Επιτέλους: Τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης
Για πρώτη φορά, μετά από μήνες υπάρχουν κενά κρεβάτια στις κλινικές Covid, αλλά και στις ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς, το Σωτηρία. Για πρώτη φορά επίσης στους τελευταίους έξι μήνες  υπήρξαν πολλές αποσωληνώσεις στο ίδιο νοσοκομείο, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να παίρνει μια ανάσα. Κενά κρεβάτια υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ τα εξιτήρια είναι πολύ περισσότερα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.  Σαφέστατα όλα αυτά είναι σημάδια αποκλιμάκωσης, όπως ισχυρό σημάδι αποκλιμάκωσης αποτελεί και το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από περίπου 50 ημέρες οι αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό έπεσε κάτω από τους 700, καθώς ανέρχονται σε 683.

Στα 2.167 καταγράφονται τα νέα κρούσματα, ενώ 55 είναι οι θάνατοι που κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο. Κάτω από το όριο των 1.000 τα νέα περιστατικά στην Αττική, ενώ διεξήχθησαν συνολικά στην επικράτεια 62.315 τεστ και η θετικότητα ανήλθε σε 3,47%. Και κάτι ακόμα: Μειώθηκαν οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό. Πριν από μερικές εβδομάδες ήταν 6.000, σήμερα είναι 4.000 και ο αριθμός τους συνεχώς μειώνεται. Όσο προχωρά το πρόγραμμα εμβολιασμού τόσο πιο πολύ θα μειώνεται.
«Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία απαιτείται προσοχή και τήρηση των λίγων -πλην όμως απαραίτητων- μέτρων, τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου χτίσουμε οριστικό εθνικό τείχος ανοσίας», λέει ο Πρωθυπουργός.
***
Η Πρόεδρος στον φράκτη του Έβρου
Σε μία κίνηση μείζονος συμβολισμού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρεθεί το Σάββατο στον φράκτη του Έβρου, στην περιοχή της Νέας Βύσσας. Πρόκειται για τη σιδερόφρακτη πρώτη γραμμή αποτροπής σε κάθε επιχειρούμενη διέλευση του ποταμού από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο  φράκτης, κατασκευασμένος από σύγχρονα υλικά, θα είναι έτοιμος έως το τέλος Μαΐου. Με βάση τους σχεδιασμούς, σε βάθος πέντε χιλιομέτρων από την όχθη, τον φράκτη θα υποστηρίζουν έντεκα υπερυψωμένοι σιδερένιοι πύργοι _παρατηρητήρια και θα επιτηρείται με θερμικές κάμερες και ηλεκτρονικά συστήματα (καθώς και με μηχανήματα παραγωγής ισχυρού ήχου) κάθε κίνηση σε βάθος εντός του τουρκικού εδάφους. Ειδικότερα τα ηχητικά σήματα με… δαιμονισμένο διαπεραστικό θόρυβο θα εκπέμπονται προς την απέναντι πλευρά σε περίπτωση που παρατηρηθούν ύποπτες κινήσεις για παραβίαση των συνόρων.
***
Ο Τσίπρας και τα μονοκλωνικά αντισώματα
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης τονίζοντας ότι «επέμεινε λανθασμένα μόνο στο εμβόλιο και όχι στην φαρμακευτική προσέγγιση, με την εισαγωγή θεραπειών όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα”.

Για εμπαιγμό και αποπροσανατολισμό των πολιτών κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, το υπουργείο Υγείας τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη θεραπεία δεν συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
***
Η Σοφία και η Φωτεινή με ήπια συμπτώματα
Δύο υφυπουργοί βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού. Πρόκειται για την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραμπατζή. Και οι δύο βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό μία μόλις ημέρα προτού εμβολιασθούν. Την ίδια ώρα συνεχίσθηκαν και χθες το μοριακά τεστ στη Βουλή των Ελλήνων. Λίαν συντόμως θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα.
***
Μοριακό τεστ και αύξηση θητείας

Σε μοριακό έλεγχο ανίχνευσης του κορωνοϊού θα υποβάλλονται υποχρεωτικά οι καλούμενοι για κατάταξη με την 2021 Γ’ ΕΣΣΟ του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας και με τη 2021 Β’ ΕΣΣΟ του Πολεμικού Ναυτικού. Υπενθυμίζω ότι από αυτήν την ΕΣΣΟ (του Μαΐου)  η θητεία αυξάνεται στους 12 μήνες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία.
***
Η ασυνήθιστη πτήση μαχητικών στον Αττικό ουρανό

Και ξαφνικά, χωρίς να υπάρξει κάποια ανακοίνωση (όπως για παράδειγμα γίνεται στις πρόβες για τις παρελάσεις) τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 (δύο αμερικανικά και ένα ελληνικό) που τα συνόδευαν δύο  Mirage-2000-5 πέταξαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης πάνω από το Λεκανοπέδιο Αττικής. Αποτέλεσμα; Εξαιτίας του έντονου θορύβου, αλλά και του απροειδοποίητου της πτήσης- αρκετός κόσμος να στρέψει το βλέμμα προς τον ουρανό προκειμένου να δει τι συμβαίνει. Όπως έγινε γνωστό η πτήση των πέντε αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης «STOLEN CERBERUS» («Κλεμμένος Κέρβερος»), η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες με τη συμμετοχή στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εν λόγω άσκηση είναι διακλαδική, έχει ως βάση εκκίνησης των αεροσκαφών την Ελευσίνα και ως αντικείμενο την εκπαίδευση του προσωπικού σε από αέρος ρίψεις, πτήσεις χαμηλού ύψους, αντιμετώπισης απειλών και εκτέλεσης αεροδιακομιδών.
***

