Στην τελική ευθεία για τις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις, με την αυλαία να σηκώνεται στις 14 Ιουνίου για τη Νεοελληνική Γλώσσα, η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας εξακολουθεί να αναζητεί μια «κανονικότητα», την οποία και θα έχει πολύ λίγο χρόνο για να ανακτήσει. Οι παρενέργειες από την πολύμηνη απουσία των νέων από τις τάξεις τους το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολλές και δύσκολα διαχειρίσιμες: μαθησιακές, κοινωνικές, συναισθηματικές.

Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου ειδικά, η επιστροφή των υπόλοιπων βαθμίδων στα σχολεία τους φαίνεται ότι συμπίπτει με την… εξαφάνιση των ίδιων από τις τάξεις, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν ιδιωτικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Ωστόσο, η εφετινή χρονιά και η ελλιπής εκπαιδευτική της προετοιμασία ίσως δώσουν τελικά τις επόμενες ημέρες διαφορετικές εικόνες για την παρουσία των μαθητών τόσο στα σχολεία όσο και στα φροντιστήρια, που επίσης ανοίγουν για όσες περιπτώσεις μαθητών έχουν μπροστά τους εξεταστικές διαδικασίες.

Σε αυτό το πλαίσιο «Το Βήμα» αναζήτησε έναν πρώτο «δεκάλογο» των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων με όλα όσα θα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι γι’ αυτές. Τις χρήσιμες συμβουλές του παραθέτει, έτσι, παρακάτω ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης, που θυμίζει ότι εφέτος η σχετική διαδικασία, πέρα από τις ιδιαιτερότητες που δημιούργησε η πανδημία, θα έχει και ένα νέο σημαντικό δεδομένο, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά και τις επιλογές των υποψηφίων, αλλά και να αναδιαμορφώσει σημαντικά και τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

«Βέβαια, όπως κάθε χρονιά, σημαντικό είναι οι υποψήφιοι να έχουν έναν έγκυρο προγραμματισμό αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις τους και μια ξεκάθαρη εικόνα τόσο για τις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες (σ.σ. αναφορικά με το διαδικαστικό μέρος των εξετάσεων) όσο και με την ορθή ενημέρωσή τους για τις σχολές και τις σπουδές τους» λέει ο κ. Ταουσάνης, τονίζοντας ότι «οι εφετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους που αναμένεται να εξελιχθεί σε έναν γρίφο για δυνατούς λύτες».

Υπό αυτό το πρίσμα, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από εδώ και έπειτα και τα οποία ο κ. Ταουσάνης αναφέρει επιγραμματικά:

1

Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για κάθε τμήμα. Σύμφωνα με σχετικές αναφορές, αναμένεται να έχουμε μια διαφορετική εικόνα στα κεντρικά και περιφερειακά ΑΕΙ, προκειμένου να ενισχυθούν συγκεκριμένα πανεπιστήμια λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Αυτό φυσικά αναμένεται να αποτελέσει και σημαντική παράμετρο για τη διαμόρφωση των βάσεων, σε συνδυασμό πάντοτε με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

2

Η ανακοίνωση των συντελεστών για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τόσο για τα υπόλοιπα ΑΕΙ, που ακόμη δεν γνωστοποίησαν τη σχετική τιμή, όσο και για τα ειδικά μαθήματα. Πολλοί υποψήφιοι που εξετάζονται σε κάποιο ειδικό μάθημα (π.χ. Αγγλικά) αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία να δουν και εδώ την τιμή που θα οριστεί μεταξύ του 0,70-1,10. Την περυσινή χρονιά στα ειδικά μαθήματα εξετάστηκαν 19.386 υποψήφιοι, με την πλειονότητα βέβαια να εξετάζεται στα Αγγλικά (13.484 υποψήφιοι).

3

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί υποψήφιοι είναι πως στην περίπτωση που ο υποψήφιος/α δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος Ομάδας Προσανατολισμού ή Γενικής Παιδείας που επέλεξε να εξεταστεί πανελλαδικά, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0).

4

Επίσης, στην περίπτωση που υποψήφιος δεν εξεταστεί και δεν επιτύχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε ειδικό μάθημα που είναι προαπαιτούμενο για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα, για παράδειγμα στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο υποψήφιος δεν θα μπορεί να δηλώσει και να εισαχθεί στο συγκεκριμένο τμήμα.

5

Για τις στρατιωτικές-αστυνομικές σχολές – σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας-Λιμενικού Σώματος και τις ΑΕΝ, για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει ο/η υποψήφιος/α στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή, απαιτείται να υποβάλει και αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια υπουργεία και να κριθεί ικανός στις προκαταρκτικές εξετάσεις. Οι αιτήσεις είναι ηλεκτρονικές!

6

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, για να μπορέσει τελικά να συμμετάσχει στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή, απαιτείται να υποβάλει και σχετική αίτηση στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας που θα πληροφορηθεί από το σχολείο του την περίοδο των εξετάσεων, προκειμένου να συμμετάσχει στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα).

7

Για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) όλοι οι υποψήφιοι ή υποψήφιες πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν όλες τις σχολές (με τη σειρά επιθυμίας τους) της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων, όπως ακριβώς θα έχουν δηλωθεί στο μηχανογραφικό του υπουργείου Παιδείας.

8

Σημαντικές είναι οι προκαταρτικές εξετάσεις και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά μετά τις γραπτές εξετάσεις. Αφορούν τα Σώματα Ασφάλειας, τις στρατιωτικές σχολές, τα ΤΕΦΑΑ και τις ΑΕΝ. Για παράδειγμα, στις ΑΕΝ χρειάζεται γνωμοδότηση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/η για φοίτηση σε σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων. Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας για την ειδικότητα πλοιάρχων ή μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες αρμόδια είναι η Υγειονομική Επιτροπή Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (ΥΕΑΝΕΘ) του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/ας. Οι υποψήφιοι/ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους ΥΕΑΝΕΘ με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογραφόμενους ναυτικούς, δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας αρχής.

9

Οσοι έχουν κάποια πάθηση οφείλουν να δουν τις αντίστοιχες εγκυκλίους (π.χ. ΠΔ 11/2014 και τις τροποποιήσεις) για να εξακριβώσουν μήπως η πάθησή τους εντάσσεται στα νοσήματα που αποκλείουν την εισαγωγή σε σχολές όπως στρατιωτικές, αστυνομικές κ.λπ. (παθήσεις όπως π.χ. τραυλισμός, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.λπ.) για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως στην υγειονομική επιτροπή!

10

Τέλος, με ιδιαίτερη αγωνία αλλά και ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για όλα τα ΑΕΙ της χώρας. Η ΕΒΕ θα ανακοινωθεί φυσικά μόλις ολοκληρωθεί, περί τα τέλη Ιουνίου, η εξέταση όλων των μαθημάτων, καθώς για να οριστεί επακριβώς θα πρέπει να γνωρίζουμε και τον μέσο όρο σε κάθε επιστημονικό πεδίο και τομέα του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου αντίστοιχα.