Δεκτή -κατά πλειοψηφία – έγινε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η αρχή του νομοσχεδίου του υπουργείο Εσωτερικών για την «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Δύο χρόνια δυσλειτουργίας στην ΤΑ

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, κατά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ενώ, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης.

Η στάση της αντιπολίτευσης φέρνει την παράταξη της ΝΔ να πιστώνεται αποκλειστικά την επαναφορά της εύρυθμης λειτουργίας στους ΟΤΑ τόνισε ο παριστάμενος υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. Το νομοσχέδιο είναι αναγκαίο, όπως σας είπαν και οι φορείς που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των ΟΤΑ, δηλαδή οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες, οι οποίοι «παλεύουν να παρέχεται το απαραίτητο διοικητικό αποτέλεσμα στους δημότες» τόνισε ο κ. Βορίδης.

Η «κατά» ψήφος, είναι ψήφος κατά των δημοτών, είναι κατά της αποτελεσματικής λειτουργίας των δήμων «και από αυτή την πλευρά, σας βαραίνει η ευθύνη αυτής της επιλογής» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Βορίδης, που αναφέρθηκε στην εμπειρία δύο ετών «δυσλειτουργίας» στην ΤΑ λόγω των εκλογών της απλής αναλογικής, είπε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επάνοδο της κυβερνησιμότητας στους δήμους.

Καταργείται η ανεξάρτητη κάλπη για τις κοινότητες

Στην κριτική εκπροσώπων κοινοτήτων, είπε ότι η κυβέρνηση διατηρεί τις κοινότητες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και αλλάζει μόνο την κάλπη. «Τι είναι αυτό που κάνουμε; Διατηρούμε τους αριθμούς και τα μεγέθη. Εκείνο που ουσιαστικά καταργούμε είναι την ανεξάρτητη κάλπη για να μη δημιουργείται η αίσθηση ότι έχω ένα ξεχωριστό βαθμό αυτοδιοίκησης, ότι είναι κάτι άλλο και ξένο από αυτό, που είναι το σύνολο της εκλογικής διαδικασίας στο δήμο».

Για τα επιμέρους θέματα που τέθηκαν από τους φορείς, είπε ότι η κυβέρνηση θα τα σκεφτεί, και τις όποιες αλλαγές, θα τις φέρει στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια.

ΚΕΔΕ: Διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα των δήμων

«Το νέο εκλογικό σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών και η αύξηση της θητείας των αιρετών διοικήσεων, διασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα των δήμων» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, αμέσως μετά την ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Διοίκησης της Βουλής, όπου συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών».

Στη συνεδρίαση, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δίνοντας λύσεις και διεξόδους στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων, που δημιούργησε η εφαρμογή της απλής αναλογικής».

Ακόμη, επισήμανε ότι πολλές από τις θέσεις και προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που προηγήθηκε, ελήφθησαν υπόψη και συμπεριλήφθηκαν στα άρθρα του νομοσχεδίου.

Παράλληλα όμως, ζήτησε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι νέες επισημάνσεις και προτάσεις, οι οποίες έχουν ψηφιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και αποτελούν, όπως ανέφερε, απόψεις του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος αυτών των αλλαγών, σημείωσε, είναι να διορθωθούν κάποια σημεία που χρήζουν βελτίωσης, όπως πχ το θέμα που αφορά τη μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων, το ύψος των παραβόλων για υποβολή υποψηφιότητας που κρίνονται υπέρογκα, καθώς και ο τρόπος εκλογής των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων, όπου η ΚΕΔΕ προτείνει πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του πλειοψηφούντος  συνδυασμού, στην εκάστοτε Δημοτική Κοινότητα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