Μετά την πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αιγυπτιολόγων το 2008, το οποίο έβαλε την Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στον χάρτη του αιγυπτιολογικού οικοσυστήματος και ενός διεθνούς δικτύου ειδικών, διοργανώνεται φέτος διαδικτυακά το διεθνές συνέδριο Current Research in Egyptology 2020/2021 (CRE 2020/2021) από την

Αιγυπτιολογική Ομάδα Έρευνας/Aegean Egyptology του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σε συνεργασία με το Εργαστήριο για τον Αρχαίο Κόσμο της Ανατολικής Μεσογείου και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Αρχαιολογία της Ανατολικής Μεσογείου από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα: Ελλάδα, Αίγυπτος, Εγγύς Ανατολή».

Συγκεκριμένα το CRE διοργανώνεται σε ετήσια βάση από υποψήφιους διδάκτορες Αιγυπτολογίας και νέους ερευνητές σε διαφορετική και με ισχυρό αιγυπτιολογικό προφίλ χώρα κάθε φορά. Στόχος του συνεδρίου είναι η προώθηση της μελέτης του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του και η ενίσχυση του επιστημονικού διαλόγου μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ινστιτούτων, μουσείων και σχετικών δομών που διεξάγουν έρευνα στην Αιγυπτολογία και σε συναφείς τομείς.

Οι θεματικές του συνεδρίου καλύπτουν σημαίνουσες πτυχές του αιγυπτιακού πολιτισμού από την πολιτική και κοινωνική ζωή, την οικονομία, τις μαγικοθρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές, την αρχαιολογία του θανάτου και τη νεκρική ιδεολογία, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και την εικονογραφία, έως τη σχέση ανθρώπου με το νειλωτικό τοπίο και τις πολυεπίπεδες και διαχρονικές διαπολιτισμικές επαφές της Αιγύπτου με  τους λαούς της ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής κατά την αρχαιότητα. Η θεματική ποικιλία των ανακοινώσεων, των επιτοίχιων παρουσιάσεων (posters) και των κεντρικών διαλέξεων από διακεκριμένους ομιλητές διαφορετικών ειδικεύσεων (Αιγυπτολογία, προϊστορική και κλασική αρχαιολογία, παπυρολογία, κλασική φιλολογία, θρησκειολογία, γλωσσολογία, κ.ά.) υπογραμμίζει τον διεπιστημονικό χαρακτήρα του συνεδρίου και αποσκοπεί σε μια διεξοδική επισκόπηση της σύγχρονης έρευνας σε όλα τα σχετικά με την αρχαία Αίγυπτο πεδία.

 

Η σύνδεση με την Ελλάδα

Η λεκάνη της Μεσογείου υπήρξε ανέκαθεν ο χώρος αέναης διάδρασης ιδεών, συμβόλων, πολιτισμών, παρέχοντας γόνιμο έδαφος και διαύλους επικοινωνίας για μια πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη επικοινωνία, η οποία είχε άμεση επίδραση στην τέχνη, ευρύτερα τον πολιτισμό και μάλιστα τη θρησκεία και λατρευτική σημασιολογία. Η ανάγνωση των ιστορικών διαδρομών των λαών που γέννησαν αυτούς τους πολιτισμούς ξεπερνούν τα όρια της αρχαιότητας. Η γοητεία που άσκησε, για παράδειγμα, η Αίγυπτος ως χώρα και ως πολιτισμός στην ελληνική διανόηση φθάνει από τον Ηρόδοτο και τον Πλάτωνα ως τις μέρες μας, με λαμπρό παράδειγμα την ποίηση του Καβάφη.

Το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο λοιπόν αποτελεί έναν σύγχρονο ερευνητικό και εκπαιδευτικό πόλο που θεραπεύει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα των ιστορικών αυτών διαδρομών και των πολιτισμών τους, μέσα από έναν γόνιμο συγκερασμό πρωτοποριακών προγραμμάτων σπουδών και ερευνητικών δράσεων. Η Αιγυπτολογία, ως διακριτό επιστημονικό πεδίο της θεσμοθετημένης Κατεύθυνσης Αρχαιολογίας του Τμήματος, ξεκινάει την πορεία της το 2002 με την εκλογή του Παναγιώτη Κουσούλη ως Λέκτορα Αρχαιολογίας της Αιγύπτου και της Εγγύς Ανατολής κατόπιν σχετικής εισήγησης της τότε προσωρινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος και μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία εκλογής νέου μέλους ΔΕΠ.

Το 2003 θεμελιώνεται η Αιγυπτιολογική Ομάδα Ερευνας/Aegean Egyptology και τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής Αιγυπτολογίας με την ανάληψη και διενέργεια καινοτόμων ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα της ημεδαπής και αλλοδαπής, τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, συμποσίων και εξειδικευμένων workshops, την προσφορά εξειδικευμένων αιγυπτιολογικών μαθημάτων σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και επιμορφωτικών σεμιναρίων από απόσταση, την ανάληψη και περάτωση διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνών αιχμής.

Η Αιγυπτολογική Ομάδα Ερευνας/Aegean Egyptology έχει να επιδείξει ένα πολυδιάστατο, ποιοτικό και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο, το οποίο καλύπτει μέσα από αρχαιολογικές, θρησκειολογικές, φιλολογικές και γλωσσολογικές προσεγγίσεις σημαίνουσες πτυχές και εκφάνσεις του πολιτισμού της αρχαίας Νειλοχώρας και των πολιτισμών που ήκμασαν στην ευρύτερη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου κατά την αρχαιότητα.

Είναι ακριβώς αυτή η νέα γενιά των πολύ δραστήριων και ικανών διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, της Ηλέκτρας Αποστολά, της Αννας Καλαϊτζάκη, του Χρήστου Κεκέ, της Χριστίνας Παπαδάκη, της Μαρίας Κατσιγιάννη, του Δημήτριου Γαρουφαλή, του Δημήτριου Γεωργίου, του Γρηγόριου Κοντόπουλου και του Εμμανουήλ Λαμπράκη, που απαρτίζουν και την πολύ δραστήρια Οργανωτική Επιτροπή του CRE,η εγγύηση για τη συνέχιση και γιγάντωση της Αιγπτολογίας στην ελληνική ακαδημαϊκή πραγματικότητα. Ταυτόχρονα, το CRE 2020/2021 εγκαινιάζει μια σειρά εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μέσα στο 2021 και το 2022 με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων Αιγυπτολογίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου!

Η παρακολούθηση των εργασιών του CRE 2020/2021 είναι ελεύθερη με απλή εγγραφή στον σύνδεσμο: https://aegean-gr.zoom.us/webinar/register/WN_q_i7NS-hTlOi8zYfBOvbVQ

Πληροφορίες

Ιστοσελίδα CRE: http://cregyptology.org.uk/
Ιστοσελίδα Aegean Egyptology: http://aegeanegyptology.gr
Facebook CRE: https://www.facebook.com/CREgyptology/
Facebook Aegean Egyptology: https://www.facebook.com/aegeanegyptology
Εmail: cre2020@aegean.gr