Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο ομόλογός του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη τις εξελίξεις στη Γάζα και στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα επιδιώκει την ανάληψη διεθνούς δράσης εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα σήμερα το πρωί καθώς η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και άλλοι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν βροχή ρουκετών πέρα από τα σύνορα, στην πιο έντονη ανταλλαγή πυρών εδώ και χρόνια που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 35 ανθρώπων (55, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο – AFP).

Ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν πως η διεθνής κοινότητα πρέπει «να διδάξει ένα αποτρεπτικό μάθημα» στο Ισραήλ και πρόσθεσε πως η Άγκυρα εργάζεται προκειμένου να κινητοποιήσει την αντίδραση αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης να γίνει εργασία για την αποστολή διεθνών ειρηνευτών στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στην προστασία των Παλαιστινίων, μια πρόταση που έχει κάνει η Τουρκία από το 2018.

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Ρώσος και ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσαν σε «αποκλιμάκωση» στη νέα φονική σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το εβραϊκό κράτος.

«Εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για τις μάχες που συνεχίζονται, τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών», ανέφερε η ρωσική προεδρία. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσαν τα μέρη σε αποκλιμάκωση των εντάσεων».

Σε αυτοσυγκράτηση καλεί και ο Τζόνσον

Εξάλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους σε «αυτοσυγκράτηση», δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» από «την αυξανόμενη βία και τα θύματα αμάχους» και ζητώντας «επείγουσα αποκλιμάκωση».

«Καλώ το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους να κάνουν πίσω από το χείλος του γκρεμού και τα δύο μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ ανήσυχο από την αυξανόμενη βία και τα θύματα αμάχους και ευχόμαστε να υπάρξει μια επείγουσα αποκλιμάκωση των εντάσεων», ανέφερε σε ένα τουίτ ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Φονική κλιμάκωση

Στο μεταξύ, και δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με επίσημες παλαιστινιακές πηγές, με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, ένας 16χρονος έφηβος, ο Ρασίντ Αμπουάρα, σκοτώθηκε από πυρά στο κεφάλι και στο στήθος στο χωριό Άκαμπα, βόρεια της πόλης Νάμπλους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τον ισραηλινό στρατό.

Νωρίτερα σήμερα ο Χουσέιν Αλ Τίτι, ένας 26χρονος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Χτυπήθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στην παλαιστινιακή πόλη Χεβρόνα, είχε διευκρινίσει το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια μιας «επιχειρησιακής δραστηριότητας», όταν «ξέσπασαν βίαιες ταραχές» στη διάρκεια των οποίων οι στρατιώτες «εντόπισαν έναν από τους ταραξίες που ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει έναν συμπαγή όγκο από μια στέγη εναντίον των στρατιωτών».

«Οι στρατιώτες αντέδρασαν ανοίγοντας πυρ», σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού.