Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων και ουσιαστικά… το τέλος του lockdown ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκέρτσος από την Παρασκευή 14 Μαΐου τελειώνουν τα SMS στο 13033, τα οποία βρίσκονταν στη ζωή μας αδιάκοπα από τον Νοέμβριο του 2020.

Συμπλήρωσε επίσης πως από την Παρασκευή 14 Μαΐου ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Ακόμα, από την ίδια μέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινάει στις 00:30, αντί για τις 23:00, που ήταν μέχρι σήμερα, και θα ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί. Την ίδια μέρα, όπως έχει ανακοινωθεί ανοίγουν και τα μουσεία.  

Ταξίδι στα νησιά με το Green Pass

Παράλληλα ανακοίνωσε πως οι μετακινήσεις προς τα νησιά της χώρας μας θα γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση του Green Pass.

Αυτό θα περιλαμβάνει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε PCR test 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών, είτε βεβαίωση νόσησης. 

Ο έλεγχος θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες.

Εξαίρεση η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και Εύβοια. 

Εστίαση χωρίς μουσική για όλο τον Μάιο

Ανακοίνωσε, ωστόσο, πως για όλο τον Μάιο στην εστίαση δεν θα επιτρέπεται η μουσική, ενώ θα πηγαίνουμε στα νησιά είτε έχοντας εμβολιαστεί πλήρως, είτε έχοντας κάνει τεστ (μοριακό, rapid ή self test), είτε έχοντας βεβαίωση νόσησης από τον φονικό ιό.

Γιατί αίρονται τα μέτρα

Τετραπλή απάντηση έδωσε στο ερώτημα, «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος:

Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση.Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.

Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.