Μια απόρρητη έκθεση για αυστηρά εισαγγελική χρήση

Το έλεγε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και φαινόταν απίστευτο. Έως ότου παρέδωσε μία έρευνα-μελέτη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου  Β. Πλιώτα. Η έρευνα_ η οποία, να σημειώσω, προορίζεται για αυστηρά εισαγγελική χρήση_ περιλαμβάνει όλο το οργανωμένο έγκλημα της τελευταίας δεκαετίας, περιλαμβάνει δηλαδή όλη τη «νύχτα» της Αθήνας: Εάν ρωτάτε τι ακριβώς περιλαμβάνει σας πληροφορώ ότι περιλαμβάνει συμβόλαια θανάτου, δολοφονίες, εκβιασμούς, μαστροπεία, ναρκωτικά, τοκογλυφίες και λαθρεμπόριο.

Μάλιστα, όπως μαθαίνω, στην έρευνα αυτή, δεν υπάρχουν γενικόλογες αναφορές, αλλά ονόματα, διευθύνσεις και οργανώσεις που, από την εποχή της οικονομικής κρίσης, από το 2008 και μετά, γιγαντώθηκαν στη χώρα μας και εξαπλώθηκαν από την Αθήνα στη Μύκονο και ολόκληρη τη χώρα.

Έρευνα απο την αστυνομία στο σημείο όπου άγνωστοι εκτέλεσαν τον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, στον Άλιμο, στις 9 Απριλίου, 2021

Το απίστευτο είναι ότι τα περισσότερα από τα 500 ονόματα έχουν συλληφθεί πολλές φορές από την Αστυνομία, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, έχουν καταδικαστεί, κάποιοι πέρασαν και από τη φυλακή, όμως όλοι  σήμερα είναι… έξω και συνεχίζουν την παράνομη δραστηριότητά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 58χρονος δολοφονηθείς το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στη Μεταμόρφωση, με το προσωνύμιο «Κεφάλας», από το 2011 που συνελήφθη, δεν δικάστηκε ποτέ!
Ρώτησα τον κ. Χρυσοχοΐδη γιατί παρέδωσε αυτή την έρευνα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μου είπε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν όλες οι αρχές, Δικαιοσύνη, ΔΟΕ, οικονομικοί εισαγγελείς και άλλοι ώστε να συμβάλουν προκειμένου να καταπολεμηθεί το έγκλημα. Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναβαθμίζεται πλήρως η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη φάση, αλλά και όλες τις μεγάλες υποθέσεις.
***
Ο Παππάς που κοιμόταν στου Καλογρίτσα, η Βουλγάρα καφετζού και ο γιατρός για ζάχαρο
Συνεχίζεται αργά και σταθερά στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το… «τσιγάρισμα» (ας το ονομάσω έτσι) του Νίκου Παππά, από τον «κόκκινο εργολάβο» Χρήστο Καλογρίτσα.  Αρχίζει με δυο λόγια να φωτίζεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών αλλά και τις μεθοδεύσεις του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά για να απόκτηση η τότε κυβέρνηση το δικό της «κόκκινο» μιντιακό κολοσσό.

