Βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης, κατάκαρδα, στο κέντρο της ακριβώς: μεταξύ αριστερού κόλπου και δεξιάς κοιλίας – αριστερά κόλπα, δεξιές κοιλιές; Μα τι σοφά ονόματα έδωσε ο Ιπποκράτης στα μέρη της καρδιάς.

Βρισκόμαστε μεταξύ εαρινής ισημερίας και θερινού ηλιοστασίου, αστρονομικώς: από την ισημερία δουλειάς – ανάπαυσης, βαδίζουμε προς τη στάση εργασίας των διακοπών – μα τι σοφά τα έχουν προβλέψει και οι αστρονόμοι τα ονόματα.

Τέτοιες ημέρες λοιπόν, που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γη χορτάρι, ήταν λογικό να σημάνει λήξη συναγερμού και να απελευθερωθούμε από τις δουλείες της κορωνοΐωσης, ημερολόγιό μου: άνοιξαν κομμωτήρια, κουρεία, μπαρ, καφενεία, εστιατόρια – στις 31 Μαΐου ανοίγουν και τα γυμναστήρια, ανακοίνωσε ο Αδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης, που ο θεός της κομψότητας να μου κόβει κιλά και να του τα δίνει, ημερολόγιό μου.

l Θυμάμαι στην «Κάλπικη λίρα» τον Λογοθετίδη να τραγουδά μόλις παραχάραξαν την πρώτη «είμαστε πλού-, είμαστε πλού-, είμαστε πλούσιοι παιδιά!»· και μου έρχεται να τραγουδήσω «είμαστε ά-, είμαστε ά-, είμαστε άνθρωποι παιδιά!».

Στις 14 άνοιξαν τα Γραφεία Συνοικεσίων – κάπως ανάποδο αυτό, πρέπει πρώτα να κάνουμε γυμναστική και μετά να εμφανιστούμε -, στις 7 Ιουνίου οι Οίκοι Ανοχής· οι μη ανεκτικοί δεν έκλεισαν ποτέ.

Επανανθρωπιζόμαστε: απέτυχε η επίθεση του κορωνοϊού να εγκατασταθεί στον εγκέφαλό μας και να μας ελέγχει και να απολαμβάνει από εκεί όλα όσα μας προσφέρουν οι αισθήσεις μας – αν είχαμε βέβαια και πέντε-έξι ακόμη αισθήσεις θα ήταν ακόμα καλύτερα.

Νετανιάχου εκδίκηση

Νομίζω ότι αυτό που μας γλίτωσε είναι ότι ο κορωνοϊός επιτέθηκε σε λάθος σημείο: έπεσα πάνω σε κείμενο θεολόγου που υποστήριζε πως των ορθοδόξων ο νους – αυτός που προσφέρει αγάπη, πίστη και ελπίδα για σωτηρία – είναι τοποθετημένος στην καρδιά. Ο άλλος, που σχετίζεται με τον εγκέφαλο, είναι όργανο των άθλιων «Φραγκολατίνων». Μας πέρασε για Φραγκολατίνους ο ιός και η ορθή πίστη σέσωκεν ημάς.

Τώρα αν οι Φραγκολατίνοι – κυρίως οι βόρειοι – αντιμετωπίζουν καλύτερα από εμάς την Covid-19, αυτό συμβαίνει για τον απλούστατο λόγο ότι οι αντίχριστοι Φραγκολατίνοι δεν έχουν καθόλου εγκέφαλο για να τον κατακτήσει ο sars-cov-2 – αν είχαν, θα μας είχαν δανείσει 350 δισεκατομμύρια ευρώ για να μην καταρρεύσουμε;

l Κάτι λέει παροιμία για αυτόν που δεν είχε ψυχή «και την ψυχή του μοίραζε» – τέτοιοι είμαστε και εμείς που χρωστάμε 350 δισεκατομμύρια και μοιράζουμε εμβόλια που δεν φτιάχνουμε.

l Δεν έχουν τελειώσει όλα, είμαστε σε φάση εμβολιασμού ακόμη! Διαφώνησε ο Μπούφος // Πού θα πάει; Θα έρθει πάλι η εποχή που θα ρωτάμε «το έκανες;» και δεν θα εννοούμε το εμβόλιο, του απάντησε η σοφή Κανέλλα.

l Στην Παλαιστίνη όμως, παρά την άνοιξη πόλεμος: βομβαρδισμούς το Ισραήλ, ρουκέτες η Χαμάς, σκοτώνονται δεκάδες άνθρωποι, εβραίοι και μουσουλμάνοι. Ο Νετανιάχου κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει πρωθυπουργός και να μη δικαστεί για τις βαρύτατες κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί – έτσι μου φαίνεται.

Εχει και λίγο δίκιο: με το ταχύτατο εμβολιαστικό πρόγραμμα που έγινε επί πρωθυπουργίας του – και εν όψει των εκλογών, βεβαίως – έσωσε χιλιάδες ισραηλινούς από τον κορωνοϊό, αλλά δεν του έδωσαν αρκετές ψήφους για να γίνει πρωθυπουργός. Οπότε κατάλαβε ότι μόνο σκοτώνοντας ανταμείβεσαι.

Τόσο το χειρότερο για αυτούς που κυβερνάει, για τους αντιπάλους του αλλά και τους συμμάχους του. Η πολιτική του Ισραήλ θα γίνει πολιτική Νετανιάχου, όπως η πολιτική της Τουρκίας είναι πολιτική Ερντογάν: και οι δύο θα παλεύουν για την επιβίωσή τους.

l Στα καθ’ ημάς, το πρόβλημα δεν είναι ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, κάνει ανόητες δηλώσεις, όπως αυτή: «Τη στιγμή που το οργανωμένο έγκλημα ξεσαλώνει, έχουμε μία κυβέρνηση που βάζει την αστυνομία να ασχολείται με το αν οι πολίτες έχουν στείλει sms και με το να κυνηγάει κόσμο στις πλατείες».

Το πρόβλημα είναι ότι στις φωτογραφίες μοιάζει με τον Νίκο Ανδρουλάκη – και οι αντίπαλοι του Ανδρουλάκη στο ΚΙΝΑΛ θα το εκμεταλλευτούν: θα βάζουν να παίζουν σε οθόνες οι ανοησίες του Ηλιόπουλου και από κάτω θα γράφουν «Νίκος Ανδρουλάκης». Νομίζω ότι, τουλάχιστον ώσπου να γίνουν οι προεδρικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, πρέπει να σταματήσει ο Ηλιόπουλος να χρησιμοποιεί το πρόσωπο του Ανδρουλάκη.

l Γιατί όμως οι εκπρόσωποι των κομμάτων λένε ανοησίες; Γιατί αυτά θέλουν να ακούν οι ψηφοφόροι, είναι η συνήθης απάντηση – κολοκύθια, επειδή τέτοιοι είναι, τόσο τους κόβει και τόσα γράμματα ξέρουν οι εκπρόσωποι, είναι η σωστή απάντηση.

 

Περί ελευθεριών

Μας λείπουν πέντε-έξι αισθήσεις, έγραψα παραπάνω: μία, που θα είναι «ανιχνευτής αλήθειας», θα καταλαβαίνεις αμέσως αν αυτός που ακούς λέει ψέματα· δεύτερη, η αίσθηση «σεξουαλικής συμπόρευσης» – θα σου λέει αμέσως αν σε θέλει ή δεν σε θέλει το αντικείμενο του πόθου, να εκλείψουν βιασμοί και παρεξηγήσεις· τρίτη, αυτή που θα σου λέει ποιος αριθμός λαχείου θα κερδίσει – αυτή η αίσθηση θα δίνεται με κλήρωση, σε λίγους· τέταρτη, αυτή που θα σου επιτρέπει να καταλαβαίνεις τι λένε ψάρια, ζώα, πουλιά και άνθρωποι ανεξαρτήτως γλώσσας· πέμπτη, βελτίωση της ακοής: να μπορείς να κλείνεις τα αφτιά και να μην ακούς, όπως κλείνεις τα μάτια και δεν βλέπεις.

l Το facebook ανανέωσε τον αποκλεισμό του Ντόναλντ Τραμπ, δεν του επιτρέπει να έχει λογαριασμό· και μπορεί να μη μας αρέσει ο πρώην πρόεδρος – αλλά ούτε οι αποφάσεις του facebook μού αρέσουν. Πρόκειται για πολυεθνική που έχει πατέντα εφεύρεσης που τη χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια, από τους οποίους κερδίζει δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων – και ξαφνικά παριστάνει την «κοινότητα» και υποστηρίζει ότι ο Τραμπ «παρέβη τους όρους της κοινότητας», άρα τον αποκλείει.

