Λαγκάρντ: «Είναι νωρίς να μιλήσουμε για περιορισμό της αγοράς ομολόγων»

Μιλώντας από τη Λισαβόνα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως το PEPP θα διατηρηθεί μέχρι το Μάρτιο του 2022, καθώς είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει συζήτηση για την περιστολή του

Στο… καυτό θέμα των ημερών που είναι η πιθανή επιβράδυνση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων αναφέρθηκε, σε δηλώσεις της από τη Λισαβόνα και τη συνεδρίαση του Eurogroup, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ανοίξει η συζήτηση στους κόλπους της ΕΚΤ αναφορικά με τον περιορισμό του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

«Έχουμε δεσμευτεί να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες χρησιμοποιώντας το PEPP και να το κάνουμε αυτό τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) είναι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας που δρομολόγησε η ΕΚΤ για τη στήριξη των οικονομιών. Το συνολικό ποσό του πακέτου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ και έχει παραταθεί έως τα τέλη Μαρτίου 2022.

«Είναι πολύ νωρίς και στην πραγματικότητα είναι περιττό να συζητάμε μακροπρόθεσμα θέματα. Τον Ιούνιο – που είναι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ- θα εστιάσουμε στις ευνοϊκές χρηματοοικονομικές συνθήκες για την οικονομία γενικά και για όλους τους τομείς» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, καθησυχάζοντας τις ευρωπαϊκές αγορές.

Τις προηγούμενες εβδομάδες κάποια μέλη της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, τάχθηκαν υπέρ μιας σταδιακής συζήτησης για την περιστολή του προγράμματος αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ, όπως έχει ήδη γίνει και στους κόλπους της αμερικανικής Fed. Όμως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας κινείται με πιο χαμηλούς ρυθμούς σε σχέση με την αμερικανική, ενώ και η άνοδος των τιμών είναι ακόμη μετριοπαθής.

Πηγή:ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Inbox