Να αναλάβει τις ευθύνες της κάλεσε την κυβέρνηση η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στις πυρκαγιές στην Κορινθία και τη Δυτική Αττική, ενώ κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ με επικεφαλής το Γιώργο Καμίνι επισκέφτηκε το Αλεποχώρι και το Σχίνο Κορινθίας.

Σοβαρό έλλειμμα προετοιμασίας

«Το καλοκαίρι είναι μπροστά. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους τώρα πριν να είναι αργά» διεμήνυσε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στους γραμματείς των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΙΝΑΛ στην Αττική και τόνισε ότι «δυστυχώς με την πρόσφατη πυρκαγιά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά -μετά την αποτυχία της στην διαχείριση του «Ιανού» και της «Μήδειας»- ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν μόνο στα χαρτιά».

Αναλυτικότερα η Φώφη Γεννηματά σημείωσε:

«Πριν από λίγες εβδομάδες κατά την διάρκεια επίσκεψης μου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αν. Αττικής, αναφέρθηκα στο σοβαρό έλλειμμα προετοιμασίας και οργάνωσης εν όψει της αντιπυρικής περιόδου και επισήμανα την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για να μην αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα.

Κανένα έργο πρόληψης – Επικοινωνιακό σόου

»Δυστυχώς με την πρόσφατη πυρκαγιά αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά -μετά την αποτυχία της στην διαχείριση του «Ιανού» και της «Μήδειας»- ότι οι σχεδιασμοί της Πολιτικής Προστασίας μένουν μόνο στα χαρτιά.

»Κανένα έργο πρόληψης δεν προχώρησε. Ζώνες πυρόσβεσης δεν υπήρχαν, καθαρισμοί δεν έγιναν, ακόμη και το 112 λειτούργησε με σημαντική καθυστέρηση.

»Η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιλαμβάνεται και την Πολιτική Προστασία ως χώρο για επικοινωνιακά show.

»Μπροστά σε κάθε δυσκολία ή απειλή φυσικής καταστροφής, αναδεικνύεται δυστυχώς η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της.

»Και περιορίζεται να παρακολουθεί μόνο τις εκ των υστέρων ηρωικές προσπάθειες των Πυροσβεστών και των Δήμων (με τα ελάχιστα μέσα), για να περισώσουν ότι μπορούν.

»Το καλοκαίρι είναι μπροστά Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ΤΩΡΑ πριν να είναι αργά».

Τιτάνια προσπάθεια

O Γιώργος Καμίνης μαζί με τον γραμματέα του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Καρκατσούλη ενημερώθηκαν από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανο Κολοκούρη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου για την εξέλιξη της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς που έχει πλήξει την περιοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Μετά τη ολοκλήρωση της επίσκεψης των στελεχών του ΚΙΝΑΛ στο Σχίνο και το Αλεποχώρι ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τιτάνια την προσπάθεια των πυροσβεστών να περιορίσουν τη φωτιά.

«Το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το κλειδί βρίσκεται στην πρόληψη. Δυστυχώς, και σε αυτήν την πυρκαγιά βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες και ανοικτοί δρόμοι πυρασφάλειας μέσα στο δάσος. Εαν αυτά υπήρχαν, η ζημιά θα ήταν αμελητέα. Τώρα δυστυχώς η καταστροφή είναι μεγάλη. Αυτό που σήμερα προέχει είναι η κατάσβεση της πυρκαγιάς», τόνισε ο κ. Καμίνης.

Κουβάρι αρμοδιοτήτων και δασικοί χάρτες

Πρόσθεσε δε ότι το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την κακοκαιρία «Μήδεια», είχε προαναγγείλει την κατάθεση νομοσχεδίου που θα ξεκαθάριζε το κουβάρι των αρμοδιοτήτων, δεν έχουμε όμως δει κάτι τέτοιο ακόμα», επεσήμανε.

Ο Παναγιώτης Καρκατσούλης τόνισε ότι το  ΚΙΝΑΛ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την ελλειμματική πολιτική πρόληψης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα.

«Όσο η κυβέρνηση δεν προχωρεί αποφασιστικά στον ορισμό των δασικών χαρτών, όσο δεν ξεκαθαρίζει η κατάσταση νομιμότητας μέσα και γύρω από το δάσος, τόσο τα δάση μας θα είναι έκθετα σε μεγάλους κινδύνους, είτε από ανευθυνότητα, είτε από υστεροβουλία», υπογράμμισε.