 Χθες σας έγραφα για την αποκάλυψη ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε παραχωρήσει το γραφείο του στην Συγγρού, στην «ομάδα Παππά» για να  διεκπεραιώνει από εκεί ο κ. Παππάς  τις υποθέσεις του, μια ιστορία την οποία πρώτοι εσείς τη διαβάσατε από αυτή την στήλη. Στην Προανακριτική Επιτροπή ωστόσο, ακούγοντας τον κ. Καλογρίτσα να καταθέτει μαθαίνεις και άλλα πράγματα για την στενή σχέση που είχαν οι δυο τους επί παντοδυναμίας Παππά- ΣΥΡΙΖΑ. Μαθαίνεις φερ΄ειπείν ότι…
***
Όχι μόνον ο κ. Καλογρίτσας του είχε παραχωρήσει κοτζάμ γραφείο του στην Συγγρού για τις… υποθέσεις του, αλλά το τότε  Νο2 του ΣΥΡΙΖΑ κοιμόταν και στο σπίτι του «κόκκινου εργολάβου». Απίστευτα πράγματα θα πείτε. Στο δε γραφείο του, όπως είπε ο κ. Καλογρίτσας, ο κ. Παππάς γνώρισε πολύ κόσμο. Ακόμα και μια Βουλγάρα… καφετζού. Με την οποία έπινε καφέ. Ακόμα γνώρισε και τον γιατρό του κ. Καλογρίτσα για το ζάχαρο. Ο κ. Παππάς φοβόταν το ζάχαρο και εξεταζόταν μαζί με τον κ. Καλογρίτσα στον ίδιο γιατρό. Και  κάτι ακόμα:
***
Ο Χρ. Καλογρίτσας υποστηρίζει ότι υπάρχει και το σχετικό έγγραφο της εταιρείας του και της CCC που αποδεικνύει τα λεγόμενά του και αποτυπώνει τη συμμετοχή προσώπων στο μετοχικό κεφάλαιο του «ΣΥΡΙΖΑ Channel». Παράλληλα, προσέθεσε ότι ο ίδιος ήταν ο «μπροστινός» και ότι «κατείχε τις μετοχές του Νίκου Παππά». Επιπλέον, έκανε λόγο για επιπρόσθετα SMS με τη γραπτή εντολή Παππά για τη συνάντηση με τον υπεύθυνο λογιστηρίου της CCC.
***
 Η Μαριέττα, η Όλγα και η συνεπιμέλεια
Αγεφύρωτο φαίνεται πως παραμένει το ρήγμα που αποτυπώθηκε για πλευρές της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την συνεπιμέλεια τόσο μεταξύ κομμάτων όσο και στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, πιστοποιώντας την σύνθετη κοινωνική διάσταση που έχει το ζήτημα της από κοινού και εξίσου γονικής μέριμνας και επιμέλειας των παιδιών μετά από το διαζύγιο, που εισηγείται το υπουργείο Δικαιοσύνης. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 αναμένεται να καταψηφίσουν σήμερα το νομοσχέδιο, ενώ το ΚΚΕ κινείται προς το «παρών» επί της αρχής.

Μάλιστα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να ζητήσει την διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε να καταγραφούν οι διαφοροποιήσεις που εκδηλώθηκαν στο εσωτερικό της ΝΔ με την Μαριέττα Γιαννάκου να δηλώνει ευθαρσώς ότι «δεν μπορεί να το ψηφίσει» από την στιγμή που δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της για αλλαγές σε επίμαχα σημεία του νομοσχεδίου τα οποία αφορούν τον πυρήνα του (όπως η εξίσου γονική μέριμνα και επιμέλεια, το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει και η προϋπόθεση οριστικής δικαστικής απόφασης για να αφαιρείται η άσκηση της γονικής μέριμνας στην περίπτωση κακοποιητικού γονέα).

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία αν και δεν το είπε ευθέως, ωστόσο άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας θα καταψηφίσει, δηλώνοντας ότι θα λειτουργήσει κατά συνείδηση.
***
Ερώτηση Τζαβάρα για μη κρατικά πανεπιστήμια
Υπήρξαν ορισμένοι «καλοθελητές», (σ.σ. ξέρετε εσείς τώρα ποιους εννοώ) που βρήκαν την ευκαιρία με την ανακοίνωση ότι ο Κώστας Τζαβάρας δεν θα είναι ξανά υποψήφιος να φανταστούν ένα σωρό σενάρια, του τύπου ότι «άρχισε η υπονόμευση του κ. Μητσοτάκη» ή ότι η «κοινοβουλευτική συνοχή της ΝΔ καταρρέει» και άλλα τινά. Μόλις τα πληροφορήθηκε ο Κώστας Τζαβάρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι «το γεγονός ότι διαφωνώ με τον τρόπο που γίνεται ο εξοθρολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη δεν σημαίνει ότι δεν στηρίζω», θέλοντας να κλείσει μια και έξω όλες  αυτές τις εικασίες (και ευσεβείς πόθους- θα πρόσθετα).

