Επικριτική για την Τουρκία είναι, για μια ακόμη χρονιά, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά και, γενικότερα, στις διακρίσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνορθόδοξοι, οι Αρμένιοι και άλλες μειονότητες.

Καταγράφεται, επίσης, η επίσκεψη του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η συνάντησή του με θρησκευτικές ομάδες, καθώς και η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η μη αναγνώριση της οικουμενικότητας του Πατριάρχη, καθώς και το νομικό καθεστώς και η μη παροχή της νόμιμης αποζημίωσης που δικαιούνται θρησκευτικές μειονότητες για περιουσιακά στοιχεία που απαλλοτριώθηκαν.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα κατεχόμενα

Στο κεφάλαιο για την Κύπρο, η έκθεση σημειώνει ότι, από το 1974, το νότιο τμήμα της Κύπρου βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το «διοικούμενο από Τουρκοκυπρίους βόρειο τμήμα», αυτοανακηρύχθηκε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («τδβκ») το 1983.

Και επισημαίνει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την «τδβκ»».