Νέα στοιχεία σχετικά με την ασθένεια μιας σειράς ερευνητών στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, της πόλης από όπου θεωρείται ότι ξεκίνησε η πανδημία του κοροναϊού, φέρνει στο φως έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση, όπως μεταδίδει το CNN, τον Νοέμβριο του 2019 αρκετοί εργαζόμενοι ερευνητές στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Σημειώνεται πως η Κίνα ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι ο πρώτος ασθενής με συμπτώματα Covid καταγράφηκε στην Ουχάν στις 8 Δεκεμβρίου 2019.

Οι νέες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους μπορεί να πυροδοτήσει νέες συζητήσεις σχετικά με την προέλευση της πανδημίας.

Πρόκειται για κοροναϊό;

Παρά τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, οι συντάκτες της έκθεσης δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για κοροναϊό, παρά το γεγονός ότι μιλάμε για ασθένεια σε κινεζικό έδαφος.

Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, Αβρίλ Χέινς, είπε τον περασμένο μήνα ότι «οι μυστικές υπηρεσίες δεν γνωρίζουν πού, πότε ή πώς μεταδόθηκε αρχικά η Covid-19» και η εκτίμηση αυτή δεν έχει αλλάξει, αναφέρουν οι πηγές της Wall Street Journal που μίλησαν για την έκθεση.

Τα νέα στοιχεία πάντως ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο ιός προήλθε από φυσικά αίτια, μέσω της επαφής ζώου – ανθρώπου, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα ο ιός να ήταν αποτέλεσμα κάποια ατυχούς διαρροής από το Ινστιτούτο της Oυχάν, όπου οι ερευνητές εξέταζαν νυχτερίδες.

«Το έχω διαβάσει, είναι ψέμα» δήλωσε ο Γιουάν Ζίμινγκ στην κρατική εφημερίδα Global Times, σχολιάζοντας την έκθεση. «Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι. Το εργαστήριο δεν γνώριζε αυτή την κατάσταση και δεν ξέρω καν από πού προέρχονται τέτοιες πληροφορίες».