Ενας αλλοδαπός ποινικός που ήταν βασικός συνεργάτης του πρώην μέλους της 17Ν Χριστόδουλου Ξηρού στην απόδραση το 2014 από τις φυλακές Κορυδαλλού εξελίσσεται – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – σε πρόσωπο-κλειδί για τη διερεύνηση της δραστηριότητας του 36χρονου τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη που έχει προφυλακισθεί για τη σκηνοθεσία, μαζί με δυο έλληνες μπράβους, δύο «ένοπλων επιθέσεων» στο σπίτι του στον Διόνυσο!

Ο ταρίφας και το συμβόλαιο

Ο αλλοδαπός ποινικός, γνωστός με το ψευδώνυμο «ταρίφας» (είχε πάρει το ψευδώνυμό του από τις «εξυπηρετήσεις» που έκανε εντός φυλακών σε έλληνες κρατουμένους) υποβοήθησε τον Χριστόδουλο Ξηρό να εξαϋλώσει τα ίχνη του ενώ είχε κρυφτεί σε σπίτι στην Ανάβυσσο. Επίσης εντάχθηκε στην ίδια δικογραφία, μαζί με τον Χ. Ξηρό και ένοπλους αντιεξουσιαστές για το σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού που θα συνοδευόταν με μαζική απόδραση κρατουμένων.

Ο αλλοδαπός μικρό διάστημα μετά την αποφυλάκισή του φέρεται, σύμφωνα με επιτελείς της Κατεχάκη, να ήταν αυτός που είχε προσεγγισθεί από τον Μένιο Φουρθιώτη σε περιοχή των δυτικών προαστίων. Χωρίς να βρεθεί ποιο πρόσωπο υποβοήθησε σε αυτή την επαφή. Και αυτό προκειμένου ο αλλοδαπός να αναλάβει τις «ψεύτικες» ένοπλες επιθέσεις στο σπίτι του 36χρονου στον Διόνυσο, αλλά πιθανόν και εκδικητικές ενέργειες σε βάρος άλλων δημοσιογράφων. Κι όταν αυτός φέρεται να αρνήθηκε το «συμβόλαιο» που του πρότεινε ο τηλεπαρουσιαστής, ο τελευταίος το ανέθεσε στους δύο έλληνες ποινικούς που συνελήφθησαν προ δέκα ημερών μαζί με τον Μένιο Φουρθιώτη. Και ίσως είναι οξύμωρο ότι ο παρουσιαστής ζητούσε αστυνομική βοήθεια με την επίκληση ότι απειλούνταν από τη… «17Νοέμβρη», όταν επιζητούσε βοήθεια από πρώην συνεργάτη-μέλους της εν λόγω οργάνωσης!

Εκβιασμοί, κλοπές και απάτες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει «Το Βήμα», ο 36χρονος παρουσιαστής έχει κατηγορηθεί για υποθέσεις εκβιάσεων (με απειλή δημοσιοποίησης ροζ βίντεο), απαγωγή στην Αράχοβα ενός 21χρονου, αρπαγή από χρηματοκιβώτιο 200.000 ευρώ, όπως και για απάτες με τηλεπαιχνίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, ο Φουρθιώτης είναι από τον Μάιο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2020 διαχειριστής ή φορολογικός εκπρόσωπος 12 εταιρειών (ΙΚΕ και offshore), πολλές από τις οποίες καταγράφονται σε αποφάσεις του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου ότι χρησιμοποιούνται για μαζικές απάτες με εκατοντάδες ακριβά δώρα – τα οποία ποτέ δεν δίνονταν – σε τηλεπωλήσεις.

Ο Μένιος Φουρθιώτης, που ασχολούνταν με τηλεφωνικές πωλήσεις και συμμετείχε σε τηλεοπτικές εκπομπές, την περίοδο 2007-2009 είχε αναλάβει μάνατζερ της υποψήφιας σε καλλιστεία Τζούλιας Αλεξανδράτου από κοινού με γνωστό μάνατζερ «καλλιτεχνών» που είχε κατηγορηθεί παλιότερα για μαστροπεία. Η πρώτη σοβαρή ποινική εμπλοκή του Μ. Φουρθιώτη ήταν από τη μήνυση της Τζούλιας Αλεξανδράτου (του ασκήθηκε ποινική δίωξη) για κλοπή 200.000 ευρώ, με την αρπαγή χρηματοκιβωτίου από το σπίτι της στον Διόνυσο.

