Βελτιωμένη είναι η εικόνα στο μέτωπο της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη με τους ανέμους να έχουν κοπάσει και οι εστίες να περιορίζονται. Ωστόσο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή για την οριοθέτηση του μετώπου και την αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης  δήλωσε ότι «συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Ωστόσο αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή».

Οσον αφορά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, οι κάτοικοι των οποίων απομακρύνθηκαν το μεσημέρι για καθαρά προληπτικούς λόγους, ο κ.Βαθρακογιάννης επισημαίνει: «Στα συγκεκριμένα σημεία ελέγχθηκε άμεσα η φωτιά και δεν υπάρχει πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, στα Γεράνεια Ορη, 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Μόλις νυχτώσει τα ενάερια μέσα θα αποσυρθούν και θα απογειωθούν πάλι με το πρώτο φως του Σαββάτου.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν συνεχώς εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Το πύρινο μέτωπο σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, αφήνοντας πίσω της πάνω από 55.000 κατεστραμμένα στρέμματα γης και δεκάδες σπίτια που καταστράφηκαν είτε μερικώς είτε ολοσχερώς. Ωστόσο, ευτυχώς αυτή τη φορά δεν έχει κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή. Σε αυτό αναφέρθηκε και ο Στέφανος Κολοκούρης, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, μιλώντας στο MEGA.

«Το σημαντικότερο ήταν ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή»

«Καταφέραμε για μια ακόμα φορά να μην εξελιχθεί η φωτιά, τις όποιες αναζωπυρώσεις τις θέσαμε υπό έλεγχο με τα εναέρια μέσα» είπε αρχικά ο κ. Κολοκούρης.

«Το μεγαλύτερο ζήτημα αυτή την ώρα βρίσκεται στις περιοχές Πευκενέας και Καλκάνι στα Μέγαρα. Εδώ βρισκόμαστε, είναι ένα μέτωπο σε χαράδρα και προσπαθούμε να το σβήσουμε, για να μην έχουμε αναζωπυρώσεις» πρόσθεσε ο κ. Κολοκούρης.

«Το σημαντικότερο ήταν ότι δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή» κατέληξε.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας

Μια πρώτη ανάλυση στην καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας επιχειρεί το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

 Το meteo παραθέτει τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Ορη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:

  • Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
  • Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
  • Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
  • Η πυρκαγιά ανέπτυξε χθες, Πέμπτη, τον δικό της καιρό
  • Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Δείτε την ανάλυση του meteo:

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 σε δασική περιοχή ανατολικά του Σχίνου Κορινθίας, η οποία εξαπλώθηκε ραγδαία καίγοντας συνολική έκταση που ξεπερνά τα 55.000 στρέμματα την Παρασκευή 21/05.

Με την παρούσα ανακοίνωση, η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) επιχειρεί να προσφέρει μια πρώτη ματιά στις συνθήκες που πυροδότησαν αυτή την καταστροφική πυρκαγιά.

 

Τι μας διδάσκει μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας;

  • Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
  • Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
  • Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει το δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.

Δέκα φορές πιο τοξική η ατμόσφαιρα στην Αττική

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική ακόμα και σε αποστάσεις χιλιομέτρων από το μέτωπο της φωτιάς. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

Σύννεφα καπνού και στάχτης τύλιξαν την Αττική και έφτασαν μέχρι και τις Κυκλάδες.

Το υπουργείο Υγείας, με σαφής οδηγίες προς τους πολίτες, συνέστησε να σταματήσουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, να περιορίσουν τον χρόνο παραμονής εκτός σπιτιού και κυρίως τα άτομα αυξημένου κινδύνου.

Όσοι βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους θα πρέπει να έχουν πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Τεράστιες οι επιπλώσεις στο περιβάλλον

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, αναμένεται να είναι μεγάλες όπως εξηγεί στο MEGA ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι πολλές.

«Θα έχουμε μεγάλη διάβρωση των εδαφών, σημαντικές κατολισθήσεις, ροές εδαφών και ροές κορημάτων καταμήκος των ρεμάτων της περιοχής και βέβαια όλα αυτά θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον που και εκεί θα υπάρξει μια τεράστια μόλυνση δεδομένο ότι θα παρασυρθούν και τα υλικό της καύσης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις πολύ συγκεκριμένες σε ευαίσθητα σημεία του γαιοπεριβάλλοντος της περιοχής, έτσι ώστε να αναστέλλουν οι επιπτώσεις που θα έχουμε στο περιβάλλον.

Το μέγεθος της καταστροφής στο Αλεποχώρι από ψηλά

Συγκλονιστικό είναι το βίντεο από κάμερα drone που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο.

Η φωτιά έχει κάψει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με τους πυροσβέστες να δίνουν συνεχείς μάχες με τις φλόγες.

Ο στόχος είναι να αποτυπωθούν από αέρος όλες οι περιοχές που έχουν καεί, κάτι που θα είναι εφικτό όταν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά και δεν υπάρχουν καπνοί, δυνατός άνεμος και αεροσκάφη που κάνουν απαγορευτική την πτήση drone πάνω από αυτές τις περιοχές.

Προς το παρόν έχουν καταγραφεί πλάνα από την περιοχή Ντουράκο Αλεποχωρίου μέχρι και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρυνού, που μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο: