Θα αρχίσω σήμερα με το ειδεχθές έγκλημα της δολοφονίας της 20χρονης μητέρας στα Γλυκά Νερά που έχει συγκλονίσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Οι δράστες έχουν ήδη επικηρυχθεί με απόφαση των υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Θόδωρου Σκυλακάκη με 300.000 ευρώ. Οι πάντες είναι συγκλονισμένοι από το έγκλημα κυρίως όταν βγαίνουν κάθε ώρα νέα στοιχεία. «Τέτοια βαρβαρότητα σπάνια συναντάται στην Ελλάδα», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, που παρά την εμπειρία του, αναφέρει ότι πρόκειται για «εξαιρετικό ειδεχθές έγκλημα που διακρίθηκε για την αγριότητά του».

***
Οφείλουμε μια απάντηση στους Έλληνες

Απ΄ότι μου είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, έχουν ήδη συσταθεί δύο ειδικές ομάδες «πολύ δυνατές» για την γρήγορη εξιχνίαση του εγκλήματος». Και πρόσθεσε: «Οφείλουμε μια απάντηση στις Ελληνίδες και στους Έλληνες». Μαθαίνω επίσης ότι έχει ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός ο οποίος και αυτός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, ενώ ενημερώθηκε και για την επικήρυξη των δραστών.

***

Η πρωτοφανούς βαρβαρότητας για τα δεδομένα της χώρας δολοφονία έχει σημάνει συναγερμό στις Αρχές, οι οποίες προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι και να φθάσουν στα ίχνη των αδίστακτων δολοφόνων που έδεσαν χειροπόδαρα τον σύζυγό της νεαρής μητέρας πριν της κλείσουν το στόμα και τη μύτη με ένα μαξιλάρι, αφαιρώντας της τόσο βάναυσα τη ζωή δίπλα στο 11 μηνών μωρό της Οι διωκτικές αρχές κάνουν λόγο για πρωτοφανή αγριότητα, ότι πολύ πιθανόν οι δράστες να έχουν κάνει στο πρόσφατο παρελθόν φυλακή και ότι δεν φαίνεται να είναι Έλληνες. Είναι αδίστακτοι και αυτό φάνηκε για πώς μεταχειρίστηκαν το σκυλί της οικογένειας. Ας ελπίσουμε πως θα εντοπισθούν και συλληφθούν σύντομα ώστε να έχει αμέσως μετά τον λόγο η Δικαιοσύνη. Και κάτι ακόμα. Οι διωκτικές εκτιμούν ότι πολύ πιθανόν αυτή την περίοδο που χαλαρώνουν τα μέτρα να υπάρξει έξαρση του εγκλήματος.

***
Πάλι πάνω από 3.000 τα κρούσματα

Πάντα κάθε Δευτέρα ο αριθμός των κρουσμάτων εμφανίζεται μειωμένος. Αυτό οφείλεται στον μειωμένο αριθμό τεστ που γίνονται τις Κυριακές. Τα πραγματικά κρούσματα εμφανίζονται στις μετρήσεις του ΕΟΔΥ την Τρίτη. Και πάλι ξεπέρασαν τις 3.000, συγκεκριμένα έφθασαν 3.197. Ανακοινώθηκαν 52 θάνατοι (μικρή μείωση) με 732 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ..

***
Πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο

Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι παρουσιάζει πλέον πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα των 10 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι καθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στα Χανιά, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στον Άγιο Νικόλαο και στη Λάρισα με εύρος από -64% έως -82%, ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στην Αλεξανδρούπολη (-24%) και στην Περιφέρεια Αττικής (-18%).

***
Οι 50 κρίσιμες ημέρες για το τείχος ανοσίας

Αλλά τα πιο ενθαρρυντικά νέα έρχονται από τον ΕΟΔΥ που εκτιμά ότι στα μέσα Ιουλίου να κτισθεί το πολυαναμενόμενο τείχος ανοσίας, δηλαδή σε περίπου 50 ημέρες από σήμερα. Από σήμερα ωστόσο τίθεται σε εφαρμογή η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», που αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έως το τέλος του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου.

***
Και οι ηλικίες 12 έως 15

Οι πληροφορίες πάντως επιμένουν ότι δεν αποκλείεται εντός του θέρους να επεκταθεί ο εμβολιασμός και στις ηλικίες από 12 έως 15. Όπως μου είπε μάλιστα ο Μάριος Θεμιστοκλέους αυτό θεωρείται πολύ πιθανόν.

***

1.600 πορείες το 2021 με τα αυτοκίνητα δίπλα

Από την αρχή του έτους έως σήμερα έγιναν συνολικά 1.600 πορείες. Δεν έχει σημασία εάν αυτές έγιναν με τήρηση των μέτρων προστασίας, αλλά έγιναν, χωρίς όμως να κλείσουν στις περισσότερες περιπτώσεις οι δρόμοι. Αυτό ανέφερε στην τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. επισημαίνοντας ότι από τις 1.600 πορείες που έχουν πραγματοποιηθεί από τις αρχές του 2021 έως σήμερα, μόνο στο 10% των περιπτώσεων έκλεισαν οι δρόμοι: «Από τις 1.600 συναθροίσεις, πορείες και διαμαρτυρίες που έχουν γίνει έως τώρα το 2021, επειδή κατά την αντιπολίτευση δεν έχουμε δημοκρατία στη χώρα, μόνο στο 10% των περιπτώσεων έκλεισαν οι δρόμοι», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός και συμπλήρωσε πως «σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έκλεισαν οι δρόμοι και ταυτόχρονα μαζί με τους διαδηλωτές ήταν και τα αυτοκίνητα δίπλα».