Ο Ζάεφ, ο Μητσοτάκης, ο Τσίπρας και η πανδημία
Για τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με τους κκ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και για τη βοήθεια που πρόσφερε η Ελλάδα στη χώρα του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγκεκριμένα μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είπε: «Στον καιρό της πανδημίας, η Ελλάδα ήταν κοντά μας.  Έχω πολύ καλές σχέσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, όπως και με τον προκάτοχό του κ. Αλ. Τσίπρα.  Κατά τη διάρκεια της πανδημίας επικοινώνησε πολλές φορές μαζί μου και η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που μας βοήθησε, διότι είμαστε μία μικρή χώρα χωρίς πρόσβαση σε υλικό, όπως φάρμακα κλπ. “Μίλησε ακόμα και για επενδύσεις: «Είμαστε σε συζητήσεις για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η ΔΕΗ είναι έτοιμη να επενδύσει στην χώρα μας., είπε συγκεκριμένα»
***
Η κύρωση των συμφωνιών

Η κύρωση των μνημονίων συνεργασίας Αθήνας και Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, βρίσκεται καθοδόν. Ορισμένοι (κυρίως από την αξιωματική αντιπολίτευση)  επιμένουν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ. Ουδείς όμως τώρα από την ΚΟ της ΝΔ έχει εκδηλωθεί δημόσια. Για τον χρόνο κύρωσης των συμφωνιών, αλλά και το εάν η κυβέρνηση ανησυχεί για διαρροές που πιθανόν να υπάρξουν από βουλευτές της ΝΔ (ή από πρώην πρωθυπουργούς) ρωτήθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία απάντησε γενικά ως εξής: «Οι συμφωνίες θα έρθουν στη Βουλή σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό προγραμματισμό. Όπως γνωρίζετε η κυβέρνηση έχει ένα πολύ πυκνό νομοθετικό έργο. Η κύρωση των συμφωνιών θα προσαρμοστεί στις νομοθετικές προτεραιότητες και όχι το αντίστροφο», είπε συγκεκριμένα.
***
Οι πρώτοι  τουρίστες στη Ρόδο
Τα πρώτα  τσάρτερ αεροσκάφη που μετέφεραν τουρίστες προσγειώθηκαν χθες στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου. Συνολικά εννέα αεροσκάφη ήρθαν στη Ρόδο και τα επτά από αυτά μετέφεραν ισραηλινούς τουρίστες.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από μερικές εβδομάδες στη Ρόδο έγινε ένα πείραμα για διακοπές covid free με 180 Ολλανδούς τουρίστες.. Αφήστε, που όπως είπε  ο κ. Ζάεφ στον κ. Μητσοτάκη, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας περιμένουν εναγωνίως οδηγίες  για το πως θα περάσουν τα σύνορα για να έρθουν για καφέ και φαγητό στη Θεσσαλονίκη.
***
Οι ελιές στο υπουργείο εργασίας….
Έναν κουβά ελιές πέταξαν έξω από το υπουργείο εργασίας εκπρόσωποι εργατικών σωματείων την ώρα που ο Κωστής Χατζηδάκης παρουσίαζε διαδικτυακά το νομοσχέδιο του για τα εργασιακά. Όποιος μάλιστα παρακολουθούσε ζωντανά την παρουσίαση, μπορούσε να ακούσει τις φωνές των συγκεντρωμένων. Στο ερώτημα όμως, γιατί πέταξαν ελιές και δεύτερον που τις βρήκαν τόσες ελιές, απάντησε ειρωνικά ένας συνδικαλιστής.

“Τις ελιές τις μάζεψε εργαζόμενος, ο οποίος έκανε χρήση της διάταξης του ν/σ για τη δεκάωρη δουλειά”, είπε φωτογραφίζοντας τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος για να προλάβει αντιδράσεις για το νομοσχέδιο σε μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις είχε πει ότι “μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου”… Πάλι καλά που δεν είναι χειμώνας, εποχή συγκομιδής της ελιάς, γιατί δεν ξέρω πόσα τσουβάλια θα άδειαζαν οι συνδικαλιστές έξω από το υπουργείο…
***
Η συμπάθεια του Peanut

Όλοι όσοι επισκέπτονται το Μέγαρο Μαξίμου παρατηρούν ότι η μεγάλη συμπάθεια του σκύλου Peanut είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Μόλις τον βλέπει κουνά με χαρά την ουρά του και πηγαίνει κοντά του για χαρές. Θα σας αποκαλύψω γιατί υπάρχει αυτή η συμπάθεια προς τον κ. Γεραπετρίτη του Peanut. Διότι ο υπουργός Επικρατείας. ασχολείται μαζί του και  κατάφερε και τον πήρε ένα Σαββατοκύριακα στο σπίτι του (τον έκανε μάλιστα και βόλτα όπως έμαθα) και όπως καταλαβαίνετε το σκυλάκι τον είδε με μεγαλύτερη συμπάθεια.