Σε προετοιμασίες ώστε να ανοίξει την Παρασκευή για τις ηλικίες 40-44 ετών η διαδικασία προγραμματισμού ραντεβού για όλα τα εμβόλια βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 40-44 ετών «κι ανάλογα με το πώς θα κινηθεί αυτή η ομάδα θα ανοίξει κι η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τους 35-39 και 30-34 ετών. Αναμένεται η έναρξη για την ομάδα 20-29 μέσα στον Ιούνιο», δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις διαθέσιμες μέσω του gov.gr βεβαιώσεις θετικού και αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κοροναϊού Covid-19.

Έρχεται και ψηφιακή βεβαίωση για τους εμβολιασμένους

Ο κ. Αναγνωστόπουλος επανέλαβε ότι πρόκειται για τη βεβαίωση που μπορεί ο πολίτης να παίρνει ψηφιακά κατόπιν του διαγνωστικού τεστ που διενεργεί σε εργαστήριο είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε ένα επίσημο έγγραφο, το οποίο πιστοποιεί το αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου.

«Μόλις γίνει το τεστ θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο μητρώο ασθενών της ΗΔΙΚΑ και κατόπιν δίνεται η βεβαίωση που είναι επίσημη».

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Όσο για τους πολίτες που κάνουν οι ίδιοι self-test «με προσωπική τους ευθύνη μπορούν να μπουν στο selftest.gov.gr και να δηλώσουν ότι έχουν πραγματοποιήσει το τεστ είτε για τους ίδιους ως εργαζόμενοι είτε ως γονείς για τα παιδιά τους».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος πρόσθεσε ότι και το πιστοποιητικό εμβολιασμού εκδίδεται με κωδικούς taxisnet, ενώ επεσήμανε ότι αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν ήδη νοσήσει. Για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων για τη φετινή χρονιά και την ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι πρόκειται να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.

Ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 40-44 ετών

Όλα τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στην ηλικιακή ομάδα 40-44 αρχής γενομένης από την Παρασκευή 21 Μαΐου, σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η ηλικιακή ομάδα 40-44 μπορούσε να κλείσει ραντεβού μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους από την προσεχή Παρασκευή, 21 Μαΐου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών.

«Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» συμπλήρωσε.

Πόσα εμβόλια περιμένουμε

Αναφορικά με τις παραδόσεις που αναμένονται, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως:

  • Η Pfizer επιβεβαίωσε την παράδοση 1.860.000 δόσεων και μια έξτρα παράδοση 566.000 δόσεις σε τέσσερις παραδόσεις το μήνα.
  • Η Moderna επιβεβαίωσε 308.000 δόσεις.
  • Η Astrazeneca ενημέρωσε για 348.000 δόσεις μέχρι το τέλος του μήνα και συνολικά περιμένουμε μέχρι 5000.000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 152.000 δόσεις τον Μάιο μετακύλισε μια ημερομηνία για τον Ιούνιο.

Στόχος για 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου

Την ίδια ώρα με γρήγορους ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού, με στόχο τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, στις 21:00, πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος χθες τόνισε πως είχαν πραγματοποιηθεί 4.405.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.837.000 με τουλάχιστον μια δόση -δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δύο δόσεις.

Προσέθεσε δε ότι μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, δηλαδή το 34%.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χωρά και ο αριθμός θα αυξηθεί με αυτά που θα προστεθούν στα νησιά από τον ιδιωτικό τομέα. Όπως επισήμανε, η συμμετοχή των ιδιωτών έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 300 κέντρα και θα υπάρξει αμοιβή ανά εμβολιασμό.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα, καθώς όπως τόνισε η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει όταν μηδενίσουν τα κρούσματα.

«Δίνουμε βαθμούς ελευθερίας και δυνατότητες με εμβολιασμούς και testing να κινηθούμε πιο άνετα, αλλά να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ερωτηθείς για το αν οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν προνομία,  σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει όταν θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν.