Νοσηλευόμενοι ασθενείς με κλινικά διαγνωσμένα νευρολογικά συμπτώματα τα οποία σχετίζονται με την COVID-19 αντιμετωπίζουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη νοσηλεία τους σε σύγκριση με εκείνους που επίσης νοσηλεύονται με COVID-19 αλλά δεν έχουν νευρολογικές επιπλοκές.

Αυτό έδειξε η ενδιάμεση ανάλυση των αποτελεσμάτων του Παγκόσμιου Consortium για τη Μελέτη των Νευρολογικών Δυσλειτουργιών στην COVID-19 (GCS-NeuroCOVID) η οποία δημοσιεύεται στο «JAMA Network Open».

Σημαντικός ο αριθμός των νοσηλευομένων με νευρολογικά συμπτώματα

Το GCS-NeuroCOVID αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια συλλογής πληροφοριών σχετικά με την επίπτωση, τη βαρύτητα και την έκβαση των νευρολογικών εκδηλώσεων στους ασθενείς με COVID-19. «Πολύ νωρίς μετά την έναρξη της πανδημίας κατέστη εμφανές ότι ένας σημαντικός αριθμός ατόμων που χρειάστηκαν νοσηλεία εξαιτίας της COVID-19 ανέπτυξαν επίσης νευρολογικά προβλήματα» ανέφερε η κύρια συγγραφέας της νέας μελέτης Σέρι Τσου, κύρια ερευνήτρια του κονσόρτσιουμ GCS-NeuroCOVID και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Επείγουσας Φροντίδας, Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

«Εναν χρόνο αργότερα παλεύουμε ακόμη ενάντια σε έναν άγνωστο, αόρατο εχθρό και, όπως συμβαίνει σε όλες τις μάχες, χρειάζεται να γνωρίσουμε καλά τον αντίπαλο, να μάθουμε όσο περισσότερα μπορούμε σχετικά με τις νευρολογικές επιδράσεις της COVID-19 σε ασθενείς που νοσούν αυτή τη στιγμή αλλά και σε όσους έχουν αναρρώσει από τη νόσο του νέου κορωνοϊού».

Η μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως για τις νευρολογικές επιπτώσεις

Το συγκεκριμένο κονσόρτσιουμ διεξάγει τη μεγαλύτερη μελέτη παγκοσμίως σχετικά με τις νευρολογικές επιπτώσεις της COVID-19, «ακτινογραφώντας» 133 κέντρα με ασθενείς σε όλες τις ηπείρους, εκτός της Ανταρκτικής.

Τα πιο κοινά σύνδρομα στους ασθενείς

Με βάση τα ευρήματα, σε μια ομάδα 3.744 νοσηλευομένων ενηλίκων ασθενών με COVID-19, το 82% εμφάνισε είτε αυτοαναφερόμενα είτε κλινικώς αποδεδειγμένα νευρολογικά συμπτώματα. Σχεδόν 4 στους 10 ασθενείς ανέφεραν πονοκεφάλους ενώ περίπου 3 στους 10 δήλωσαν ανοσμία ή αγευσία. Από τα κλινικώς διαγνωσμένα σύνδρομα το πιο κοινό ήταν η οξεία εγκεφαλοπάθεια η οποία εμφανιζόταν σχεδόν στο 50% των ασθενών, με το κώμα και τα εγκεφαλικά να ακολουθούν (17% και 6% αντιστοίχως). Πάντως τα ποσοστά μηνιγγίτιδας και εγκεφαλίτιδας ήταν πολύ χαμηλά – κάτω από 1% στους νοσηλευόμενους με COVID-19 ασθενείς.

«Η οξεία εγκεφαλοπάθεια είναι μακράν το πιο κοινό νευρολογικό σύμπτωμα που βλέπουμε στην κλινική» σημείωσε η δρ Τσου και εξήγησε ότι «αυτοί οι ασθενείς μπορεί να εμφανίζουν προβλήματα συνείδησης, να μην νιώθουν ότι είναι ο εαυτός τους και να παρουσιάζουν σύγχυση ή ντελίριο».

Ο ισχυρός παράγοντας επιπλοκών και θανάτου

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι το να πάσχει κάποιος από προϋπάρχουσα νευρολογική διαταραχή οποιασδήποτε μορφής – από νόσους του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και του νευρικού συστήματος ως χρόνιες ημικρανίες, άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ μεταξύ άλλων – αποτελεί τον πιο ισχυρό προγνωστικό παράγοντα ανάπτυξης νευρολογικών επιπλοκών που συνδέονται με την COVID-19, διπλασιάζοντας τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

Επιπλέον, η εμφάνιση οποιουδήποτε νευρολογικού συμπτώματος που σχετίζεται με την COVID-19 – από ένα σχετικώς ‘αθώο’ σύμπτωμα όπως η ανοσμία ως σοβαρές καταστάσεις όπως τα εγκεφαλικά – φάνηκε να εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου.
Εκατομμύρια επιβιώσαντες θα χρειάζονται ιατρική βοήθεια

Ακόμη όμως και αν ένας ασθενής νικήσει τις πιθανότητες και αναρρώσει, η υγεία του μακροπρόθεσμα μπορεί να βρίσκεται υπό σοβαρή απειλή. «Ακόμη και αν η πανδημία εκριζωθεί, θα μιλάμε για εκατομμύρια επιβιώσαντες οι οποίοι θα χρειάζονται τη βοήθειά μας. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε ποια συμπτώματα και προβλήματα υγείας αντιμετωπίζουν αυτοί οι ασθενείς και έχουμε πολλή δουλειά για να το καταφέρουμε στα χρόνια που έρχονται» κατέληξε η δρ Τσου.