Σε αγώνα δρόμου μοιάζει να έχει αποδυθεί το τελευταίο διάστημα η Αγκυρα, σε μία προσπάθεια να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με μία σειρά χωρών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και μέχρι τον Κόλπο, επιδιώκοντας «να σπάσει» το μέτωπο που και η ίδια αντιλαμβάνεται ότι αργά πλην σταθερά έχει διαμορφωθεί απέναντί της. Το μείζον ερώτημα είναι το… κόστος που θα πρέπει να καταβάλει για την επιθυμούμενη ομαλοποίηση. Μετά τη διάρρηξη των σχέσεών της με Αίγυπτο, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία (εξαιτίας όχι μόνο του θέματος των θαλασσίων ζωνών, αλλά κυρίως της υποστήριξής της προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα), η Τουρκία επιδιώκει ένα διπλωματικό ντεμαράζ, καθώς οι παραπάνω χώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την περιφερειακή γεωπολιτική αρχιτεκτονική.

Επιχείρηση «γοητείας»

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επίσκεψη του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον αίγυπτιο ομόλογό του Χαμντί Λόζα.Το ανακοινωθέν της συνάντησης έκανε λόγο για «ειλικρινείς και σε βάθος» συνομιλίες για διμερή και περιφερειακά θέματα. Η Αγκυρα θα επιθυμούσε την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με το Κάιρο, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να λάβει αυστηρή στάση απέναντι στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η ηγεσία της οποίας εδρεύει σήμερα στην Τουρκία.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί προσωπικά να γεφυρώσει το χάσμα με τη Σαουδική Αραβία, που εντάθηκε μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο κ. Ερντογάν επικοινώνησε για δεύτερη φορά σε διάστημα ενός μήνα με τον βασιλιά Αλ Σαούντ, ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να επισκεφθεί το Ριάντ στις 11 Μαϊου. Ο κ. Ερντογάν θα ήθελε πολύ και την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, αλλά εκεί θα αποδειχθεί κρίσιμο το μέλλον του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο παράγοντας «Λιβύη»                                        

 Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα παίζει το «χαρτί» της Λιβύης. Επιθυμεί καθαρά να διατηρήσει την παρουσία της εκεί και να διασφαλίσει (μέσω και της επιρροής του λίβυου πρωθυπουργού Ντιμπεϊμπά) ότι το τουρκολιβυκό Μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες θα διατηρηθεί. Προς αυτόν τον σκοπό η Τουρκία θα… παζαρέψει την αποχώρηση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος, κάτι που φάνηκε και από την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Ερντογάν με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.