Αρπαγή χρηματοκιβωτίου

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, η αρπαγή του χρηματοκιβωτίου έγινε στα τέλη Αυγούστου 2010, το διάστημα που η Τζούλια Αλεξανδράτου απουσίαζε σε περιοδεία στην Αλβανία. Επιβαρυντικά στοιχεία για τον παρουσιαστή (την υπόθεση χειρίζεται νομικά εκ μέρους της καταγγέλλουσας ο δικηγόρος Αθηνών κ. Χρήστος Νικολακόπουλος) δεν ήταν μόνο ότι είχε πρόσβαση στο σπίτι της ή και ότι ήξερε για την ύπαρξη αυτού του ποσού μετά από συμφωνία με παραγωγό ροζ ταινιών. Επιβαρυντικός θεωρήθηκε ο αρχικός ισχυρισμός του ότι δεν ήξερε για την ύπαρξη χρηματοκιβωτίου, κάτι που διαψεύσθηκε από τον τεχνικό που το τοποθέτησε, και ο οποίος ανέφερε ότι ο Μ. Φουρθιώτης ήταν παρών στην τοποθέτησή του. Ακόμη, σημαντικές υποψίες δημιούργησε στους αστυνομικούς το γεγονός ότι η απόσπαση του χρηματοκιβωτίου (για να μη δίνεται πιθανόν η εικόνα ότι ο «διαρρήκτης» ήξερε τον συνδυασμό ανοίγματός του) δεν ήταν «βίαιη» αλλά πιθανόν με κανονική αφαίρεση των βιδών στήριξης. Κάτι που γινόταν μόνο από το εσωτερικό του, κι όταν αυτό θα είχε ανοίξει. Επιπλέον νέες υποψίες δημιούργησε το γεγονός ότι ο δράστης γνώριζε πού βρισκόταν κι είχε αφαιρέσει το καταγραφικό του συστήματος καμερών του σπιτιού. Επιπλέον, φέρεται να είχε δημιουργήσει «αναστάτωση» με επιδεικτικά πεταμένα ρούχα μόνο σε ένα σημείο του οικήματος. Η δίκη για αυτή την υπόθεση έχει αναβληθεί συνολικά 12 φορές – η τελευταία τον περασμένο Νοέμβριο -, με τον παρουσιαστή να αρνείται τις σχετικές κατηγορίες.

Η απαγωγή και τα «στημένα» παιχνίδια

Εντυπωσιακή είναι και η υπόθεση καταγγελλόμενης αρπαγής, τον Μάρτιο του 2012, του 21χρονου Γ.Κ. από τον Μ. Φουρθιώτη, την οποία διερεύνησε η Δίωξη Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου που είναι στη διάθεση της εφημερίδας, ο παρουσιαστής που είχε επικοινωνία με τον 21χρονο τον εκβίαζε «με την απειλή δημοσιοποίησης από τον τηλεοπτικό σταθμό που εργαζόταν βίντεο για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του». Ακόμη, όπως μνημονεύεται στα δικαστικά έγγραφα, τον απείλησε ότι «θα τον φορτώσει ναρκωτικά και θα καλέσει τους μπάτσους να τον πιάσουν, όπως κι ότι θα φρόντιζε να τον διώξουν από τη σχολή που σπούδαζε». Ο 21χρονος κατήγγειλε ότι στις 9 Μαρτίου 2012 ο Μ. Φουρθιώτης τον μετέφερε στην Αράχοβα με αυτοκίνητο και με οδηγό άγνωστο άτομο με το όνομα «Πέτρος» με το πρόσχημα ότι αυτός μπορεί κατά τη διαδρομή αλλά και κατά την παραμονή τους εκεί να τον «σκοτώσει». Ο 21χρονος ανέφερε ότι με τη βοήθεια φίλου του κατόρθωσε να ξεφύγει και επέστρεψε στην Αθήνα, όπου συνεχίστηκαν οι απειλές.

Ακόμη, στο στόχαστρο των Αρχών είναι η συμμετοχή του Μ. Φουρθιώτη σε διάφορες αμφιλεγόμενες εταιρείες που χρησιμοποιούνται σε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς για «δώρα μεγάλης αξίας» και με κλήσεις σε τηλεφωνικές γραμμές υψηλής χρέωσης. Οπως επισημαίνεται σε απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στις 16 Απριλίου 2019 «ο παρουσιαστής των επίμαχων εκπομπών Μένιος Φουρθιώτης ήταν διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας WHITE PRODUCTIONS Μ. ΙΚΕ, της εταιρείας δηλαδή που είχε τα αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα των ελεγχόμενων εκπομπών και η οποία φέρεται να συμβλήθηκε τελικώς με την εταιρεία LAMON TRADING LTD (στην οποία επίσης συμμετείχε ο τηλεπαρουσιαστής) για την ανάδειξη των φερόμενων ως νικητών και την προσφορά των υποτιθέμενων επάθλων στους επίμαχους διαγωνισμούς. Ζητήθηκε η αποστολή όλων εκείνων των στοιχείων που να πιστοποιούν την ταυτότητα των νικητών και την καταβολή των προσφερόμενων επάθλων. Προσκομίστηκε κατάλογος 749 συνολικώς φερόμενων νικητών. Πέραν δύο μόνο εξαιρέσεων, δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο που να πιστοποιεί την καταβολή των επάθλων στους φερόμενους ως νικητές»!

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 36χρονου έχουν σχηματισθεί δικογραφίες σε αστυνομικές υπηρεσίες στη Λάρισα, στο Μαρούσι, στο Περιστέρι κι αλλού μετά από μηνύσεις «νικητών» που ουδέποτε τους δόθηκε το δώρο που κέρδισαν. Στις εταιρείες αυτές και στα «τρικ» του Μ. Φουρθιώτη φέρεται να συμμετείχε και Γεωργιανή που τη χρησιμοποιούσε ως οικιακή βοηθό. Τον Απρίλιο του 2018 ο Μ. Φουρθιώτης είχε καταγγείλει – με αναφορά στο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο – τον ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού σταθμού ότι εκείνος με ένα πολυδαίδαλο πλέγμα εταιρειών προχωρούσε σε υφαρπαγή χρημάτων από τηλεπαιχνίδια και σε ξέπλυμα χρήματος. Ο εν λόγω επιχειρηματίας προχώρησε σε μήνυση κατά του παρουσιαστή για εκβίαση.