, ο Μάριο Ντράγκι  εξήγησε ότι «δεν πρέπει να πληρώσουν τις συνέπειες οι πολίτες», ωστόσο, θεωρεί ότι «πραγματοποιήθηκε μια πραγματική διεθνής πειρατεία».