Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προέτρεψε σήμερα τις πλούσιες χώρες να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους να εμβολιάσουν παιδιά και αντ’ αυτού να προσφέρουν τα εμβόλια κατά της Covid-19 στο πρόγραμμα Covax για τις φτωχότερες χώρες.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε επίσης ότι η δεύτερη χρονιά της πανδημίας αναμένεται να είναι φονικότερη από την πρώτη, με την Ινδία να αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας.

«Κατανοώ γιατί ορισμένες χώρες θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά και τους εφήβους τους, όμως, αυτή τη στιγμή, τους προτρέπω να το επανεξετάσουν και αντ’ αυτού να δωρίσουν εμβόλια στο #COVAX», επεσήμανε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης στη Γενεύη.

Σημειώνοντας ότι πολλές χώρες παραμένουν στο έλεος της πανδημίας, με «εκρηκτικά» ποσοστά μολύνσεων, όπως η Ινδία, το Νεπάλ, η Σρι Λάνκα ή ορισμένες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ υπογράμμισε ότι «η Covid-19 έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους και ότι με τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα, η δεύτερη χρονιά της πανδημίας θα είναι πολύ πιο φονική από την πρώτη».

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας γνωστοποίησε σήμερα ότι βρίσκεται σε επαφή με τις ΗΠΑ σχετικά με τον καταμερισμό των εμβολίων με το διεθνές σύστημα Covax.

«Αναγνωρίζουν πως το να μοιραστούν αυτές οι δόσεις ενδέχεται να βοηθήσει να διασφαλιστεί μεγαλύτερος αντίκτυπος συνολικά», είπε ο Μπρους Έιλγουορντ, ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ: «Θέλουν να είναι έτοιμοι όταν οι δόσεις θα είναι έτοιμες. Εργαζόμαστε παράλληλα».

Προσοχή στην αφαίρεση της μάσκας για τους εμβολιασμένους

Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως οι συνθήκες σε τοπικό επίπεδο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, εάν μια χώρα σχεδιάζει να επιτρέψει σε εμβολιασμένους ανθρώπους να μην φορούν μάσκες δημοσίως.

«Στην περίπτωση μιας χώρας που θέλει να άρει την εντολή για μάσκα, αυτό θα πρέπει να γίνεται μονάχα εντός του πλαισίου τού να εξετάζει τόσο την ένταση της μετάδοσης στην περιοχή, όσο και το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης», επεσήμανε ο ειδικός του ΠΟΥ για έκτακτες καταστάσεις, Μάικ Ράιαν, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ενημέρωσης από τη Γενεύη.

Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) συνέστησαν χθες, οι πλήρως εμβολιασμένοι να μην χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους και ότι θα μπορούσαν να μην τις φοράνε σε εσωτερικούς χώρους, στα περισσότερα μέρη.

Είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν περισσότερες παραλλαγές, όμως, γνωρίζουμε τι θα κάνουμε

Εξάλλου, μία ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είπε σήμερα πως είναι βέβαιο ότι περισσότερες παραλλαγές του νέου κοροναϊού θα βρεθούν, όμως, τώρα «γνωρίζουμε τι να κάνουμε».

«Θα ήθελα ο φόβος των παραλλαγών να μετατραπεί σε κάτι παραγωγικό, κάτι που θα δίνει δύναμη», σημείωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19.