Η τρίτη ηλικία κρατά το τιμόνι στην «κούρσα» των εμβολιασμών, ωστόσο, με υψηλές ταχύτητες «τρέχουν» τόσο οι 50άρηδες, όσο και οι 40άρηδες, ενώ και οι 30άρηδες έδειξαν τον ενθουσιασμό και την προθυμία τους να εμβολιαστούν από την πρώτη στιγμή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρώτοι στους εμβολιασμούς είναι οι 75άρηδες, αφού το 76% της ηλικιακής ομάδας 75-79 ετών έχει ήδη εμβολιαστεί. Ακολουθούν οι 70-74… «ισοβαθμώντας» με τους 80-84 με ποσοστό 66%, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι 85 ετών και άνω με ποσοστό 65%.

Μεγάλη ανταπόκριση υπήρξε πάντως και από τις νεότερες ηλικιακές ομάδες, καθώς οι πλατφόρμες για τα δικά τους ραντεβού άνοιξαν πολύ αργότερα, σε σχέση με αυτά για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, ωστόσο, κάθε φορά που άνοιγε μια πλατφόρμα σημειωνόταν αριθμός-ρεκόρ.

Φρενίτιδα για τα ραντεβού από τους 30αρηδες με AstraZeneca

Το πιο χαρακτητιστικό παράδειγμα ήταν η εντυπωσιακή ανταπόκριση των 30άρηδων στους εμβολιασμούς, αφού με το που άνοιξε η πλατφόρμα στο τέλος Απριλίου για τον εμβολιασμό τους – τότε – μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca, έσπευσαν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού κατά χιλιάδες.

Συγκεκριμένα, μέσα στις πρώτες ώρες που άνοιξε η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών, μόνο με AstraZeneca, καταγράφηκαν 60.000 ραντεβού που αντιστοιχούν σε 30.000 πολίτες.

Όλα τα εμβόλια για τους 35-39 από 26 Μαΐου

Όλα τα εμβόλια κατά του κοροναϊού τίθενται από την Τετάρτη 26 Μαΐου στη διάθεση όσων ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 35 έως και 39 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή είχε ανοίξει η πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, με τους αρμόδιους να προαναγγέλλουν τότε ότι τέλος Μαΐου θα ακολουθούσε η επόμενη ομάδα των 35-39.

Θα ακολουθήσει η ομάδα 30-34 ετών μέσα στον Ιούνιο, οπότε και εκτιμάται ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 20-29 ετών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

Πάνω από 5 εκατομμύρια εμβολιασμοί – Η κατανομή ανά ηλικιακή ομάδα

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σήμερα Δευτέρα, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 εκατομμύρια.

Μόνο τη Δευτέρα έχουν γίνει 750.000 εμβολιασμοί και έχουν κλειστεί 100.000 ραντεβού.

Συνολικά, 3.250.000 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού (31%) και πάνω από 1.800.000 έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και με τις δύο δόσεις (17,2%).

Αναλυτικά, τα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα:

85 και άνω: 65% έχει ήδη εμβολιαστεί, 67% με τα ραντεβού

80-84: 66% έχει ήδη εμβολιαστεί, 70% με ραντεβού

75-79: 76% έχει ήδη εμβολιαστεί, 81,75% με ραντεβού

70-74: 66% έχει ήδη εμβολιαστεί, 76% με ραντεβού

65-69: 57,5% έχει ήδη εμβολιαστεί, 76,35%

60-64: 59% έχει ήδη εμβολιαστεί, 70,5% ραντεβού

55-59: 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί, 66% με ραντεβού

50-54: 41,2% έχει ήδη εμβολιαστεί, 61% με ραντεβού

45-49: 26% έχει ήδη εμβολιαστεί, 56% με ραντεβού

40-44: 145.000 έχουν κλείσει ραντεβού. 21% έχει ήδη εμβολιαστεί με μια δόση, με τα ραντεβού πάνω από 45%.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει ανά εταιρεία (κατά μέσο όρο)

Pfizer: 2.100.000

AstraZeneca: 740.000

Μoderna: 300.000

Johnson & Johnson: 70.000

Ξεπεράσαμε τα 211 εκατ. εμβολιασμούς στην ΕΕ – Μείωση 39% στα κρούσματα

Για την πορεία των εμβολιασμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μίλησε πρόσφατα η επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

«Από τις αρχές της πανδημίας γίνονται όλες οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα, να ανοίξουμε τις οικονομίες μας και τις κοινωνίες μας. Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 211 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην ΕΕ και βρισκόμαστε εντός του πλαισίου για να έχουμε παραδώσει αρκετές δόσεις, ώστε το 70% των ενηλίκων να έχει εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου», τόνισε.

Και προσέθεσε ότι από τα μέσα Απριλίου, ο αριθμός των κρουσμάτων στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 39%. «Θέλουμε τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς τους, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα των μεταλλάξεων», προσέθεσε.

Και κατέληξε, αναφέροντας ότι την περασμένη Τρίτη υπέγραψε την τρίτη σύμβαση με την Pfizer – Biontech για 1,8 δισ. επιπλέον δόσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και προσαρμοσμένα εμβόλια σε νέες μεταλλάξεις.

Πράσινο πιστοποιητικό: Από 1η Ιουνίου θα εκδίδεται στην Ελλάδα

Την 1η Ιουνίου η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για να εκδίδει το πράσινο πιστοποιητικό, καθώς έχει περάσει επιτυχώς το τεστ προσομοίωσης.

Έτσι, από την 1η Ιουνίου θα μπορούν οι Έλληνες να εκδίδουν το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, μετά και τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών. Με αυτό τον τρόπο, θα διευκολύνεται η ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή, τέλος, έχουν αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Οι Έλληνες πολίτες, από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα gov.gr και να εκδίδουν το «green pass», χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Τα δεδομένα που θα περιέχει

Όσον αφορά τα δεδομένα που θα περιέχει το πιστοποιητικό περιορίζονται στις απαραίτητες κύριες πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/τη διαγνωστική εξέταση/την ανάρρωση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό. Τα πιστοποιητικά θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.

Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους, που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Τα επόμενα βήματα που θα γίνουν μέχρι το καλοκαίρι, από την ΕΕ, είναι να δημιουργήσει η Επιτροπή την ψηφιακή υποδομή, που θα διευκολύνει την επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προχωρήσουν στην εισαγωγή των αναγκαίων αλλαγών στα εθνικά συστήματα μητρώων υγείας.