****

Τα πρώτα 4 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάκαμψης αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι, με την εκταμίευση της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ να τοποθετείται τον Ιούλιο. Ο Ιταλός επίτροπος μίλησε διαδικτυακά στην πρώτη ημέρα του Φόρουμ των Δελφών και ήταν ενθαρρυντικός για το ελληνικό σχέδιο, λέγοντας ότι «η αρχική αξιολόγηση είναι θετική». Το σχέδιο, είπε, είναι συνεπές με τους 4 πυλώνες του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό όμως που περισσότερο στάθηκε είναι, όπως είπε, ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί όχι μόνο τις επιχορηγήσεις, αλλά και τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που της αναλογούν, για να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις, το καθιστά ακόμη σημαντικότερο. Σημειώνεται ότι κάποια κράτη-μέλη δεν έχουν εκδηλώσει πρόθεση να χρησιμοποιήσουν και τα δάνεια. Για την ιστορία ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, 14 κράτη-μέλη έχουν υποβάλει τα εθνικά τους σχέδια (η Ελλάδα ήταν η δεύτερη κατά σειρά) και, με εξαίρεση 2-3, τα υπόλοιπα αναμένεται να το πράξουν έως το τέλος Μαΐου.

***
Τα 3 εκατ. προς τον Καλογρίτσα

Στο στόχαστρο της προανακριτικής επιτροπής για το Νίκο Παππά μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Χρήστου Καλογρίτσα καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή έστειλε επιστολή προς την Τράπεζα της Ελλάδας ζητώντας έρευνα για την εγγυητική επιστολή που κατέθεσε η εταιρεία Καλογρίτσας ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το αίτημα της προανακριτικής επιτροπής για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του κ. Καλογρίτσα έχει σκοπό τον εντοπισμό των τροφοδοτών λογαριασμών του εξωτερικού μέσω των οποίων διακινήθηκε ποσό τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ προς τον Χρήστο Καλογρίτσα ώστε να μετέχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

***
Ο Λαγός στη φυλακή Δομοκού

Κατευθείαν στις φυλακές Δομοκού θα οδηγηθεί ο καταδικασθείς για εγκληματικές ενέργειες Γιάννης Λαγός, μόλις εκδοθεί στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα αρχές της προσεχούς εβδομάδας. Στις φυλακές Δομοκού θα βρεθεί λοιπόν,, όπου είναι φυλακισμένοι και άλλοι χρυσαυγίτες, με τους περισσότερους από τους οποίους ο Λαγός δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα. Κυρίως με τον «αρχηγό» Νίκο Μιχαλολιάκο. Έτσι θα προαυλίζεται ξεχωριστά μήπως και συμβεί κάποια απρόοπτο. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία των Βρυξελλών, είναι οριστική η απόφαση της βελγικής Δικαιοσύνης να εκτελέσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του Γιάννη Λαγού που εκδόθηκε από την Ελλάδα. Η εισαγγελία Βρυξελλών σημειώνει ότι ο Γιάννης Λαγός δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης του ολλανδόφωνου Πρωτοδικείου των Βρυξελλών στις 7 Μαΐου 2021, με το οποίο κήρυξε εκτελεστό το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψής του.

***
Ο Έλληνας ναύαρχος και ο Τούρκος πτέραρχος στο ΝΑΤΟ

Θα σας μεταφέρω τώρα στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου άρχισαν οι προετοιμασίες για την υποδοχή του Τζο Μπάιντεν στις 14 Ιουνίου. Το ελληνικό ενδιαφέρον ωστόσο στο ΝΑΤΟ εστιάζεται στις συνομιλίες που έχουν οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας για την αποτροπή θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες. Σας πληροφορώ ότι οι συνομιλίες αυτές ανάμεσα στον Έλληνα ναύαρχο ε.α. και τον Τούρκο πτέραρχο ε.α. γίνονται με ρυθμό χελώνας, αφού υπάρχουν πολλές διαφωνίες τόσο για τον εθνικό εναέριο χώρο, όσο και για τις παραβιάσεις. Να σκεφτείτε ότι την τελευταία φορά που συνεδρίασαν οι δύο αντιπροσωπείες ήταν στις 6 Απριλίου χωρίς να υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέραν της ανοιχτής επικοινωνίας που συμφωνήθηκε μεταξύ των επιχειρησιακών στρατηγείων. Άλλωστε στο ΝΑΤΟ περιμένουν ορισμένες συναντήσεις που θα έχουν σημασία. Η πρώτη είναι στη Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών, η δεύτερη στη Σύνοδο υπουργών Αμύνης, η τρίτη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν, η τέταρτη η (πιθανή) συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν καθώς και η συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν.

***
Οι κήποι Σεφέρης και Σολωμός στην Ιταλία

Τα ονόματα των ποιητών Γιώργου Σεφέρη και Διονυσίου Σολωμού πήραν δύο κήποι της περιοχής Σαν Ντονάτο – Σαν Βιτάλε της ιταλικής πόλης Μπολόνια, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην οποία συμμετείχε διαδικτυακά από ελληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης. Η Ελλάδα και η Ιταλία διατηρούν μακραίωνες σχέσεις πολιτιστικής αλληλεπίδρασης που είναι καλά εδραιωμένες με αμοιβαίες ανταλλαγές πολιτισμικών αγαθών και αυθεντικά βιώματα διακρατικής φιλίας και πολιτιστικής συνεργασίας, δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Χρυσουλάκης. Επίσης, τόνισε ότι η γενική γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας προβάλλει και στηρίζει δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των πολιτιστικών μας σχέσεων με άλλες χώρες, όπως στην προκειμένη περίπτωση με την Ιταλία.