«Ο κ. Τσίπρας, ως περιφερόμενος Μαυρογιαλούρος, συνεχίζει να υπόσχεται στους πάντες, τα πάντα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της ΝΔ, απαντώντας στα ερωτήματα-καταγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ηλεία.

«Σημερινή στάση η Ηλεία», αναφέρει η Πειραιώς, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Και Πανεπιστήμια φτιάχνει και δρόμους ανοίγει κι όσα δεν έκανε επί 4 χρόνια θα κάνει. Χρειάζεται όντως απύθμενο θράσος ώστε, αντί να απολογείται, να ζητάει και τα ρέστα».

Αναφορικά με το δρόμο Πατρών-Πύργου, η ΝΔ επισημαίνει ότι «η Πατρών-Πύργου είχε δημοπρατηθεί το 2014 με μία μόνο εργολαβία προϋπολογισμού 443 εκατ. ευρώ, η οποία αν προχωρούσε, σήμερα το έργο θα ήταν έτοιμο».

Ωστόσο, αναφέρει, «το 2015, μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα ήταν να ακυρώσει τον ενιαίο διαγωνισμό και να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου μέσω 8 εργολαβιών», κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «να χαθούν άλλα 2 χρόνια μέχρι να ετοιμαστούν τεύχη δημοπράτησης και να διεξαχθούν διαγωνισμοί και για τις 8 εργολαβίες, που είχαν τελικά συνολικό προϋπολογισμό 510 εκατ. ευρώ».

Αναφέρεται, επίσης, για το ίδιο έργο ότι «το 2019, είχαν υπογραφεί 5 από τις 8 συμβάσεις, ενώ για τις υπόλοιπες 2 (Δουναίικα – Πύργος και Βάρδα – Α.Κ. Κυλλήνης), ο προσωρινός ανάδοχος είχε κηρυχθεί οριστικά έκπτωτος (Καλογρίτσας), καθώς δεν μπόρεσε να προσκομίσει την απαραίτητη εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης για το έργο, ενώ στο τρίτο (Α.Κ. Κυλλήνης – Αμαλιάδα) υπήρχαν αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ. Γι’ αυτό το «έργο» καμαρώνει ο κ. Τσίπρας», καταλήγει η ΝΔ.

Σχετικά με την αναμόρφωση του Πανεπιστημιακού Χάρτη, η Πειραιώς υπογραμμίζει ότι «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αγνοεί εντελώς την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών που ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών  (45 υπέρ, 3 λευκά & 3 κατά)».

Και διευκρινίζει ότι, στο Τμήμα Γεωπονίας Αμαλιάδας, «το ποσοστό αποφοίτησης είναι μόλις 3,6%, δηλαδή από τους περίπου 200 εισακτέους κάθε χρόνο, αποφοιτούν 7 άτομα!», καταλήγοντας ότι «οι αριθμοί για το αν υπάρχει ανάγκη τέτοιου τμήματος, μιλούν από μόνοι τους».

Η ΝΔ επισημαίνει, ακόμη ότι, στις εγκαταστάσεις του πρώην Τμήματος Γεωπονίας, έχει προταθεί η ίδρυση Πρότυπου Εκπαιδευτικού Κέντρου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, με έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ένα πρότυπο κέντρο, το οποίο θα περιλαμβάνει Επαγγελματική Σχολή Κατάρτισης επιπέδου 3, Επαγγελματικό Λύκειο με κατεύθυνση γεωπονίας επιπέδου 4 και Δημόσιο Θεματικό ΙΕΚ στη Γεωπονία επιπέδου 5.

Όσο για το τμήμα Μουσειολογίας, υποστηρίζει η Πειραιώς, «ο παγκόσμιος κανόνας είναι να αποτελεί είτε αντικείμενο μεταπτυχιακών ή (πιο σπάνια) ειδική κατεύθυνση μέσα σε κάποιο τμήμα αρχαιολογίας ή ιστορίας της τέχνης ή αρχειονομίας».

Και αναφέρει ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τρεις ευρωπαϊκές χώρες:

«Είναι χαρακτηριστικό ότι:
– η Ιταλία, χώρα με τεράστια πολιτισμική κληρονομιά και με 4.880 μουσεία,
– η Γαλλία που έχει το Λούβρο με 2.200 υπαλλήλους και 1.218 μουσεία,
– η Ισπανία με 1.500 μουσεία,
δεν έχουν αποκλειστικές προπτυχιακές σπουδές μουσειολογίας, αλλά μόνο μεταπτυχιακά ενός έτους».

«Προφανώς, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον περιφερόμενο Μαυρογιαλούρο κ. Τσίπρα. Είναι όμως η αλήθεια», καταλήγει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.