Η Ελλάδα γίνεται από το πρωί μία από τις πρώτες χώρες, που θα συμμετάσχουν στις δοκιμές για τη λειτουργικότητα του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού.

Περίπου 20 χώρες θα συμμετάσχουν στις δοκιμές, και κυρίως εκείνες που βασίζονται στον τουρισμό, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο, με στόχο το πιστοποιητικό να είναι λειτουργικό εντός του Ιουνίου.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για πιστοποιητικό που θα διευκολύνει την ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών στην ΕΕ για όσο διαρκεί η πανδημία.

Να σημειωθεί ότι στο θέμα των πράσινων πιστοπιητικών αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη γρήγορης εφαρμογής του πράσινου πιστοποιητικού, ώστε να επιτευχθεί η ανεμπόδιστη μετακίνηση των πολιτών που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε τρίτες χώρες.

«Όλοι συμφωνούν ότι το καλοκαίρι πρέπει να επιτραπούν οι μετακινήσεις όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα. Για μας αυτό σημαίνει όχι σε υπερβολικούς περιορισμούς κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις χώρες τους» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στους έλληνες δημοσιογράφους, μεταφέροντας το κλίμα της συζήτησης αλλά και την πάγια θέση της χώρας μας για το πράσινο πιστοποιητικό