Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερτνογάν ετοιμάζεται να επισκεφθεί και πάλι την κατεχόμενη Κύπρο. Στις 20 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε, επέτειο της αποφράδας ημέρας της εισβολής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο. Η επίσκεψή του στα κατεχόμενα θα γίνει (εκτός απροόπτου) μερικές εβδομάδες μετά τη συνάντηση που θα έχει στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και μετά την πιθανολογούμενη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα πάει στα κατεχόμενα, αφού προηγουμένως στα τέλη Μαΐου, έρθει ο Τσαβούσογλου στην Αθήνα και αρχίσει νέος γύρος διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και συζητήσεις (πάλι) για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Την προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν βρέθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο, οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν παρανόμως την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ), στηρίζοντας παράλληλα την νέα τουρκική πολιτική για το Κυπριακό της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών. Αυτή τη φορά άραγε τι θα συμβεί με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος λέει ότι από την Κύπρο θα κάνει «σημαντικές ανακοινώσεις»; Γιατί λοιπόν πάει στα κατεχόμενα ο κ. Ερντογάν;
Ο πρώτος λόγος που επίσης ο ίδιος ανακοίνωσε είναι η πρόθεσή του να δημιουργήσει  στην κατεχόμενη Κύπρο, στρατιωτική βάση για μη επανδρωμένα, οπλισμένα με πυραύλους, αεροσκάφη. Και  μάλιστα δύο βάσεις. Όχι που έως τώρα δεν είχε στείλει για στάθμευση (αλλά και για επιχειρήσεις) από τα κατεχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Είχε φροντίσει από το περασμένο καλοκαίρι να στείλει δύο κατασκοπευτικά drones που στάθμευαν στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Αυτά τα αεροσκάφη πήγαιναν έως την Λιβύη, μετείχαν στις εκεί επιχειρήσεις και επόπτευαν την περιοχή όπου έπλεε το Oruc Reis.
Τώρα αναβαθμίζει αυτά τα αεροδρόμια, μετατρέπει ειδικά τις εγκαταστάσεις τους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δέχονται και οπλισμένα drones, σε δύο αεροδρόμια, σε αυτό της Τύμπου (που ο Ερντογάν θέλει να του αλλάξει το όνομα) και στο αεροδρόμιο Ερτζάν (το οποίο χρησιμοποιούν και οι Τουρκικές Αερογραμμές): «Για να είσαι δυνατός, πρέπει να είσαι παρών στον αέρα, την ξηρά και στη θάλασσα», λέει ο κ. Ερντογάν και ετοιμάζεται με μια κουστωδία να «κατέβει» στα κατεχόμενα.
Στο ερώτημα πώς ξαφνικά αποφάσισε να εγκαταστήσει βάσεις μη επανδρωμένων αλλά οπλισμένων αεροσκαφών και μάλιστα σε δύο αεροδρόμια, την απάντηση την έδωσε ο  ίδιος ο Ερντογάν: «Το κάνουμε αυτό καθώς σε ενδεχόμενο επίθεσης στην περιοχή, θα πρέπει να είμαστε ισχυροί».

Η αλήθεια είναι ότι τελευταίως η στρατιωτική ηγεσία της Άγκυρας μελετά πολλούς τρόπους πώς να αξιοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της, τα οποία παράγει σε εργοστάσιο με μεγαλομέτοχο τον γαμπρό του Ερντογάν. Μετά την επιβολή εμπάργκο από πολλές χώρες (και κυρίως από τον  Καναδά) πώλησης εξαρτημάτων για τα τουρκικά drones λόγω της ανάμειξης της Τουρκίας στον πόλεμο με την Αρμενία, οι Τούρκοι θέλουν να δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους. Προγραμματίζουν να τα τοποθετήσουν, μαζί με ελικόπτερα, στο υπό κατασκευή αεροπλανοφόρο «Ανατολού» (αντί να τοποθετήσουν σε αυτό μαχητικά) και σε βάσεις στην Κύπρο, νομίζοντας πως έτσι και με τη βοήθεια των ιπτάμενων ραντάρ που διαθέτουν ότι θα έχουν «μάτι» σε όλη την Μεσόγειο.