Για τις δύσκολες στιγμές που έζησε στην πτήση θρίλερ αλλά και τον Λευκορώσο δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς μίλησε αποκλειστικά στο Live News ο Ιάσονας Ζήσης

Ο έλληνας επιστήμονας ήταν επιβάτης της Ryanair αλλά δεν συνέχισε με τους υπόλοιπους επιβάτες για την Λιθουανία και παρέμεινε στο Μινσκ.

Χωρίς να αλλάξει ούτε… τελεία από όσα δήλωσε και στην κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας, ο κ. Ζήσης ανέφερε στο Live News: «Έρχομαι συχνά γιατί από εδώ κατάγεται η γυναίκα μου. Ο τελικός μου προορισμός ήταν το Μινσκ, με ανταπόκριση στο Βίλνιους. Ζω και εργάζομαι στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Νωρίτερα έκανα το διδακτορικό μου στην Ολλανδία».

Όσον αφορά στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μέσα στο αεροπλάνο, ο κ. Ζήσης περιγράφει: «Ο πιλότος μας ενημέρωσε 15 λεπτά πριν από την άφιξή μας ότι θα προσγειωθούμε στο Μινσκ για λόγους ασφαλείας».

Ο ίδιος εξήγησε τους λόγους που τον έκαναν να παραμείνει στο Μινσκ: «Επειδή φαινόταν ότι θα χάσω την ανταπόκριση από το Βιλνιους-Μινσκ, ρώτησα αν μπορώ να αποβιβαστώ και να παραμείνω εδώ. Οι αρχές δεν είχαν αντίρρηση και έμεινα».

Tέλος καλό όλα καλά

Μάλιστα, ο κ. Ζήσης μοιράστηκε μια φωτογραφία του με τη σύζυγό του και τον Έλληνα πρόξενο στη Λευκορωσία.

O Ιάσονας Ζήσης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντχόφεν και δραστηριοποιείται σε διάφορους ερευνητικούς τομείς, όπως προκύπτει από τα θέματα με τα οποία έχει ασχοληθεί. Φυσική και Αστρονομία, Μηχανική και επιστήμη των υλικών είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίος έχει εμβαθύνει.

Στο Linkedin δηλώνει μόνιμος κάτοικος Πάτρας, ενώ έχει φοιτήσει στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο από τον Σεπτέμβριο του 2003 έως τον Ιούλιο του 2010.

Από τους υπόλοιπους επιβάτες που κατέβηκαν στη Λευκορωσία, οι δύο είναι ο συλληφθείς δημοσιογράφος Ρόμαν Προτάσεβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα. Τρεις ή τέσσερις εκτιμάται ότι ήταν οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών που τους συνέλαβαν – φαίνεται μάλιστα να είναι Ρώσοι υπήκοοι.

Στη Λευκορωσία παρέμειναν άλλα δύο άτομα, τα οποία σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας ονομάζονται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα και Σεργκέι Κουλάκοφ. Ο Έλληνας επιβάτης λέει ότι και αυτοί κατέβηκαν γιατί τελικός προορισμός τους ήταν το Μινσκ και ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης επιβίβασης έμειναν και οι τρεις στο τέλος της ουράς ώστε να συζητήσουν τη δυνατότητα παραμονής τους στη χώρα με τους υπαλλήλους του αεροδρομίου.