Σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα σε όλη την Ευρώπη, άνοιγμα του τουρισμού, ταξίδια υπό προϋποθέσεις και εμβολιασμός, αποτελούν αναμφίβολα σημαντική νότα αισιοδοξίας, μετά από ένα χρόνο πανδημίας, καραντίνας και απαγορεύσεων.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εφησυχάζουμε και να νιώθουμε άτρωτοι; Ή μήπως να πιστέψουμε ότι ξεπεράσαμε τον κίνδυνο οριστικά και ότι δεν χρειάζονται πια μέτρα προστασίας και προσοχή;

Σε καμία περίπτωση, απαντούν όλοι – ανεξαιρέτως – οι ειδικοί. Ούτε ο κίνδυνος πέρασε, ούτε ο κορωνοϊός τείνει προς… εξαφάνιση.

Αντιθέτως, μάλιστα, όλο και περισσότεροι λοιμωξιολόγοι και ερευνητές πιστεύουν ότι ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά πιθανό να εμφανιστεί το φθινόπωρο.

Γι’ αυτό ακριβώς, όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε τις μάσκες μας, να αποφεύγουμε τον συνωστισμό και να σεβόμαστε τους διπλανούς μας, στο χώρο δουλειάς, στους χώρους αναψυχής που άνοιξαν προσφάτως και παντού, καθώς ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μεταδώσουμε τον ιό στους άλλους ή και να νοσήσουμε οι ίδιοι, έστω και ελαφρύτερα.

Εξάλλου, όλοι οι ειδικοί επιμένουν ότι τα εμβόλια δεν σημαίνουν αυτόματη ανοσία, ενώ ταυτόχρονα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις παραλλαγές του νέου κορωνοϊού, τις λεγόμενες «μεταλλάξεις», οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν όσο περνά ο καιρός.

Παυλάκης: Δεν έχουμε τελειώσει – Θα υπάρξει και τέταρτο κύμα

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, έκρουσε ο καθηγητής Ιατρικής, Γιώργος Παυλάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την άποψη ότι με τον κορωνοϊό δεν έχουμε τελειώσει, ενώ θα υπάρξει και τέταρτο κύμα πανδημίας στη χώρα μας

«Δυστυχώς, θα υπάρξει τέταρτο κύμα. Κανείς δεν είναι ασφαλής, σε κανένα μέρος του κόσμου. Εάν η Ελλάδα αποκοιμηθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα έχει μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να είναι πολύ προσεχτική».

Σημείωσε πάντως ότι, με κοινωνική ευθύνη όλων, μπορεί να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλάκης εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει ανοσία αγέλης αυτό το καλοκαίρι, με τα εμβόλια που υπάρχουν. «Κατά τη γνώμη μου, δεν θα υπάρξει ούτε τον χειμώνα», είπε και πρόσθεσε ότι τα εμβόλια «είναι θαυμαστά, αλλά δεν είναι θαυματουργά».

Για τις μεταλλάξεις, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος τα νέα στελέχη του ιού να είναι πιο ισχυρά. «Σε αυτή την περίπτωση, ίσως χρειαστεί και τρίτη δόση εμβολίου», όπως είπε. Και επέμεινε ότι, χωρίς μέτρα, όλα γίνονται δυσκολότερα, ενώ δήλωσε ότι μπορεί να πληρώσουμε τη χαλάρωση των μέτρων.

Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα αντισώματα, τόνισε ότι όσοι νόσησαν τα διατηρούν και μετά από 8 με 10 μήνες, ενώ αυτοί που δεν έχουν καλό ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να μην αναπτύξουν καλή ανοσία.

ΠΟΥ: Ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων

Τα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 60% σε ένα μήνα, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης, Δρ. Χανς Κλούγκε, προειδοποιώντας όμως ότι οι κυβερνήσεις δεν έχουν περιθώριο για εφησυχασμό.

