«Ήδη πριν την πανδημία η Ελλάδα είχε κάνει σημαντική πρόοδο το 2019, όμως μετά η πανδημία μας χτύπησε όλους και φυσικά δυσκολεύει όλες τις χώρες της Ευρώπης, καθώς, είναι η χειρότερη οικονομική κρίση, αλλά πολύ διαφορετική σε σχέση με της προηγούμενης δεκαετίας». Αυτό τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για το μέλλον στο Delphi Forum.

Ο ESM κατέχει το 55% του ελληνικού χρέους και αυτό βοηθά την ελληνική οικονομία, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ, δεν υπάρχει άλλη χώρα στο κόσμο, της οποίας το χρέος να διακρατείται σε τόσο σημαντικό ποσοστό από θεσμικούς επενδυτές και τόνισε ότι «το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι πολύ χαμηλό» και θα παραμείνει χαμηλό για αρκετά χρόνια.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα θα λάβει αναλογικά μεγαλύτερο μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης και, όπως είπε, αν η χώρα μας τα πάει καλά, τότε θα βελτιωθούν σημαντικά οι προοπτικές ανάκαμψης.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την Ελλάδα και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ότι φυσικά δεν θα έχουν τις δυσκολίες που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Χρήστος Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση και να στηριχθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι η Κομισιόν προβλέψει ισχυρή ανάκαμψη, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, ότι η ανεργία παρέμεινε στα ίδια επίπεδα χάρη στα μέτρα στήριξης, το αίσθημα των καταναλωτών ενισχύθηκε και ότι μειώθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» κατά 30% σε ετήσια βάση, ενώ η χώρα βγήκε με επιτυχία και στις αγορές.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε εκτενή αναφορά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει σε διάφορους τομείς –παιδεία, ψηφιακή διακυβέρνηση και αλλού–, αλλά τόνισε ότι όλα αυτά δνε σημαίνουν ότι η χώρα δεν έχει κι άλλες προκήσεις μπροστά.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά με το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «έχουμε νέες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, δεν θα γίνουν αυτόματα, χρειάζονται επίπονες προσαρμογές. Aυτό είναι το μήνυμα μου, ότι πρέπει να παρουσιάσουμε έργο».

Απαριθμώντας τα επόμενα βήματα, τόνισε ότι «πρέπει να στηρίξουμε για όσο χρειαστεί τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την κρίση, να εφαρμόσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική, να εφαρμόσουμε το νέο νομικό πλαίσιο για το χρέος, να συνεχίσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, να εφαρμόσουμε την ψηφιακή μετάβαση» και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί τις μεταρρυθμίσεις.