Το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί την αποκλιμάκωση και την ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, όμως η ειλικρίνεια, η αποφυγή προκλήσεων και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας είναι απαραίτητο στοιχείο αυτής της προσπάθειας, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά τη σημερινή ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Υπάρχει πρόσκληση στον Τσαβούσογλου να επισκεφτεί την Αθήνα

Κατά τις συναντήσεις του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε καταρχήν στη σημασία των επαφών που είχε στην Άγκυρα και επισήμανε πως υπάρχει πρόσκληση προς τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να επισκεφτεί την Αθήνα σε ανταπόδοση της δικής του επίσκεψης στην Άγκυρα.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας πως «δυστυχώς κατέληξε σε αδιέξοδο εξαιτίας της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής αδιαλλαξίας».

Τόνισε για άλλη μια φορά ότι κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να διεξάγεται μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διαμήνυσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσπαθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Κατρούγκαλος: Ενεργητική πολιτική διαλόγου με την Τουρκία για τα μείζονα

Απαιτείται πιο ενεργητική πολιτική διαλόγου με την Άγκυρα τόνισε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος και ζήτησε να αξιοποιήσουμε την πίεση που δέχεται αυτή τη στιγμή η Τουρκία.

Οι δραματικές εξελίξεις στην περιοχή, στην Παλαιστίνη, δείχνουν πόσο σημαντική είναι μια ενεργητική εξωτερική πολιτική αρχών, τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών, είπε πως κάλυψε κυρίως τα θέματα της ελληνοτουρκικής διαφοράς και του Κυπριακού.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «θεωρούμε ότι πρέπει να έχουμε μια ενεργητικότερη εμμονή στα ουσιαστικά σημεία του διαλόγου» και εξέφρασε τη διαφωνία του με την άποψη ότι η βασική μας επικοινωνία με την Τουρκία πρέπει να είναι σε ελάσσονα θέματα, όπως είναι τα οικονομικά.

Αντιθέτως, τόνισε πως θα «πρέπει να αξιοποιήσουμε την πίεση που αυτή τη στιγμή δέχεται η Τουρκία και για οικονομικούς λόγους που ανάγονται στην οικονομική κατάσταση και από το ενδιαφέρον που έχει για το νέο πλαίσιο σχέσεων με την Αμερική και την ΕΕ, ούτως ώστε να προωθήσουμε ενεργητικά το διάλογο για τα κρίσιμα ζητήματα που μας ενδιαφέρουν».

Κι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο, επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, και για το Κυπριακό, όπου εκεί η αναβολή, να βάλουμε το πρόβλημα στη γυάλα, μπορεί να έχει ακόμη σημαντικότερες συνέπειες.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας πως ακόμα περιμένει να έρθουν τα μνημόνια προς υπογραφή.

«Εκεί θα πρέπει να επιδείξουμε μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη η Ελλάδα να είναι ο παράγοντας που μιλάει για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων και να προωθήσουμε και τις επιμέρους διατάξεις της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκεί όπου προωθούν τα συμφέροντά μας, καθώς και να ενεργοποιήσουμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με τη χώρα αυτή».

Συνοψίζοντας, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προέταξε επιμονή σε ενεργητική πολυδιάστατη διπλωματία αρχών σε όλα τα επίπεδα.

Λοβέρδος: Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα

Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα και λειτουργεί ως προς το Κυπριακό με λογική διχοτόμησης, επεσήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Η στάση της Τουρκίας, αλλά και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, απέναντι στο Κυπριακό παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, γιατί αντιφάσκει με όλες τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της Γενικής του Συνέλευσης, για λύση του Κυπριακού βιώσιμη με βάση τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», υπογράμμισε ο κ. Λοβέρδος.

«Η Τουρκία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, λειτουργεί ως προς το Κυπριακό με λογική διχοτόμησης και αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε κράτος ταραξία», πρόσθεσε.

Ο κ. Λοβέρδος επεσήμανε ότι η συζήτησή του με τον υπουργό Εξωτερικών κάλυψε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Μαρίνος: Κίνδυνος να διαιωνιστεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη σφαγή του ισραηλινού κράτους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό, όπως ζούμε αυτές τις μέρες στην Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του KKE, Γιώργος Μαρίνος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Οι ευθύνες είναι εγκληματικές και έχουν μεγάλες ευθύνες οι Αμερικανοί, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις που αναβαθμίζουν αυτά τα χρόνια τις στρατιωτικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με το κατοχικό κράτος του Ισραήλ», ανέφερε.

Ο κ. Μαρίνος τόνισε την «ανησυχία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και το κόμμα μας εκτιμά ότι η πολιτική της εμπλοκής που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στους σχεδιασμούς των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι άκρως επικίνδυνη για τον λαό μας και τα συμφέροντά του, αλλά και για τους γειτονικούς λαούς. Αυτήν την πολιτική της εμπλοκής το κόμμα μας την καταδικάζει και την αντιπαλεύει».

«Αυτό το επικινδυνο στοιχείο φαίνεται καθαρά από την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, στη Σούδα, στο Στεφανοβίκειο, στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη», σημείωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Φαίνεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας σε νατοϊκές ασκήσεις και ιδιαίτερα στην άσκηση «Defender Europe» που συνιστά πρόβα πολέμου στην ευρύτερη περιοχή ενάντια στη Ρωσία. Φαίνεται από την εμπλοκή της χώρας στον Περσικό Κόλπο, την αποστολή του πυραυλικού συστήματος Patriot και τη γενικότερη συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό».

Όσον αφορά τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μαρίνος επεσήμανε πως «πρόκειται για ένα παζάρι μέσω των διερευνητικών και άλλων συνομιλιών, όπως είναι σε νατοϊκό επίπεδο και περισσότερο μέσα από τις εντάσεις και την προσπάθεια συμβιβασμού εκτιμούμε ότι επιχειρείται να διαμορφωθεί έδαφος ενός κεντρικότερου συμβιβασμού για την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο προς όφελος ενεργειακών ομίλων».

«Το κόμμα μας ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόκειται για προσπάθεια αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης ανάμεσα στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και σε κάθετη διχοτόμηση που προβάλλει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο κίνδυνος να διαιωνιστεί η τουρκική κατοχή με τη μορφή διχοτομικών συνομοσπονδιακών λύσεων είναι μεγάλος», συμπλήρωσε.

«Στις εξελίξεις αυτές, το ΚΚΕ καλεί τον λαό να δείξει τη δυναμή του, να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, να αγωνιστεί πολύμορφα για το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων από τη χώρα, για τη μη συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστιστικές αποστολές στο εξωτερικό», κατέληξε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΚΕ.

Πηγή ΑΠΕ