Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την εκτίμηση πως το δημόσιο χρέος παραμένει μεσοπρόθεσμα βιώσιμο, χάρη στην αναδιάρθρωση του Ιουνίου του 2018 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που μείωσε σημαντικά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης, καθώς και χάρη στην ασφάλεια που προσφέρουν έναντι μελλοντικών κραδασμών τα σημαντικά ταμειακά αποθέματα που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ωστόσο, πως εγκυμονούν κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από ασθενή και ανομοιογενή οικονομική ανάκαμψη, που θα αφήνει εκτός τη μεγάλη πλειοψηφία της παραγωγικής βάσης της χώρας, δηλαδή τους εργαζόμενους και τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξέφρασε την άποψη πως είναι ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνοδευτεί με επιπλέον μεταβατικές δράσεις στήριξης ώστε η ανάκαμψη να αφορά όλους και όχι μόνο τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη πρόωρη άρση του συνόλου των προσωρινών – έστω και ανεπαρκών – μέτρων προστασίας, καθώς κάτι τέτοιο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανάκαμψη.

Τόνισε στο πλαίσιο αυτό, πως η επανεκκίνηση θα πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα στήριξης της απασχόλησης και της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να συγκρατηθούν απολύσεις, λουκέτα και να μην αφήσει η πανδημία νέα μακροχρόνια τραύματα στην ελληνική οικονομία.