Ωστόσο ο κ. Τζαβάρας παραμένει ενεργός («θα παραμείνω ενεργός έως τη τελευταία ημέρα, σύμφωνα με την εντολή που μου έδωσαν οι ψηφοφόροι μου», λέει) και σήμερα καταθέτει μία ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με την οποία εάν εισακουσθεί βγάζει από το αδιέξοδο την κυβέρνηση για την ίδρυση μη κρατικών δημόσιων πανεπιστημίων. Γιατί ο κ. Τζαβάρας τους εξηγεί ότι δεν απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών δημόσιων πανεπιστημίων.
Στην ερώτησή του αναφέρει  τους όρους της ίδρυσης τέτοιων πανεπιστημίων που θα έχουν τη μορφή ΝΠΔΔ. Και όλα αυτά, όπως σημειώνει μπορούν να γίνουν σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 4 και 5 του Συντάγματος. Δηλαδή, λέει, ότι  το Σύνταγμα προβλέπει ότι τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα λειτουργούν ως ιδρύματα που έχουν τη μορφή ΝΠΔΔ, όπως έχουν δεχθεί όλοι οι καθηγητές Συνταγματικού Δικαίου (Ευάγγελος Βενιζέλος, Αλκης Δερβιτσιώτης, Γ. Δελής). Οι περιφέρειες επίσης μπορούν να ιδρύσουν πανεπιστήμια εφόσον υπάρξει ο σχετικός νόμος.
***
Πως η Βουλή τιμά τον γιατρό της
Η Βουλή των Ελλήνων τιμά τον γιατρό της που «έφυγε» από κορωνοϊό ίσως με τον καλύτερο τρόπο. Αντί να δώσει το όνομά του Γιάννης Μητρόπουλος στο Ιατρείο της βουλής όπου είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του ο γιατρός της Βουλής αποφάσισε να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο ασθενοφόρο, πλήρως εξοπλισμένο και να το παραχωρήσει στη Μεσσηνία, τόπο καταγωγής του Γιάννη Μητρόπουλου.
***
Τι κρύβει στο γραφείο του ο Πρόεδρος της Βουλής
Ίσως οι περισσότεροι να νομίζουν ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κρύβει στο γραφείο του βιβλία, αφού είναι από τους  πλέον φανατικούς  βιβλιοφάγους. Ωστόσο στο γραφείο του μαζί με τα βιβλία και τις σημαίες της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρύβει μία… γκλίτσα.
Υπερμεγέθη μπορώ να πω, στο ύψος ενός κανονικού ανθρώπου ή εάν προτιμάτε ίση με το μπόι του Προέδρου της Βουλής. Μάλιστα την γκλίτσα ο κ. Τασούλας την έχει τοποθετήσει δίπλα από την σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ξέρετε γιατί; Για να θυμίζει, όπως λέει την καταγωγή μας. Από που ξεκινήσαμε (με την γλίτσα) και που φτάσαμε (στην Ευρωπαϊκή Ένωση).
***
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει 150 βουλευτές στην αίθουσα
 Αφού βρισκόμαστε στον χώρο της Βουλής έχω να σας αναφέρω και τούτα: Πρώτον ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως ακονίζει τα μαχαίρια του και ζητεί την παρουσία τουλάχιστον 150 βουλευτών στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας. Θα πρέπει να ξέρετε ότι η πανδημία έφερε ορισμένες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του Κοινοβουλίου με την σημαντικότερη τον περιορισμό των αριθμό των βουλευτών που μετέχουν και στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, αλλά και στην Ολομέλεια. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει και ζητεί περισσότερους βουλευτές στις συνεδριάσεις και κατάργηση της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας. Η κυβέρνηση μαθαίνω είναι αποφασισμένοι να διατηρήσει τα μέτρα και ο Πρόεδρος της Βουλής προχωρεί ακόμα σε ένα βήμα. Δίνει περισσότερο χρόνο στις συνεδριάσεις ώστε να μιλήσουν περισσότεροι βουλευτές. Όσο πιο πολύ αργεί να κλείσει μια συνεδρίαση τόσο πιο πολλοί βουλευτές ομιλούν.
***
Ο Σαλβαδόρ Νταλί και οι Έλληνες φοιτητές
Πάντως, μαθαίνω ότι σε λίγο αρχίζουν οι επισκέψεις στο Κοινοβούλιο. Οχι όμως οι καθημερινές, αλλά τα Σαββατοκύριακα ώστε οι επισκέπτες του Κοινοβουλίου να θαυμάσουν από κοντά την εξαιρετική έκθεση για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Να δουν επίσης από κοντά ένα πίνακα του Σαλβαδόρ Νταλί.
Τον ζωγράφισε ως φόρο τιμής στους Έλληνες φοιτητές του 1963. Για τους αγώνες τους που είχαν κορυφωθεί στο πλαίσιο και του Δ΄Πανσπουδαστικού Συνεδρίου (22-28 Απριλίου 1963). Τους έδωσε αυτό το αυτοσχέδιο αυθόρμητο έργο, με την αυτόγραφη χαρακτηριστική  επιγραφή:« Hommage/ aux etudians/grecs.