Ενώ δεν είναι κάτι παραπάνω από ό,τι ήταν οι ταχυδρομικές τηλεγραφικές ή τηλεφωνικές εταιρείες: προσφέρουν τις υποδομές τους για να ανταλλάσσουν οι πελάτες τους μηνύματα. «Κοινότητα» ήταν την εποχή που το έφτιαξε ο Ζούκερμπεργκ για τους συμφοιτητές του. Αν κόβει όποιους θέλει αυτός και το ίδιο κάνουν twitter, Viber, Instagram, Tik Tok, κ.τ.λ., τι νόημα θα έχει η προστασία της «ελευθερίας του λόγου» στα συντάγματα;

Αλλά γιατί να σκάω εγώ; Στον υπολογιστή μου είμαι, ό,τι θέλω γράφω στις σελίδες σου – και αν πει η Microsoft πως όσοι χρησιμοποιούν τα προγράμματά της αποτελούν κοινότητα και πρέπει να γράφουν ό,τι αποφασίζει αυτή, θα ξαναγυρίσω στο μελάνι και στο χαρτί.

ΓΡΑΜΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ

Η ανοσία του ποιμνίου αλλά και του ίδιου του κλήρου, κατά τον εκκλησιασμό, εξαρτάται, λοιπόν, από τον βαθμό της ειλικρινούς πίστης του. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Εκκλησία δεν διαθέτει πιστόμετρο.
ΣΤΑΥΡΟΣ, ΔΥΣ-ΠΙΣΤΟΣ

Διόδωρε, στον όμορφο τον κήπο μου και έσπειρα και φύτεψα / όλα της μάνας γης τα γευστικά καλούδια! / Κι εκείνα μεγαλώνουνε με σκάλισμα, με πότισμα / και τα μαγευτικά των φτερωτών τραγούδια!
ΜΙΧ. ΜΑΡΤ., ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Προς τερματισμό, λέει, τα lockdown, SMS, click in shop, click inside κ.λπ. Χίλιες φορές ν΄ ακούς κουβανέζικα ή Βενεζουέλας παρά τέτοια αγγλικά!
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΓΛΩΣΣΑΜΥΝΤΩΡ+

Οσοι τρόφιμοι του γηρο-τομείου Χανίων μετά την εκδημία τους πηγαίνουν στην κόλαση ευγνωμονούν την τύχη τους που απέδρασαν από το εν ζωή κολαστήριό τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΤΑΚΟΣ, ΛΑΡΙΣΑ

Παρά την υπερπροσπάθεια των εντοπίων αρνητών Μάσκας-Εμβολίου με μπροστάρη τον παραλήπτην Επιστολών του Ιησού Κυριάκο Βελόπουλο, η Ελλάς χάνει το αρνητικό ρεκόρ οριστικά – τουλάχιστον στα Βαλκάνια: η Βουλγαρία ανεβαίνει στην α’ θέση με 50% αρνητές, αφήνοντας τη χώρα μας πίσω στο 25%. Κουράγιο Ελληνική Λύση!
ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΑΘΗΝΑ

Κάποιοι άτεγκτοι στις σχέσεις μας με την Τουρκία ας θαυμάζουν τις ρουκέτες της Χαμάς και τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ. Χάρμα οφθαλμών… (Εχω βαρεθεί αυτό το γαϊτανάκι κυβέρνησης-αντιπολίτευσης: λέει «άλφα» η πρώτη και αμέσως ακολουθεί «μείον άλφα» από τη δεύτερη. Νισάφι πια.)
Γ. Κ., ΚΥΜΗ

Και τι θα γίνουμε τώρα χωρίς sms; Τι δικαιολογία θα έχουμε για να μην επικοινωνούμε;
ΜΙΛΤΩΝ, ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ, ΤΡΙΠΟΛΗ

Η αίγλη του Διδακτορικού εν Ελλάδι είναι τόση που τα υπερασπίζονται ακόμα και πρώην υπουργοί που δεν κατάφεραν να πάρουν πτυχίο…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