«Δεν πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη αυτή τη φορά, πήραμε τα μαθήματά μας με τον πιο σκληρό τρόπο, προχωράμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη προσοχή, καθώς ο ιός έχει σκοτώσει ήδη 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κλούγκε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων κρουσμάτων μειώθηκε από τα 1,7 εκατομμύρια στα μέσα Απριλίου, σε 685.000 την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση σε τουλάχιστον 8 χώρες, όπου τα κρούσματα είναι περισσότερα από 150 ανά 100.000 κατοίκους. Ο Κλούγκε σημείωσε πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι τους επόμενους μήνες η αυξημένη κινητικότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και, βεβαίως, ενώ χαλαρώνουν τα κοινωνικά μέτρα, η προσπάθεια όλων θα πρέπει να διπλασιαστεί».

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει εμβολιαστεί το 23% των κατοίκων με τουλάχιστον μία δόση, ενώ το 11% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

«Τα εμβόλια μπορούν να είναι ένα φως στο τούνελ, αλλά δεν πρέπει να τυφλωθούμε από αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Ευρώπης.

Βελτίωση της κατάστασης παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80. Το 75% έχει εμβολιαστεί πλήρως, με αποτέλεσμα τη μεγάλη πτώση των κρουσμάτων, από 27,4 ανά 10.000 κατοίκους το Δεκέμβριο, στο 6,2% το Μάιο.

Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζει και η θνησιμότητα, από 9,6 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους το Δεκέμβριο του 2020, στους 9,0 το Μάιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού, η ινδική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 26 από τις 53 χώρες του Παγκόσμιου Οργανισμού στην Ευρώπη, μια διασπορά που, όπως διευκρινίστηκε, οφείλεται κυρίως στα διεθνή ταξίδια.

Τζανάκης: Αν όλη η Ελλάδα ήταν Κάλυμνος, θα είχαμε 11.000 κρούσματα τη μέρα

Στη σημασία των εμβολιασμών και στην τήρηση των μέτρων στάθηκαν, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, οι  καθηγητές Χαράλαμπος Γώγος και Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε μάλιστα ότι τα μοντέλα παρακολούθησης έδειξαν ότι αν επικρατούσε σε όλη την Ελλάδα το επιδημιολογικό φορτίο της Καλύμνου, θα είχαμε 11.000 με 12.0000 κρούσματα την ημέρα, 3.000 διασωληνωμένους και εικόνες Πορτογαλίας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επικρατήσει χαλάρωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι θα βλέπαμε μεγαλύτερη ύφεση της καμπύλης της επιδημίας στη χώρα, αν δεν είχαμε εικόνες συνωστισμού. Σχολίασε επίσης ότι ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αυτή τη στιγμή.

Θάνος: Κανείς δεν μπορεί να νιώθει άτρωτος επειδή εμβολιάστηκε

Ο επικεφαλής του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», αναφέρθηκε στις παγίδες του εφησυχασμού, στους κινδύνους των μεταλλάξεων του ιού και στην ανάγκη παγκόσμιου συντονισμού για τον έγκαιρο εμβολιασμό στις φτωχότερες χώρες.

«Η νεότερη παραλλαγή του νέου κοροναϊού με την κωδική ονομασία Β.1.1.318 αυξάνει τη διασπορά της στην Αθήνα και, μάλιστα, παρουσία της ιδιαίτερα μεταδοτικής βρετανικής παραλλαγής, η οποία έχει επικρατήσει συνολικά στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει σημαντικό πλεονέκτημα, αφού σε λιγότερο από ένα μήνα κατάφερε να αυξήσει την παρουσία της κατά 200%», είπε ο κ. Θάνος.

Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), που εποπτεύει το εθνικό δίκτυο γονιδιωματικής επιτήρησης του κοροναϊού στη χώρα μας, τόνισε ότι «είναι κρίσιμη η περίοδος που διανύουμε».

Και συνέστησε «καλή επιτήρηση και ιχνηλάτηση, για να εντοπίζουμε και να απομονώνουμε γρήγορα τα κρούσματα, τα οποία φέρουν στελέχη κοροναϊού ειδικού ενδιαφέροντος, καθώς και τις επαφές τους, ταχεία πρόοδο των εμβολιασμών και ευλαβική τήρηση των μέτρων και από τους εμβολιασμένους, μέχρι να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας».

