Δυσάρεστες είναι οι εξελίξεις με την πορεία της υγείας της 44χρονης που νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και εξετάζεται για επιπλοκές από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Creta24, η γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία η οποία έδειξε εγκεφαλική θρόμβωση.

Οι εξελίξεις έχουν σημάνει «κόκκινο» συναγερμό στο ιατρικό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος και πλέον εξετάζεται η εσπευσμένη μεταφορά της ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Οι θεράποντες γιατροί ενημέρωσαν της οικογένεια της 44χρονης για την συγκεκριμένη εξέλιξη που ανατρέπει τα αρχικά δεδομένα των συμπτωμάτων που εμφάνισε.

Η εξέλιξη αυτή είναι αρκετά δυσάρεστη, καθώς μέχρι χθες το βράδυ η πορεία της υγείας της 44χρονης κρινόταν καλή.

Kαι άλλη γυναίκα με θρόμβωση στον εγκέφαλο στην Κρήτη

Tην ίδια ώρα, μια 47χρονη μητέρα νοσηλεύεται και αυτή στο ΠΑΓΝΗ με εγκεφαλικό και παράλυση στο μισό της πρόσωπο έπειτα από τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

H κόρη της ανέφερε στο LIVE NEWS ότι είναι σε σταθερή κατάσταση. «Έχει μια ελάχιστη, ελάχιστη βελτίωση όχι κάτι παραπάνω. Συνεχίζουμε τις εξετάσεις όπως καρδιογράφημα και παλμούς καρδιάς γιατί το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει και έμφραγμα».

Από την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού της, είχε υψηλό πυρετό. Μια εβδομάδα μετά, η 47χρονη ένιωσε έντονο πονοκέφαλο και δυσφορία στα άκρα, συμπτώματα που την οδηγούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

«Η γυναίκα παρουσιάζει αφασία έκφρασης και πλευρά ημιπαράλυση. Έχει κάνει ένα σοβαρό επεισόδιο θα έλεγα. Μια θρόμβωση της αριστεράς καρωτίδος», λέει ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, διοικητής ΠΑΓΝΗ.

Ο 35χρονος με τη διπλή θρόμβωση και το «ύποπτο» αντίσωμα

Το τρίτο περιστατικό στην Κρήτη αφορά 35χρονο από την Ιεράπετρα που εμβολιάστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη με την πρώτη δόση AstraZeneca.

Στην εβδομάδα πάνω παρουσιάζει πυρετό και πονοκέφαλο και τη Δευτέρα 10 Μαΐου κάνει εισαγωγή με θρόμβωση στο αριστερό πόδι.

6 μέρες αργότερα πληροφορείται πως έχει και 2η θρόμβωση στην καρωτίδα, η οποία αφαιρείται κι αυτή με επιτυχία.

«Προχτές που ήρθε το πρώτο περιστατικό (σ.σ. 47χρονη) ανησύχησαν και μου έκαναν και μένα μια μαγνητική εγκεφάλου. Είναι καθαρή και θα φύγω ή σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί», λέει ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, 35χρονος με διπλή θρόμβωση.

Στις εξετάσεις του 35χρονου εντοπίστηκε αντίσωμα που συνδέει τη διπλή θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca με το περιστατικό ωστόσο, να είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

«Βρήκαν το αντίσωμα του αιμοπεταλιακού παράγοντα 4. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που παράγεται μετά από εμβόλια, είναι αυτό που λέμε VIPID», λέει ο κ. Χρούσος.

Το γεγονός ότι και τα τρία περιστατικά εντοπίζονται στην Κρήτη και μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο προκαλεί προβληματισμό. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, με τις αρχές να εξετάζουν αν η συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων ήταν προβληματική.

«Εάν είναι από το ίδιο εμβόλιο και αν είναι όλα θρομβώσεις μήπως κάτι συμβαίνει με την παρτίδα που πήγε στην Κρήτη. Πρέπει να κοιταχτεί τι έγινε με την παρτίδα», σημειώνει ο Γιώργος Χρούσος, μέλος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως εξηγεί στο LIVE NEWS ο Γιώργος Χρούσος, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται είτε σε ελαττωματική παρτίδα των εμβολίων, είτε σε εσφαλμένο τρόπο συντήρησής τους.

«Ή το ένα ή το άλλο. Είτε πρόβλημα συντήρησης είτε κάτι συνέβη στην παρασκευή του εμβολίου. Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα όταν παράγεις τέτοια βιολογικά υλικά. Να ξέρετε ότι και τα 4 εμβόλια κάνουν θρόμβωση».