Δεν εμβολιαζόμαστε και τελειώσαμε. «Δεν μπορεί κανείς να νιώθει άτρωτος, επειδή εμβολιάστηκε», υπογράμμισε ο κ. Θάνος και ξεκαθάρισε ότι «ο εμβολιασμός μάς προστατεύει κυρίως από την πιθανότητα βαριάς νόσησης, αλλά δεν αποκλείει τη μόλυνση ή τη μετάδοση της νόσου».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι ο ιός αντιμετωπίζεται δύσκολα, επειδή διασπείρεται και από ασυμπτωματικούς, σε αντίθεση π.χ. με τον ιό της γρίπης όπου, όποιος μολύνεται, έχει εμφανή συμπτώματα και συνήθως αυτό-απομονώνεται.

Ο Δημήτρης Θάνος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα ευλαβικά, τώρα που έχουν επανέλθει οι περισσότερες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, ενώ τόνισε πως ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στον τομέα του τουρισμού.

Το ΙΙΒΕΑΑ θα εντατικοποιήσει τη γονιδιωματική επιτήρηση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου. Με αυτό τον τρόπο, «αν υπάρξει κάτι αναπάντεχο, θα μπορέσουμε να δράσουμε αμέσως», όπως είπε.

Και ζήτησε από τους τουρίστες – ξένους και Έλληνες – να είναι προσεκτικοί, αλλά και από τις επιχειρήσεις του κλάδου να εφαρμόζουν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως και τα συνήθη μέτρα: αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή των χεριών και του αναπνευστικού.

«Για να αφήσουμε πίσω μας τον κοροναϊό, δεδομένου ότι δεν μπορεί να σταματήσει η κινητικότητα στον πλανήτη, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένα παγκόσμιο πρόγραμμα ώστε να εμβολιαστούν εγκαίρως και οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες, που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν πόρους για την αγορά των εμβολίων», κατέληξε ο Δ. Θάνος, εξηγώντας πως «μόνον έτσι θα προστατευτούμε όλοι – από άκρη σε άκρη της Γης».

Μόσιαλος: Απίθανο να μας προστατεύσουν από μεταλλάξεις τα εμβόλια

«Τα τρέχοντα εμβόλια είναι απίθανο να μας προστατεύσουν από τις παραλλαγές του ιού στο μέλλον», επεσήμανε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο in.gr.

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι λεγόμενες «αναμνηστικές» δόσεις των εμβολίων θα γίνουν κυρίως για δύο λόγους: «Γνωρίζουμε καταρχάς πως κάποιοι δεν αναπτύσσουν ικανοποιητική ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Αλλά αυτό δεν έχει απαραίτητα να κάνει με το εμβόλιο. Για παράδειγμα, στην περίπτωση των ανοσοκατεσταλμένων, γίνονται και μελέτες μέτρησης αντισωμάτων, και γνωρίζουμε πως κάποιο ποσοστό δεν ανταποκρίνεται καλά στα εμβόλια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως να χρειαστεί επαναληπτική δόση», εξήγησε.

Και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα, «όσο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο υπάρχει η δυνατότητα εμφάνισης παραλλαγών. Οι μελλοντικές παραλλαγές, λοιπόν, ίσως να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», τόνισε αναφέροντας, ωστόσο, ότι οι εταιρείες που φτιάχνουν τα εμβόλια «προετοιμάζουν την παραγωγή, ώστε να καλύψει κατά το δυνατόν το πρόβλημα που θα προκύψει».

Σε κάθε περίπτωση, φυλάμε τα ρούχα μας και, κυρίως, την υγεία – τόσο τη δική μας, όσο και των άλλων, συνεχίζοντας να τηρούμε μέτρα προστασίας, χωρίς να ρισκάρουμε πισωγυρίσματα, που δεν αντέχουν ούτε τα συστήματα υγείας, ούτε οι εθνικές οικονομίες, ούτε οι λαοί.